Mások élete – A közösségi oldalakon éljük az életünket?!

2020. márc. 24. Szűrös Ivett

Kevés olyan ember van, aki ne lenne megtalálható valamelyik közösségi oldalon. Az online jelenlét azonban mindenkinek mást jelent.

Az egyik legnépszerűbb közösségi oldal a 2004. február 4-én útjára indított Facebook, melynek magyar változata 2008. november 26-án indult el. Social Network címmel 2010-ben film is készült az alapításáról és a kezdetekről. Indulása óta sok fejlődésen ment keresztül, illetve újabb funkciókkal is bővült a Facebook. A regisztrált tagok régi-új ismerősekre tehetnek szert, létrehozhatnak csoportokat, de csatlakozhatnak is hozzájuk, követhetnek oldalakat, hozzászólhatnak különféle bejegyzésekhez, képekhez, hogy csak néhányat említsünk a lehetőségek közül. Az igen népszerű, tetszésnyilvánítást kifejező like (lájk) gomb 2009-es fejlesztés, mely 2015-ben kibővült az imádom szívvel, valamint a vicces, a hűha, a szomorú és a dühítő emojikkal.

Sajnos, igen sokan az ún. like vadászat csapdájába esnek. Az ilyen emberek akkor érzik jól magukat, ha egy-egy képükre, bejegyzésükre, megosztásukra minél több like-ot, visszajelzést, hozzászólást kapnak. Ettől önbizalmuk erősödhet, esetleg fontos(abb)nak érezhetik magukat. Természetesen, az emberek többsége igyekszik a róla készült legelőnyösebb fotót profilképként használni, mégis ezek gyakran igen eltérnek az illető valós kinézetétől. Hála a Photoshopnak és a különféle szűrőknek mindenkiből lehet szupermodell. Ami előny, az olykor lehet a legnagyobb hátrány is. A túlzásba vitt Photoshop hamis énkép kialakulásához vezethet. Azonban a legnagyobb problémát talán nem is a szerkesztett fotók jelentik. Sokan ugyanis hajlamosak az életüket jóval pozitívabb színben feltüntetni, mint amilyen az a valóságban. Ilyen lehet egy kitalált párkapcsolat, esetleg egy utazás, ami csak az illető fantáziájában valósult meg.

A közösségi oldalakon jelen lévők között vannak olyanok is, akik csak ritkán osztanak meg, szólnak hozzá valamihez, inkább megfigyelnek. Amikor például egy felesleges és parttalan kommentháborúba botlok a Facebookon, mindig eszembe jutnak az ún. „Csak kommenteket jöttem olvasni” gifek/mémek. Ezek közül a leghíresebb talán az a Thriller című klipből származó kép, mely Michael Jacksont ábrázolja egy moziban popcornevés közben.

A Facebook kétségkívül legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi egymást rég nem látott barátok, családtagok, ismerősök egymásra találását. A Messenger alkalmazáson keresztül pedig gyerekjáték a kapcsolattartás. Igaz, nem árt, ha óvatosak vagyunk, és mindig odafigyelünk, mit osztunk meg a másikkal privát üzenetben, ugyanis sohasem lehet elég elővigyázatosnak lenni.

Ami a közösségi oldalak használatát illeti, a legjobb megtalálni az arany középutat. Ez persze nem könnyű feladat. A hírfolyamot és az egyes emberek profilját nézegetve nem szabad elfelejteni, hogy bár mások élete érdekesebbnek, izgalmasabbnak tűnhet, mint a miénk, könnyen meglehet, hogy ők is ugyanazokkal a mindennapi problémákkal küzdenek, mint mi magunk. Örüljünk más vélt vagy valós sikerének, boldogságának, mert amiatt, hogy valakinek jól megy a sora, mi sem többek, sem pedig kevesebbek nem leszünk!