Lássuk meg és élvezzük ki az ősz szépségeit

2021. okt. 07. Szűrös Ivett

Mi, Magyarországon igen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen megélhetjük mind a négy évszakot, azok előnyeivel és hátrányaival együtt. Épp ezért érdemes kiélvezni a telet, a tavaszt, a nyarat és az őszt egyaránt. Különösen annak tudatában nem árt jobban értékelni az egyes évszakokat, mert az éghajlatváltozás egyre fenyegetőbb veszélyt jelent. Főként az idősebb generációk tudnának mesélni többek között arról, hogy régen milyen nagy hóesések voltak, ma pedig már kis túlzással egy pár órás havazást is szinte csodaként él meg az ember.

Iskolakezdés, rövidülő nappalok, sárguló, majd hulló falevelek, réteges öltözködés. A forró nyár, a többhetes szabadságok, a strandolások és a nyaralások után bizony nehéz a váltás. Annak ellenére igaz ez, hogy azért szeptemberben és októberben az időjárás általában még elég kellemes szokott lenni. Akárhogy is, de akár szereti valaki az őszt, akár nem, ám ennek az évszaknak is, csakúgy, mint a többinek, megvan a maga szépsége. Ugyanis az, hogy vége a nyárnak, még egyáltalán nem jelenti automatikusan azt is, hogy bele kell fásulni a szürke hétköznapokba. Különösen azért nem, mert az ősz a legszínesebb évszak. Természetesen valahol érthető, hogy az egyre hűvösödő időjárás, valamint a rövidülő nappalok miatt nem sok kedvet érzünk ahhoz, hogy szabadidőnket az otthonunkon kívül töltsük, különösen nem a szabadban, s inkább bekuckózni vágyunk. Nyilván mindenkinek más a napi rutinja, illetve mindenki mást tart fontosnak, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az otthon-munkahely-egyéb intéznivalók (pl. bevásárlás) hármasán kívül is van élet. Ősszel ugyanis egy kicsit hajlamosak vagyunk ellustulni és magunkba fordulni, azonban fontos lenne, hogy ilyenkor is elég időt töltsünk a szabadban, ne pedig egyfolytában azon igyekezzünk, hogy mielőbb a négy fal között tudjuk magunkat. Természetesen, aki egészségtudatosan él, az nem keres semmilyen kifogást, hanem évszaktól függetlenül igyekszik eleget sportolni. Ha ez a szabadban nem lehetséges, akkor a konditeremben vagy otthon. Amennyiben azonban kellemes őszi napoknak nézünk elébe, és időnk is van, úgy érdemes – akár egyedül, akár társaságban – egy kicsit kimozdulni. Teljesen mindegy, hogy csak a környéket járjuk körbe, vagy épp lehetőségünk adódik egy új vidéket felfedezni, de ősszel a mozgás jótékony hatása mellett élvezhetjük a meleg színekbe borult természet csodás látványát – legyünk bárhol is. (Tipp: Természetesen annak is megvan az előnye, ha egyedül indulunk el egy-egy túrára, ám különösen akkor, ha ismeretlen terep (is) szerepel az útitervben, célszerű legalább egy társat is magunkkal vinni).

Ősszel a szabadidő kedvelt eltöltésére szolgálhatnak még a különféle fesztiválok és mulatságok. De akkor se keseredjünk el, ha ilyen vagy olyan okok miatt nem tudunk részt venni egyetlen hasonló eseményen sem, hiszen nem kell feltétlenül kimozdulni ahhoz, hogy igazi őszi csemegéket együnk, vagy épp igyunk egy pohár finom bort. Néhány hozzávalóból (pl. sajt, szőlő, dió, alma, bagett + ízlés szerint bármi) mi is készíthetünk egy igazán ínycsiklandó tálat, amit egyedül, a párunkkal vagy a családdal együtt elfogyaszthatunk. Ha van teraszunk, és nincs túl hideg sem, úgy odakint még hangulatosabb elkölteni egy ilyen könnyű uzsonnát vagy vacsorát.

S végezetül jöjjön egy vers, amely röviden, ám igen találóan foglalja össze, mitől is olyan szép az ősz.

Látnod kell, én az Ősz vagyok,

gyümölcsöt érleltem neked.

Élvezd az édes ízeket,

lombok közt tarka színeket.

Köszöntsön vidám hangulat,

vidulj a fagyos tél előtt.

Ködben úszik még szép napunk,

s eloszlik tán még délelőtt.

Szüret, vígság vegyen körül,

látod, a természet örül.

Kérlek hát te se búslakodj,

jobb, ha a bánat eltörpül

Aranyosi Ervin: Én az Ősz vagyok