Kuckózz be – Mert pihenni is kell

2020. szept. 30. Szűrös Ivett

Szerencsénk van, hiszen az idei szeptember időjárása meglehetősen kellemesnek bizonyult. Azonban, ha szép lassan is, de beköszönt az igazi ősz. A hulló falevelek mellett már lehűlés, hidegfront és helyenkénti viharok, zivatarok is jelzik, hogy bizony ideje felkészülni a hidegebb időszakra.

Olykor-olykor előfordul, hogy az embernek nincs kedve takarítással és egyéb ház körüli munkákkal tölteni a szabadnapját, inkább a kikapcsolódás mellett dönt, vagy éppen már mindennel végzett, és jöhet a jól megérdemelt pihenés. Ha a rossz időjárás miatt le kell mondanunk például egy tervezett kirándulásról, sétáról vagy túráról, akkor sem kell feltétlenül unatkoznunk, hiszen egy-egy magányosan vagy párban töltött „bekuckózós” nap/délután/este még azoknak is jót tehet, akik egyébként aktívan szeretik eltölteni szabadidejüket.

Az internet ablak a világra, így ki sem kell mozdulnunk otthonról, hogy találjunk magunknak valamilyen pihentető és/vagy szórakoztató elfoglaltságot. Természetesen, amikor a kikapcsolódásról beszélek, akkor elsősorban nem a vég nélküli chatelésre és az online játékokra gondolok. Egy könyv elolvasása, egy film vagy sorozat(rész) megnézése, főleg akkor, ha csak ritkán van ilyesmire idő, a hétköznapok szürkesége mellett igazi felüdülést jelenthet. Az internetnek köszönhetően pedig rengeteg alkotás online is elérhető.

Sajnos mára az olvasás veszített népszerűségéből, pedig nagyszerű dolog úgy belefeledkezni egy-egy jó olvasmányba, hogy a tér és az idő megszűnik körülöttünk. Én személy szerint a nyomtatott irodalmat preferálom, szemben az elektronikus könyvekkel. De a lényeg nem is igazán az, hogy ki, mit és hol olvas, hanem maga a tevékenység gyakorlása. Erőltetni persze semmit nem lehet, hiszen vannak, akik az olvasás minden formáját elutasítják.

A film- és sorozatnézés kortól függetlenül népszerű szabadidős tevékenység. Akinek egyébként nincs sok ideje ilyesmire, de szereti a jó alkotásokat, annak egy-egy „bekuckózós” nap alkalmat biztosít, hogy akár egyedül, akár valamelyik családtaggal megnézzen egy-két régi kedvencet, de az újabb, még nem látott művek közül is válogathat.

Az otthon és a munkahely között ingázva, a szokásos mindennapi teendők mellett az embernek sokszor nem jut elég ideje sem önmagára, sem a minőségi pihenésre. Pedig olykor-olykor igazán jól tud esni néhány lustálkodással töltött óra, egy kis semmittevés, amikor az egyedüli cél a kikapcsolódás.