Kavicsfestés – a gyerekkel való kreatívkodástól a műalkotásig

2022. aug. 24. Fodor Andrea

Mutatunk egy olyan remek kreatív tevékenységet, melyet akár kisgyerekekkel együtt is el lehet kezdeni. Nem kellenek hozzá különleges eszközök, extra tudás vagy egyebek. Csupán lelkesedés, kreativitás és fantázia. Próbáljuk ki a kavicsfestést – és ha megtetszett, akár művészi szintre is továbbfejleszthetjük tudásunkat.

Az első és legfontosabb kellék, amire szükséged lesz, az maga a kavics. Egy tóparti séta során be is gyűjthetsz jó pár festhető darabot. Nem kell tökéletes formájúnak lenni, lehet kisebb és nagyobb méretű is és a sima felület sem annyira fontos – van, hogy a megálmodott darab végleges formájához pont a tökéletlenségre van szükség. A következő lépés a festőanyag beszerzése. Ha gyerekekkel fogunk hozzá először ehhez a meglehetősen mókás foglalatossághoz, akkor kezdjük filctollakkal. A legtöbb hobbiboltban beszerezhetőek és igen könnyű velük bánni.

Ha meg vannak a kavicsok és a filctoll is beszerzésre került, akkor jöhet az inspiráció. Az interneten is rengeteg videót és leírást találunk a kavicsfestésről. Első lépésként le kell tisztítani és zsírtalanítani a köveket, hogy megfelelően felvihető legyen a festék.

Gyerekekkel választhatunk egészen egyszerű formákat is, sőt akár nonfiguratív mintákkal is próbálkozhatunk. Ha szeretnénk emlékezetes darabokat alkotni, akkor akár gyermekünk kedvenc rajzfilmhőseit is megfesthetjük közösen. Ha a szórakozás mellett a tanulást is szeretnénk segíteni, érdemes különböző zöldségeket, gyümölcsöket, állatokat megfesteni, így a remek elfoglaltság mellett a kész darabokkal a gyermek ismereteit is bővíthetjük játékosan.

Sőt! Még a mindennapjainkat is megkönnyíthetik és ajándékba is kiváló motivációs ajándékok is készíthetők ezzel a technikával. Ebben az esetben egy-egy motiváló szót, idézetet a kövekre festve tudjuk emlékeztetni a kő gazdáját az élet fontos figyelmeztetéseire.

Ha komolyabban belevágnánk az alkotásba, akkor érdemes a filctollakat lecserélni akrilfestékekre és ecsetekre. Lehet kapni speciális pontozó eszközöket is pontozásos technikához – hobbiboltokban ezek a kellékek szintén beszerezhetők. Ha megtaláltuk az ideális technikát, akkor nincs más hátra, mint szabadjára engedni a fantáziánkat és belevágni a kreatív utazásba. Egészen művészi szintre emelhetők ezek az alkotások és tényleg csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mi lesz a végeredmény. A pontozásos technikával mandala alkotások készülhetnek, az ecsettel való festésnél pedig gyakorlatilag a kavics lesz a festővásznunk.

Merüljünk hát el bátran ebben a fantasztikus elfoglaltságban és ébresszük fel a kreativitásunkat. Akár filctollal készült kis rajzocskák, akár művészi kavicsfestmények kerülnek majd ki a kezünk alól, garantáltan élvezni fogjuk minden percét az alkotásnak.