Koccintsunk egy felejthetetlen nyárra! Hogyan szervezzük meg életünk legszebb vakációját?

2021. jún. 11. Tollas Tímea

Egy nyaralás mindig különleges élmény, ha azokkal az emberekkel lehetünk közben, akik igazán fontosak számunkra. Most, hogy a több, mint másfél év utáni bezártságnak úgy tűnik vége, egyre többen vágyunk a szabadság édes ízére. Munkába menet és sokszor a mindennapi teendőink végzése közben is a nyári program lehetőségeken, kirándulásokon és különféle izgalmas helyszíneken töprengünk. Akár bevalljuk, akár nem.

Az elmúlt évek során úgy vettem észre, hogy nagyon sokan bizonytalanok, ha egy utazás megszervezéséről van szó. A legtöbbünkben kétségek merülnek fel, mégpedig a szállásfoglalással kapcsolatosan. Ebben a felgyorsult, szinte vonatként tovább rohanó világban az embereknek már alig van idejük a saját dolgaikra, nem még a nyaralások tervezésére és pontos leszervezésére.

Azonban mindezek ellenére érdekes jelenség, hogy egyre kevesebben veszik igénybe az utazási irodák szolgáltatásait. Az általános beidegződés, főként a fiatalabbak körében, hogy saját maguknak intéznek mindent. A repülőjegy megvásárlásától egészen az autóbérlésig. Még ha a szervezkedés legelején elbizonytalanodva is állunk a témához, pár óra múlva, a Booking.com-on szörfözgetve ez az érzés gyorsan elillanhat.

A gyönyörű apartmanokat, szállodákat és a látnivalók sokaságát nézegetve máris a pálmafák hűs árnyékában érezzük magunkat, kezünkben egy jéghideg koktéllal. Az igazi nyári feeling ilyen, gyorsan a hatalmába kerít, ha lelkesek vagyunk és igazán szeretnénk utazni.

Kezdjünk bele a tervezés izgalmas fázisába!

Akár belföldön kalandozzunk, akár külföldi utakra vágyódjunk, egy dolog közös mindkettő megszervezésében: fél gőzzel semmit sem szabad elkezdeni!

1. lépés

Az utazás előtt mindenképpen érdemes tiszta fejjel leülni és beszélni azokkal a barátokkal, rokonokkal, akikkel együtt fogunk nyaralni. Ez a lépés kulcsfontosságú és semmiféleképpen sem szabad alábecsülni, ugyanis számos vitának és utazás közbeni félreértésnek szolgált már alapjául. Fontos tisztázni a társaiddal, hogy mire vágytok, ugyanis ha a nézeteitek különböznek és ez későn derül ki, abból hatalmas katasztrófa lehet.

Extra tipp: Az első számú kérdés: Mikor szeretnétek utazni? Pontos időpontot egyeztessetek a többiekkel, hiszen a szabadságolások miatt ez sokszor nem annyira egyszerű, mint amennyire első ránézésre annak tűnik. A repülőjegy az első dolog, aminek fixnek kell lennie, csak ezután következhet a szállások nézegetése.

2. lépés

Ha már megbeszéltétek a főbb vonalakat (szállás típusa, éjszakák száma, programlehetőségek, rászánt keret), amely alapján az utazás szervezését el lehet kezdeni, akkor készítsetek listát! A listára írjátok fel, hogy milyen elvárásaitok vannak egy-egy szállással vagy éppen helyszínnel kapcsolatosan. Amikor mindenki végzett, egyeztessétek őket és ezután kezdődhet az igazi szervezés!

3. lépés

A Skyscanneren tudjátok csekkolni, hogy melyik időszakban mennyibe kerül a repjegy. Városok és országok szerint is kereshettek vagy akár beállíthatjátok a “Bármelyik ország vagy helyszín” opciót is, ha nincsen konkrét elképzelésetek és inkább spontán módon sodródnátok az árral.

Extra tipp: Nem győzöm hangsúlyozni, hogy anélkül ne foglaljatok szállást (kivétel, ha a szállás ingyenesen lemondható), hogy nincs meg a repülőjegyetek!

Ezután pedig irány a Booking.com vagy bármelyik szállásfoglaló oldal! Kutakodjatok, állítsatok be szűrőket, rászánt keret összeget és ha elfogadtok egy tippet: a “reggeli az árban” opciót se hagyjátok ki, mer ezzel is rengeteg pénzt spóroltok meg!

Igyekezzetek a főbb desztinációkhoz vagy a központhoz közel eső szállást foglalni, ugyanis a távolság egy idegen országban nagyon nem mindegy. Azon túl, hogy biztonságérzetet nyújt, rengeteg időt is megtakaríthat nektek.

Extra tipp: Időben kezdjétek el a szállások felkutatását! Legalább 2 hónappal a nagy utazás előtt már legyetek résen és nagyjából találjátok meg a szállásotokat is, illetve a legfontosabb: ekkorra már legyen meg a repülőjegyetek!

4. lépés

Amikor már lefoglaltátok a szállásotokat is, nincs más teendő, mint ezerrel belevetni magatokat a programok szervezésébe és a főbb látnivalók felkutatásába!

Extra tipp: Nyomtassátok ki a sziget vagy város térképét, amelyen be tudjátok jelölni színes filctollal azokat a helyszíneket, ahová mindenképpen el szeretnétek látogatni az itt tartózkodásotok során! Így egyszerűbb lesz kialakítani a napi programokat, hiszen látjátok, hogy mekkora távolságra helyezkednek el egymástól a látnivalók.

Amennyiben nem vagytok biztosak valamiben, vagy csak program ötlet híján lennétek, kérdezzétek meg a helyieket, biztosan szívesen segítenek nektek és ellátnak pár arany szabállyal az országukat illetően!

5. lépés

Listák készen, szállás pipa, repjegy is pipa, program ötletek és kis térképek kinyomtatva, bérautó lefoglalva! Amikor már mindennel megvagytok, kezdjetek el lélekben is ráhangolódni a nagy utazásra. Vegyetek úti könyvet, vagy csak nézzetek meg pár filmet, amelyek az utazásotok célpontján játszódnak!

6. lépés

Dőljetek hátra és számoljátok vissza a napokat a felejthetetlen, jól megérdemelt nyaralásotokig!

Gondolj csak bele, milyen büszkék lesztek majd magatokra a nyaralás közben és után is, hiszen nektek köszönhetően lett olyan varázslatos az időtöltés, mint eddig még soha! A hosszas szervezkedés és a sok “kutatómunkás” neten való szörfözgetés után igazán megérdemlitek, hogy learassátok a munkátok ízletes gyümölcsét: életetek legszebb nyarát!