Margit Auer: Mágikus állatok iskolája (könyvajánló)

2022. nov. 20. Bálint Ildikó

A kortárs meseirodalom egy újabb kiváló példáját szeretném most azok figyelmébe ajánlani, akik szeretik, ha változatos mesekínálattal tudják gyermeküket szórakoztatni, a figyelmüket felkelteni. A Mágikus Állatok Iskolája pedig egy olyan modern meseregény sorozat, amivel nagyon könnyű lesz a gyerekek fantáziáját beindítani.

Kik is azok a mágikus állatok, akik a Mágikus állatok iskolája kötetekben szerepelnek?

A kívülállók számára csak plüssállatként érzékelhető mágikus állatok a mese lapjain valójában élettel telve megelevenednek és mindenben segítik, támogatják kisgazdáikat.

A szereplők egytől-egyig a Winterstein iskolába járnak, teljesen hétköznapi gyerekek, hétköznapi kalandokkal és minden gyermekre jellemző érzésekkel, problémákkal. A történek kalandosságát az adja, hogy a sorozat elején megérkezik egy nem hétköznapi tanárnő, Miss Cornfield, akinek a segítségével a gyerekek szép sorjában mágikus állatok kisgazdái lesznek. Ebben lesz segítségére a kissé különc figura, Mortimer Morrison, a Mágikus Állatkereskedés tulajdonosa.

Ahogy haladunk a történetben, egyre több gyerek kapja meg a maga mágikus állatát. Margit Auer az írónő nyilatkozott is arról, hogy minden gyereknek úgy választ állatot, hogy az tükrözze valamennyire a saját személyiségét, tulajdonságait. Mindemellett pedig még arra is figyel az írónő, hogy az a gyerek kapja meg soron következőleg állatát, akinek éppen szüksége van a segítségre, támogatásra. Ezzel is azt szeretné erősíteni, hogy minden gyermek különleges, legyen az szerény, visszahúzódó, vagy éppen az osztály középpontja, nagyszájú illetve, hogy nem kell magányosnak lenni, mert van valaki, akire mindenben számíthat, akinek mindig kiöntheti a lelkét.

Minden gyerek életében fontos szerepet fog játszani a saját mágikus állata, akivel mindig csak a saját gazdája tud beszélni, más nem. Támaszkodhatnak rájuk, segítséget kaphatnak tőlük, lelki támogatást, megértést. Ez nagyon fontos a gyerekek életében, mivel sokszor érzik magukat magányosnak, tehetetlennek, amikor nem mernek a problémájukkal máshoz fordulni. De, mivel van nekik egy mágikus állatuk, így van kihez fordulni és többé nem érzik magukat magányosnak.

Mindezt pedig úgy, hogy ez titok mindenki előtt, csak az osztály tud róla. Még meg is esküsznek arra, hogy ez szigorúan titkos marad, és senkinek nem beszélhetnek róla az osztályon kívül. Már maga ennek a titoknak a létezése is olyan atmoszférát teremt, amiben a gyerekek különlegesnek érzik magukat.

Kinek ajánlott a Mágikus állatok iskolája olvasása?

Tapasztalataim szerint 6 éves kortól egészen addig ajánlott, amíg a gyerekek szeretnek elkalandozni és szabadjára engedni a fantáziájukat. Még felnőttként is élményt jelent a történetek olvasása.

Megannyi kalandban lehet részünk és a legjobb, hogy közben a gyerekek óhatatlanul magukba szívják azt, hogy nemcsak nekik vannak problémáik, nemcsak ők nem tökéletesek, hanem minden gyermek egyaránt.

Mindezzel együtt azt is, hogy nem kell feladni, nem kell elkeseredni, mert mindent meg lehet oldani, mindenre lehet megoldást találni.

A történetekben találkozhatunk kacagtató eseményektől kezdve, intrikáig, apró szerelmi szálakig mindennel. Történetekben pedig nincs hiány, mert már most 20 könyv vásárolható meg a sorozatból és a kalandok várhatóan még tovább folytatódnak.

Érdemes folytatólagosan olvasni a könyveket, mert ahogy haladnak előre a kötetek úgy jut egyre több gyermek mágikus állathoz. De egyébként akkor is érthető a történet, ha nem minden kötetet olvastunk, akkor esetleg annyit tapasztalhatunk, hogy van olyan gyerkőc, aki időközben gazdagabb lett egy mágikus állattal.

Így amellett, hogy egy érdekes és izgalmas olvasmány nevelő jelleggel is bír, ami miatt külön értéket képvisel.

A meseregény sorozat népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy 2022 februárjában már nagy sikerű egész estés mozifilm is készült belőle. Valamint a Kolibri Színház is színpadra vitte és folyamatos előadásokat biztosít az érdeklődők számára.