Könyvajánló: A füredi lány

2022. máj. 11. Lebán Csenge

2021 elején jelent meg Karády Anna, balatonfüredi jogász és immáron írónő első regénye, A füredi lány. A történet arról szól, hogy egy 21. századi lány egyszer csak a 18. században találja magát, egészen pontosan 1763-ban. Kalandos, romantikus mű azoknak, akik szeretik a történelmet, és akit érdekel egy régebbi kor kultúrája, értékrendje és mindennapjai.

Karády Anna saját elmondása szerint imádja Balatonfüredet, és gyerekkora óta nagy érdeklődéssel hallgatja a helytörténeti információkat. Kutatása tehát azóta tart, 2021-ben pedig elkészült a könyv, mely a 18. századot egy modern lány szemszögéből mutatja be.

Miért érdemes elolvasni?

Miközben A füredi lányt olvassuk, egy kicsit mi is a 18. századi Magyarországra kerülünk. A főszereplővel együtt ismerkedünk meg az akkori világgal, a régi Balatonfüreddel (akkor még csak Füred), és az ott élő emberekkel. Rendkívül valósághű, jól bemutatja az akkori feudális rendszert a főnemesekkel az élen. Mesél az igazságtalanságokról is, melyek a mai világban már elképzelhetetlenek lennének. Láthatunk különböző embertípusukat, és rájöhetünk, az általánosítás már akkor sem volt helytálló: voltak kegyetlen, jogaikkal erősen visszaélő, de jólelkű, jobbágyaikkal igazságosan bánó, munkát adó és védelmező földesurak is. Ugyanígy az egyszerű parasztoknál: ugyanúgy előfordult a rosszindulatú, rosszmájú ember, mint a jólelkű és derék. A füredi lányt elolvasva megtanulhatjuk értékelni saját századunk és életünk előnyeit. Hiszen hatalmasat fejlődött azóta az orvostudomány, az emberek nem halnak meg olyan könnyen mindenféle fertőzésben és betegségben, mint akkor. A gyermekhalandóság is hatalmas volt, sőt, gyakran az anyák is belehaltak a szülésbe, vagy később a gyermekágyi lázba. Viszont megismerhetjük egy réges-régi kor szépségeit is. Amikor még számított a kimondott szó, súlya volt neki. Amikor még nem árnyékolta be a társadalmat a modern technika világa. Amikor az ember még egy volt a természettel és az állatvilággal, hiszen egymásra voltak utalva, szinte szimbiózisban éltek egymással. Olvasás közben egy kicsit (vagy nagyon) visszavágyunk oda, ahol az embernek meg saját kezével kellett megtermelni azt, amiből élt, és nem voltak olyan bonyolult munkahelyi problémák, mint manapság. Persze gond akkor is volt, de nem ilyen jellegűek, mint a 21. században. Rájöhetünk, hogy az emberek már akkor is hasonlóak voltak hozzánk. Ugyanúgy sírtak, nevettek, mérgelődtek, viccelődtek, és reméltek. Hittek egy jobb korban, a felvirágozásban. Anna, a főszereplő félti is őket az elkövetkezendő évek borzalmaitól. Bár sokszor nehezére esik, nem beszél a levert forradalmakról, világháborúkról, mert nem akarja a baljós jövőképet láttatni az emberekkel.

Az időutazásról

A múltba való utazás nem időgépen át történik. Annát a természet ragadja magával, és röpíti át a 18. századba. A Koloska-völgyben tartózkodik, a tó mellé ül le telefonálni, amikor érdekes, már-már ijesztő hangokat és természeti jelenségeket észlel. Különleges élményt kapunk már a történet legelején, ahogyan a szokatlan eseményekről olvasunk. A regény kiolvasása után izgalmas élmény lehet a helyszínre kirándulni, és a saját szemünkkel látni, hogy hol is tűnt el Almássy Anna Karády írónő történetében.

Folytatás következik

Szintén a tavalyi megérkezett A füredi lány folytatása is, A füredi földesúr. Remélem, hogy ugyanolyan felemelő élményt nyújt majd az olvasása, mint az első kötetnek. Aztán előreláthatólag júniusban érkezik a harmadik kötet is, A füredi gyermek. Aki pedig úgy érzi, nem tud várni a megjelenésig, annak ajánlott a Cigányélet grófi módra című novella, amely a sorozathoz kapcsolódik. Két mellékszereplő, Csáky Konrád gróf és Ria, a cigánylány történetét mutatja be röviden.

És remélem Karády Anna tarsolyában vannak még A füredi trilógiához hasonló, más korban játszódó történetek, hiszen nagyon jól áll neki egy régebbi század elbeszélése.