Könyvajánló: Rosie Banks Titkos Királyság című sorozata

2021. dec. 01. Bálint Ildikó

A mesék egyik legnagyobb előnye kisgyermekkorban, hogy segítségükkel a gyermeki fantázia szárnyakra kaphat. Rosie Banks Titkos királyság című sorozata erre kiváló lehetőséget biztosít a 4+ korosztályban.

A könyvsorozat lapjain megelevenednek mindazon szereplők, amelyekről egy gyermek csak ábrándozik. Mert melyik kislány ne szeretne unikornis hátán lovagolni vagy épp sellőkkel és delfinekkel úszkálni együtt?

Kicsoda Rosie Banks?

Magáról az írónőről nem sok információ áll rendelkezésre, magyar nyelven szinte egyáltalán nem találni róla írott anyagot, holott könyveit nagyon sokan forgalmazzák. Amit tudni lehet róla, hogy fiatal, 1999-es születésű és saját gyermekkori fantáziájának világa elevenedik meg műveiben.

A Titkos Királyság mellett még egy másik sorozata, a Bűbájos Hercegnők is kaphatók a könyvesboltok kínálatában, amelyben két kislány Mia és Lotti kalandjai elevenednek meg.

A jó és a rossz párharca

Mint általában minden mesében, A Titkos Királyságban is van egy jó és egy rossz oldal. Keserű királynő a megátalkodott gonosz, míg testvére Vidám király, a mindig mosolygós, nemes egyszerűséggel átitatott karakter, aki mindig jókedvre derít mindenkit.

A jó oldalon harcol leleményességével, kitartásával 3 kislány (Fanni, Jázmin és Nelli), akikkel nagyon könnyű azonosulni az olvasónak vagy épp a hallgatónak. Ők hárman mindig képesek a segítségére lenni Vidám Királynak, együtt segítenek a Titkos Királyságban zajló események jóra fordításában.

A sztori úgy indul, hogy egy véletlen folytán hozzájutnak a varázsdobozhoz, amelynek a segítségével képesek átjutni erre, a mi világunktól különböző, mesebeli helyre. Ehhez először megkell fejteniük egy találós kérdést, amelynek a megoldása fogja megadni azt a konkrét helyet, ahol épp szükség van rájuk.

A mesebeli lények kavalkádja

Ha valamiben, akkor mesebeli lényekben nem szenved hiányt a könyvsorozat. A tündérektől kezdve, a koboldok, manók, sellők, unikornisok is mind-mind megjelennek. Nem beszélve az írónő saját kreálmányairól, a viharmanókról, akik a gonosz Keserű királynő hű szolgái.

A helyszínek is éppennyire kreatívak, mint például az Unikornisok-völgye vagy épp a Tündérliliomok Tava.

Már közel 40 kötete kapható, amelyek átlagosan 5-6 fejezetből állnak, könnyen emészthetők, de mégis kiválóan alkalmasak szókincsbővítésre is.

A sorozatnak már különkiadásai is napvilágot láttak, amelyek kicsit vaskosabbak az eredeti sorozatnál, de ugyanolyan fordulatosak, élménydúsak.

Nem kell azon aggódni, ha valaki nem sorban szeretné vagy tudja elolvasni, mert önmagában is megállják az egyes kötetek a helyüket. Jómagam is a sorozat 20. része volt az első, amit először elolvastam az 5 éves kislányommal, de minden érthető és világos volt így is.

Az első rész annyival ad többet, hogy ott részletesen megismerjük a varázsdoboz megtalálását, a lányok találkozását a Titkos Királysággal és Trixivel, a koboldmanóval, aki minden részben segíti őket, mint Vidám király jobb keze és mint varázserővel bíró tündér (kicsit Csingilinges benyomása van neki)

A Titkos Királyság könyvsorozat jó példája a barátságnak, a kedvességnek, az együttérzésnek, a jókedvnek, bátorságnak. Csupa- csupa pozitív érzelmet tanulhat belőle gyermekünk, így bátran ajánlom a kisebbeknek hangos olvasásra, a nagyobbaknak pedig önálló olvasásra.