Mátyás Mónika – Pataki Sára naplója (könyvajánló)

2022. dec. 21. Szűrös Ivett

Sokan írnak a szabadidejükben, azonban ahhoz, hogy valaki ismert és elismert íróvá váljon több minden szükséges. Nem, illetve nem mindig elég annyi, hogy az ember jól ír, de az is fontos, hogy szorgalmas és kitartó legyen, emellett pedig meg kell találni azt a célközönséget, akit a leginkább érdekelhetnek az írások, és persze az sem árt, ha egy kiadó felfigyel az amatőr író valamely művére.

A (kezdő) alkotóknak lehetőségük van különféle pályázatokon indulni, a legtöbbször valamilyen kisebb-nagyobb pénz-tárgynyeremény a díj, ám akadnak olyanok is, melyeken az indulók publikálási lehetőséget nyerhetnek. A Holnap Magazin 2020-as regénypályázatának eredményeképpen három nyertes művét jelentették meg e-könyv formátumban. Az egyik ezek közül Mátyás Mónika (Mona Matthews) Pataki Sára naplója című írása. 2021 decemberében egy Facebook játékon volt szerencsém megnyerni az írónő említett könyvét. Az elektronikus mellett a kötet nyomtatott formában is kapható, én is így kaptam kézhez. A Németországban élő Mónika volt olyan kedves és elpostázta nekem, sőt, még dedikálta is.

És akkor most nézzük meg röviden, hogy miről is szól ez a mű

A jómódú, 18 éves Pataki Sára egy nap olyan hírrel szembesül, amely egy csapásra megváltoztatja addigi életét és jövőbeni terveit. Az addig gondtalan életét élő fiatal lányt rákkal diagnosztizálják. Sára azonban ahelyett, hogy a hír hallatán magába fordulna, inkább megpróbálja úgy élvezni az életet, mint soha azelőtt. Úgy, mintha akár bármelyik nap az utolsó lehetne. A lány elutazik arra az európai körútra, amelyet már régóta tervezett. Útitársa az egyik barátja és egyben szomszédja, a meleg Ákos lesz. A páros számtalan élménnyel gazdagodva tér haza az utazásról. Sőt, Sára a visszaúton megismerkedik egy kedves sráccal, Ádámmal is. A fiatalok bimbódzó kapcsolatára azonban árnyékot vet a lány betegsége. Sára ugyanis nem akarja a fiút kitenni az ezzel együtt járó kellemetlenségeknek, így inkább szakít vele. Később azonban, amikor jobban lesz, szeretné visszakapni Ádámot. Vajon sikerül neki? És ha igen, boldogan élhetnek majd? Kegyes lesz hozzájuk az élet, vagy tartogat még újabb kellemetlen meglepetéseket a számukra?

Személyes vélemény a könyvről

Igazság szerint nem emlékszem, hogy valaha is olvastam volna naplóregényt, vagy ha igen, akkor olyan régen lehetett, hogy teljesen kiment a fejemből. Épp ezért sem elvárásom, sem összehasonlítási alapom nem volt, hogyan is kellene felépítve lennie egy ilyen alkotásnak. Annyit persze tudtam, hogy mivel naplóregény, így egyes szám első személyben íródott, és bevallom, én sokkal jobban szeretem az E/3-ban írt műveket. Emellett pedig a rövid ismertetőt elolvasva azzal is tisztában voltam, hogy a főhősnek, Sárának egy súlyos betegséggel kell megküzdenie, így egy kicsit félve vettem kezembe a könyvet. Az élet kiszámíthatatlan, ezért bármikor történhetnek tragédiák, vagy épp kaphatunk rossz híreket. Épp ezért sem az olyan könyveket, sem pedig filmeket nem szeretem, melyekben egy központi karakternek súlyos betegsége van. Mellékszálként, illetve mintegy említésként persze oké, ha jelen van egy alkotásban, de amikor egy főhős küzd halálos kórral… Azonban mégis erőt vettem magamon, és elkezdtem olvasni. És milyen jól tettem! Sára személyében ugyanis egy olyan fiatal lányt ismerhettem meg, aki a komoly betegsége ellenére sem adja fel. A diagnózis híre hallatán ugyanis nem fordul magába, hanem megpróbálja élvezni és a lehető legteljesebben élni az életet. Utazgat, szórakozik, flörtölget, finomakat eszik-iszik. Ahhoz persze, hogy mindezt megtegye, kell egy szerető és támogató családi-baráti háttér is, ami neki szerencsére megadatott. Sőt, egy kedves és rendes sráccal is sikerül megismerkednie, akivel az igaz szerelmet is megtapasztalhatja.

Nem mondom, hogy Sára minden lépésével egyetértettem, de mivel nem tudhatom, hogy én mi mindent tennék, illetve nem tennék meg, ha egy nap egy komoly betegség diagnózisával kellene szembesülnöm, így nem is ítélhetem el őt a számomra olykor érthetetlen cselekedeteiért.

És hogy kiknek ajánlom a könyvet?

Igazából mindenkinek, de különösen azoknak, akik elégedetlenek, hajlamosak akár ok nélkül is letargiába esni. Vegyetek példát Sára életerejéről és kitartásáról.