Környezetbarát, lebomló telefontok avagy mit tehetünk a környezetvédelemért?

2022. máj. 26. Bálint Ildikó

A kutatások szerint az emberek többsége mielőtt elmegy aludni rápillant a telefonjára, és reggel ébredés után is ez lesz az első teendői egyike. Veled is így van, vagy te erősíted a szabályt és kivétel vagy?

Te eltudnád képzelni az életed okostelefon nélkül?

Mindenesetre a legfrissebb statisztikák szerint napjainkban legalább 3,5 milliárd okostelefon van használatban világszerte. Magyarországon a becslések szerint 2019-ben több, mint 5,5 millió okostelefon használót tartanak számon.

Az okostelefonokat ma már nem csak szórakozásra és kapcsolattartásra használjuk, hanem a munkánk, üzleti folyamataink fontos részét képezik, épp ezért igyekszünk nagyon vigyázni rájuk, karcolásoktól és sérülésektől óvni. Erre a legjobb módszer, ha tokban tároljuk.

Kényelmi szempontok miatt egyre inkább a műanyag szilikon tokokat részesítjük előnyben. Amelyek lehet, hogy praktikusak, de egy valami biztos velük kapcsolatban: erősen környezetszennyezők. Nem beszélve arról, hogy ha gyorsan váltogatjuk őket, épp hangulatunkhoz vagy aktuális kedvenceinkhez igazítva a design-t.

Hány darab szilikontok kerül a kukába a világon nap, mint nap?

Ha belegondolsz, hogy a 3,5 milliárd okostelefon mindegyikére vásárolnak minimum egy tokot (de valljuk be őszintén, szeretjük váltogatni, könnyen el is kopnak, ezért inkább több tokunk is van egy telefonhoz), akkor mennyi tokot gyártanak le évente?

Majd ezek a tokok idővel kidobásra kerülnek. Csak gondolj bele, ha csak minden okostelefon használó évente egy tokot kidob, már az hatalmas mennyiség.

Egy hagyományos műanyag telefontok akár 1000 éven keresztül is fenyegetést jelent környezetünkre, káros hatást kifejtve az élővilágra, így rád is.

Környezetbarát telefontok

A környezetvédelem ma már nem egy elcsépelt kifejezés, a tudatosan gondolkodásnak része kell, hogy legyen, hogy odafigyeljünk a környezetünkre, arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk, ez közös érdekünk.

Ezért született meg az ötlet, hogy olyan telefontokok is legyenek vásárolhatók, amelyek kizárólag növényi és 100%-ban lebomló anyagból készülnek és átlagosan 2 éven belül lebomlanak, komposztálódnak. Mentesek minden műanyag, -és kőolajszármazéktól, alapanyaguk általában növényi bioplasztik.

Anyagának köszönhetően rendkívül egyedi, kellemes a tapintása, tökéletes választás azoknak, akik szeretik az egyedi stílust.

Környezetbarát kialakítása mellett funkcióját teljes mértékben betölti, akár 3 méteres esés esetén is biztosítja a telefon védelmét.

Így, ha te is megpróbálsz tenni a környezetvédelemért, akkor érdemes szétnézned és beszerezned néhány lebomló szilikon tokot. Erre szokták mondani, hogy kis lépés neked, nagy lépés az emberiségnek!