Könyvajánló: Bálint Ágnes – Szeleburdi család

2022. szept. 24. Bálint Ildikó

Bálint Ágnes azon hallhatatlan írók közé tartozik, akik olyan könyveket írtak, amelyek sosem fognak kimenni a divatból, amelyek még a megírásuk után évtizedekkel és éppolyan érdekesek és „ropogósak” mint a kortárs irodalom. Hiába mondható a mai gyerekekre az a jelző, hogy modern, akkor is érdekesnek és szórakoztatónak találják az írónő műveit.

Ki volt Bálint Ágnes?

Bálint Ágnes neve a legtöbb embernek a TV macit juttatja az eszébe, ugyanis ő volt, aki kitalálta a maci karakterét és tette a gyerekek nagy kedvencévé. De emellett még olyan klasszikusok is kötődnek hozzá, mint a Mi újság a Futrinka utcában, Mazsola, Frakk vagy éppen a Kukori és Kotkoda. Az írónő 2008-ban bekövetkezett haláláig nem csak írt, hanem dramaturgként, szinkrondramaturgként és műsor szerkesztőként is maradandót alkotott.

Miért érdemes elolvasni a Szeleburdi családot?

Az alapkoncepció, hogy egy társasházban él a 12 éves Faragó Lackó a családjával, szüleivel, két testvérével Picurkával, az 5 éves húgával és a már kamasz Ferivel. A társasházban, ahogy az lenni szokott többen is laknak, vannak jó szomszédok és kevésbé jó szomszédok. A kevésbé jók közül kiemelendő a Belvízi család, akikkel igencsak meggyűlik a Faragó család baja.

Az egyik leggyakoribb problémát az okozza, hogy Lackóék nagy állatbarátok, a hörcsögtől kezdve, a rovaroktól a kutyáig mindenféle állat megfordul náluk (még tyúk is, hogy viccesebb legyen a történet). Belvíziék pedig ezt nemcsak, hogy rossz szemmel nézik, de többször fel is jelentik a családot, csak, hogy végre elűzzék őket az otthonukból. A végére azonban épp nekik kell eltávozni a pesti lakásból és vidékre költözni. De ez már csak hab a tortán a könyv végén.

A könyv naplójelleget kapott. Vagyis Lackó rendszeres naplóbejegyzéseiből értesülünk a történésekről. A folytatólagos bejegyzéseknek köszönhetően megismerjük a szereplőket, mint, a Lackó legjobb barátját, a Radót.

Kalandokban és kacagásban nincs hiány

A két fiú kalandjait is nyomon követve sokszor igazán kacagtató élményekben lehet részünk. Külön említést érdemel a könyv illusztrációja. Az írónő maga rajzolta meg az egyszerű ceruzarajzokat, amelyek úgy jelennek meg, mint maga a napló része. Már maguk az illusztrációk is sokszor kacagtatóak, jópofák.

Maradandó képet fest az emberben, amikor a filodendront sétáltatják. Nem mindennapi egy könyv lapjain arról olvasni, hogy egy virágot, hogy cipelnek le az emeletről, aztán meg vissza.

Lehet, hogy épp a naplójelleg miatt, lehet csak a hétköznapi történeteknek köszönhetően, de nagyon könnyű a történetbe beleképzelnie magát a gyerekeknek, de akár a felnőtteknek is. Sok esetben akár a kérdést is feltehetnénk. Ez valóban velem is megtörténhet, vagy akár már meg is történt?!

A tanító jelleg sem marad el a könyvből.  Bebizonyosodik, hogy sokkal boldogabb életet élhet a szűkebb anyagi körülmények között élő Faragó család, ahol az édesanya karácsonykor eldugja a narancsot, hogy az be legyen osztva, mint a jómódú Belvízi család. Az egymás iránti szeretet, megbecsülés és tisztelet minden bajban képes segíteni.

Külön említést érdemel a nyári vakáció, ahova Lackó együtt utazott el a családjával, na meg a Radóval. Azért, hogy a Radó velük mehessen még a jegyeit is kitűnőre dolgozta fel az év végi bizonyítványában. Ezen a nyáron pont olyan kalandokban és élményükben van részük, ami szerintem minden gyermek álma. A Duna holtág nyújtotta táj, a nagyszülők engedékenysége, a frissen épült disznóólban töltött éjszakák, a kincsgyűjtés, mind-mind emlékezetessé varázsolták a vakációt.

Könnyed olvasmány, még felolvasás esetén is csak néhány órát vesz igénybe. Közben pedig nem fagy le a mosoly az arcukról, hanem folyamatosan jót derülünk rajta.

5-6 éves kortól bátran ajánlom mindenkinek.

Palásthy György rendezésében 1981-ben nagy sikerű családi vígjáték is készült a könyv alapján. A könyv elolvasása után szuper közös élményt jelent a gyerekekkel a film megnézése.