Március 21-e

2020. márc. 21. Szűrös Ivett

Manapság már a legtöbb naphoz köthető valamilyen jeles esemény, ünnep vagy világnap. Igazság szerint, nem is lehet fejben tartani, mi mindenről emlékeznek meg az egyes napokon. Március 21-e több szempontból is kiemelt.

Európa védőszentje, Nursiai Szent Benedek apát ezen a napon halt meg. A keresztnevét viselők ekkor (is) ünnepelhetik a névnapjukat.

Ezen a napon a nappalok és az éjszakák hossza az egész Földön egyenlő, nap-éj egyenlőség van. Az északi féltekén a csillagászati tavasz, a délin pedig az ősz kezdete. A planetáris tudat világnapja is, melynek célja a globális tudatosság népszerűsítése.

Szintén március 21-én tartják a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napját. Az ENSZ Közgyűlése 1966-ban jelölte ki ezt a napot, emléket állítva annak az 1960-as sharpeville-i eseménynek, melynek során a dél-afrikai rendőrség tüzet nyitott a békés tüntetőkre. A halottak és a sebesültek között nők, illetve gyermekek is voltak. A Dél-Afrikai Köztársaságban munkaszüneti nap.

Az UNESCO Közgyűlése 1999. november 18-án nyilvánította március 21-ét a költészet világnapjává. Ez alkalomból még a közösségi oldalakon is lehet találkozni felhívásokkal, melyek – komment formájában – versírásra buzdítják az embereket. A magyar költészet napját 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. (Érdekesség, hogy Márai Sándor is ezen a napon született 1900-ban.)

2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja is.  A cél, hogy felhívják a figyelmet – többek között – az érintettek teljesítményére, függetlenségük támogatására, döntési szabadságukra. A 03.21. – dátum mögöttes jelentéssel bír. A Down-szindrómásoknál ugyanis a 21. kromoszóma triplán van jelen (21-es triszóma).

Az erdők világnapját 2013 óta tartják meg, ugyancsak ezen a napon. Az erdőirtás, valamint az – ennek következtében – eltűnő számtalan növény- és állatfaj globális probléma. Kiemelt fontosságú az illegális fakivágások, a trópusi esőerdők irtása, valamint az erdős területeken való hulladéklerakás elleni küzdelem.

Namíbiában március 21-e a Függetlenség napja.

Látható tehát, hogy a kép igen színes. Mindannyiunk számára kiemelt jelentőséggel bír ez a nap, elég, ha csak az oxigént, ezáltal az életet adó erdők védelmére gondolunk. De sokan vannak irodalomkedvelők is, akik a költészet napja alkalmából emlékezhetnek meg. Emellett a Down-kórosok, családjaik, barátaik és az értük dolgozók számára is fontos, hogy felhívják a figyelmet, a szindrómával érintettek is a társadalom aktív tagjai kívánnak lenni. A rasszizmus elleni világnap pedig a mind a mai napig jelen lévő faji megkülönböztetésre irányítja a figyelmet.