Könyvajánló: Daisy Meadows – Varázslatos állatbirodalom

2022. okt. 14. Bálint Ildikó

Szerencsés helyzetben van az a szülő, aki gyermekével folytatásos regényeket szeretne olvasni. Kedvére válogathat, akár magyar szerzők írásaiból, akár külföldi könyvsorozatokból. A külföldi példáknál maradva, korábban már írtunk Rosie Banks Titkos Királyság című sorozatáról. Ehhez a sorozathoz sok mindenben hasonló, de mégis más élményt nyújt, Daisy Meadows sorozata.

A Varázslatos állatbirodalom sorozat, immár közel 40 kötetet számlál, az alapsorozaton túl, a terjedelmesebb kiegészítő kötetetekkel együtt, már 5 éves kortól ajánlott, de később, önálló olvasásra is kiváló választás lehet, mivel könnyed olvasmány.

Minden kötetben egy állat van főhősként beállítva, amely a szépen kivitelezett címlapon mindig visszaköszön.

Miért és kinek ajánlott a Varázslatos állatbirodalom olvasása?

Ami a könyv nagy előnye, hogy egyszerű történetével könnyen rabul ejti már a legkisebbeket is. Állatmese, de mégsem a népmesei fordulatok elevenednek meg benne. Van egy főgonosz, Grizelda, a boszorkány, akinek mindig akadnak mesebeli segítői is, különböző lények formájában. Hol sárkányok, hol lidércek, hol vakarcsok segítik és együtt próbálják meg tönkretenni a Barátság-erdőt.

Két kislány Lili és Luca egy macska, Bizsu segítségével felfedezik a titkos átjárót a Varázslatos állatbirodalomba, ami a Barátság-erdő nevet viseli. Ebben az erdőben mindig szükség van a segítségükre, hogy együttes erővel legyőzzék a gonoszt és gátat szabjanak az újabb ármánykodásának.

Nemcsak az állatok szeretetére és hasznosságára tanítanak a sorozat kötetei, hanem arra is, hogy mennyire fontos vigyázni a természetre és milyen sok baj tud történni, ha mégsem vigyázunk kellőképpen. A gyerekek észrevétlenül tanulják meg a természet szeretetét és annak körforgását. Nem csak az állatokról tudhatnak meg sok hasznos információt, mint például, hogy a macskák jól látnak a sötétben, hanem a növényekről is érdekes dolgokat tanulhatnak meg. Közben izgalmas kalandokon, mentőakciókon vesznek részt, ahol a fantáziájuknak semmi sem szab gátat.

Minden történetnek a középpontjában 1-1 állat szerepel, aki valamilyen kalandba keveredik és a lányok segítségére szorul, hogy kihúzzák a bajból.

A könyvben nem találhatók színes illusztrációk, holott a színeknek jelentős szerepe van, mivel a természetben játszódik. A rajzok viszont rendkívül jól tükrözik az olvasottakat, így a kis olvasó fantáziájára van bízva, hogy a látottakat kiszínezze gondolatban.

Az állatok emberi tulajdonságokkal vannak felruházva, ami könnyen érhető varázsolja a történeteket, könnyen beletudják képzelni a gyerekek magukat a történetekbe, a főhős, vagy épp a lányok bőrébe tudnak bújni.

Igazi összebújós fantázia mesesorozat, amely nyomán sokat lehet beszélgetni a gyerekekkel a természetről, a természet szeretetéről, az állatokról. Nem utolsósorban pedig a jó és a rossz ütközéséről és a hitről, hogy a jó mindig felülkerekedik a rosszon.

Nem kötelező sorban olvasni a történeket, mivel mindegyik megállja a helyét magában is. Nyilvánvalóan vannak utalások korábbi történetekre, szereplőkre az egyes kötetetekben, de az, aki csak néhányat szeretne olvasni belőle és találomra választ, az is egy kerek, egész történetet fog kapni. A fő történetszál minden kötetben megelevenedik, így nem lesz senkinek hiányérzete, ha nem időrendi sorrendben olvassa a köteteket.