Lássuk meg és élvezzük ki a tél szépségeit

2021. dec. 08. Szűrös Ivett

Vége a novembernek, így a naptári ősznek is. Bár a tél beköszöntét nem mindenki várja, ám a leghidegebb évszaknak is megvan a maga szépsége, és nem feltétlenül a zord és fagyos időjárással kell összefüggésbe hozni. Elsősorban azok kedvéért, akik kevésbé szeretik a telet, nézzük meg most néhány példán szemléltetve, mit is tehetünk azért, hogy meglássuk és kiélvezzük ezen évszak szépségeit, illetve feldobjuk egy kicsit a hangulatunkat ezekben a hónapokban.

Ha odakinn hideg is van, attól még odabenn teremthetünk magunk körül kedélyjavító környezetet. Ebben pedig igen nagy szerepe van a színes dolgoknak. Épp ezért, ha otthonunkat úgy is alakítottuk ki és rendeztük be, hogy abban inkább a semleges színek uralkodnak, legalább a hidegebb hónapok idejére érdemes beszerezni néhány színesebb holmit is, úgy mint például egy-két plédet vagy bögrét. De kapható sokféle LED-es dísz és világítás is, melyek segítségével hangulatos fénnyel világíthatjuk meg otthonunk belsejét és/vagy külsejét. Karácsony közeledtével egyébként is szokás a díszítés, de igazából nem kell ahhoz ünnepnek lennie, hogy némi dekorációval feldobjuk a lakókörnyezetünket. A különféle díszekkel pedig nem csak hangulatosabbá tehetjük az otthonunkat, de maga a dekorációk, illetve saját alkotások esetén az azokhoz szükséges hozzávalók beszerzése, a díszek készítése, valamint elhelyezése is jó időtöltés, sőt akár a család apraját-nagyját is be lehet vonni.

Van egy igen kedvelt otthoni tevékenység, amivel évszaktól függetlenül is szívesen tölti az ember a szabadidejét, ez pedig a bekuckózás. Valljuk be, különösen akkor, amikor odakinn röpködnek a mínuszok, kevés jobb dolog van, mint fogni egy puha és meleg takarót, majd belebugyolálni magunkat, és úgy megnézni egy jó filmet vagy elolvasni egy könyvet, de akár az ablakból nézhetjük is a téli bundába öltözött tájat, és bár sajnos egyre ritkább, de annál gyönyörűbb természeti jelenséget, a havazást. (A honlapon, a Minden más rovat alatt találhattok könyv-, sorozat- és filmajánlókat is.)

A friss levegő és – legalább egy kis – mozgás mindenkinek kell, így bármennyire is nem szereti valaki a telet, de attól még nem töltheti kizárólag a négy fal között a leghidegebb hónapokat. Természetesen nem kell nagy dolgokra gondolkodni, elég, ha az ember beiktat mondjuk egy félóra-órás sétát a mindennapjaiba. Ez egy általános tanács, vagyis évszaktól függetlenül ajánlott megfogadni, és nyilvánvalóan arra mindig figyelni kell, hogy az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően öltözzünk fel. Amikor például hideg van, a réteges öltözködés különösen fontos. De aki egy kicsit merészebb, illetve többre vágyik, mint egy egyszerű séta, az kipróbálhatja magát az olyan téli sportokban is, mint a síelés vagy jégkorcsolyázás.

Bár a telet sokan nem szeretik, de a karácsonyt annál többen várják. És valóban. Az otthon díszítése, az ajándékok beszerzése, a karácsonyi menü összeállítása és minden, ünnepvárással kapcsolatos dolog szebbé varázsolhatja a szürke és hideg téli mindennapokat. Maga a karácsony pedig az egyik, hanem a legszebb ünnep, amikor is az ember minőségi időt tölthet a szeretteivel, s közben jókat ehetnek-ihatnak, beszélgethetnek.

Ha valaki végképp képtelen arra, hogy csak egy icipicit is meglássa és kiélvezze a tél szépségeit, annak talán egy kis vigaszul szolgálhat a következő idézet:

„A tél ölelésében tudja meg az ember, hogy lelke mélyén a nyár soha nem múlik el.”

más fordításban:

„A legnagyobb télben tanultam meg, hogy legyőzhetetlen nyár lakozik bennem.”

Albert Camus (forrás: citatum.hu)