Különös formájú épületek a nagyvilágban és itthon

2021. márc. 09. Fodor Andrea

Sokfelé a világban vannak olyan épületek, melyek különleges formájukkal, alakjukkal vagy a megszokott formáktól teljesen eltérő kivitelezésükkel kitűnnek környezetükből. Ezek között vannak lakóházak, éttermek, múzeumok és egyéb épületek egyaránt. Ezekből hoztunk egy válogatást, így most bárki velünk tarthat egy virtuális fura épületnéző túrára.

Fordított ház – Siófok

Kezdjük mindjárt egy hazai példával. Siófokon is elkészült egy úgynevezett fordított ház, mely látványosságként üzemel (a járvány alatt időszakosan zárva tart). Ez az épület azért különleges, mert valójában megtapasztalhatjuk, hogy milyen érzés lenne, ha minden a feje tetejére állna. Fürdőszoba, konyha és egy szoba is van a házban, és minden fejjel lefelé van berendezve, így igazából megviccelhetjük érzékszerveinket ezzel a trükkös épülettel.

Kéz alakú kilátó – Felsőtold

Maradjunk még egy picit hazai tájakon, hiszen ezekre a legbüszkébb az ember. Felsőtold egy csendes pici falu a Cserhát szívében, kevesen ismerték eddig a nevét. Azonban a nemrégiben átadott különleges helyi kilátó egészen biztosan akár világhírnévig is viheti a falucska hírét. A fából készült kilátópontra túrázás közben bukkanhatunk rá, ha felkapaszkodunk erre a magaslati pontra. Innen aztán csodaszép kilátás nyílik a környékre és picit megpihenhet a fáradt túrázó.

Kosárház – Newark, Ohio – Amerikai Egyesült Államok

Az eredetileg reklámfogásként készült 7 emeletes, kosár alakú épületet egy fonott kosarakat gyártó cég építtette. Miután a cég tönkrement, a tavalyi évben felújított épületet luxushotellé alakították át. Sajnos a koronavírus járvány hatásai miatt jelenleg még nem tudja betölteni új funkcióját az egyedi épület, de azért kívülről így is sokan a csodájára járnak a hatalmas bevásárlókosárnak.

Buborék palota – Théoule-sur-Mer, Franciaország

A Pallais Bulles egy olyan külföldi építészeti különlegesség, melynek magyar vonatkozása is van. Ezt a buborék palotát – melyben sokáig Pierre Cardin világhírű divattervező lakott – ugyanis Antti Lovag, a magyar származású építész tervezte. Az igazán szürreális luxus épületegyüttes egyébként éppen keresi új gazdáját, tehát ha valaki érdeklődne iránta, a weboldalukon még ajánlatot is tehet rá.

Casa Terracota, Kolumbia

Ez a fura formájú épület Kolumbiában kézzel készült, agyag felhasználásával egy kis hegyi faluban. A helyiek sokszor Flinstone háznak is hívják a kinézete miatt, mert emlékeztet a rajzfilmben látható kőházakra. A zöld területen elhelyezkedő házból lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre.

A fenn látható példák is bizonyítják, hogy az építészet sosem unalmas, és mindig meg tud újulni. Elég hozzá csupán egy őrültnek tűnő, szokatlan ötlet és egy kreatív megoldás.