Kádár Annamária – Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban (könyvajánló)

2023. febr. 08. Farkas-Csamangó Tekla

Ha felnőttként is szereted a meséket, és fontosnak tartod, hogy érző szívvel és értő elmével neveld gyermekedet, illetve érzelmileg biztonságos környezetben alapoznád meg az önbecsülését és a küzdőképességét, ideális olvasmány és szinte kézikönyv lehet számodra a címben szereplő kötet. Szeretettel ajánlom figyelmedbe, ha szülő, esetleg gyermekekkel foglalkozó szakember, főként óvodapedagógus vagy.

Gyerekként és később felnőttként is úgy alakult az életem, hogy valamiképpen kapcsolatban maradtam a mesékkel. Habár nem vagyok hozzáértő, mégis mindig érdekelt a népmesék, majd a műmesék világa is. Szeretek felolvasni gyerekeknek, mert elbűvöl az elemi, gyermeki énjük reakciója a mesei csodákra. Mostanában pedig egyre inkább leköt, hogy a magam módján felfedezzem a mesék kissé tudományos megközelítését és alkalmazását is, leginkább a gyerkőcöket érdeklő, hozzájuk kapcsolódó témákban. A Mesepszichológia a gyakorlatban c. könyv remek alapot adott erre. Szinte biztos vagyok benne, amennyiben hasonló az érdeklődési köröd, hasznodra válik.

Mesék, hagyományok és rituálék

A könyv igazán könnyedén és érthetően magyarázza el, mennyire fontosak a mesék, hagyományok és rituálék (ismétlődő tevékenységek, fontos eseményeket megelőző szokások) a gyermekek számára, és jó néhány tippet is ad arra nézve, hogyan lehet ezeket egyszerűen bevezetni a csemeték életébe. Az egyik legfőbb pillére pedig, hogy bemutassa, a család és a családi szokások átadása rendkívül hasznos piciknek és nagyoknak egyaránt. Hiszen, ha ismerjük a hagyományainkat, családunk történetét, nemcsak gyökereink lesznek erősek, hanem mentálisan is fittebbek lehetünk, ráadásul akár még traumáinkat is könnyebben feldolgozhatjuk.

Mindezeken kívül a két szerzőnő kiemelten kezeli a gyerkőcök hétköznapjainak mesékkel való átszövését, valamint olyan módon való megformálását, ami aztán kissé eltér a mese keretétől, mégis kitűnően példázza azt mindennapi szituációkkal. Számomra inspirálóan hatott, miközben olvastam, hogy valóban gyakorlati ötleteket kínálnak egy-egy helyzet megoldására. Amikből a kicsik, főként az óvodás és kisiskolás korosztály, mindenképpen épülve, erősen jöhetnek ki. Vagyis a kötetben fellelhető történetek a mesepszichológia mentén egyfajta menedéket nyújtanak nekik. Szülőknek és pedagógusoknak pedig rengeteg játéklehetőséget, beszélgetéstémát és önismereti jellegű módot adnak, amelyek a kiegyensúlyozottabb kommunikációt, foglalkozásokat és a gyermekek lelkének megerősítését célozzák meg.

Ami pedig lenyűgöző, és szerintem mindenképpen követendő példa volna, az a mesemondás előtti egymásra hangolódás, és a mesélés szertartásai, példának okáért a mese köszöntése, a mesétől való búcsú, vagy a mesegyertya meggyújtása. De, ha erről többet írnék, elvenném az olvasás élményét és a felfedezés örömét még felnőtt fejjel is.

A mesepszichológia gyakorlatias alkalmazása, mint az érzelmi életünk megalapozása

Ez a kötet azt hiszem, leginkább azoknak nyújt segítséget, akik hiszik, hogy a gyerekek jövőjének alapja az érzelmi és mentális stabilitás. Ezt nagyon jól felvázolja a könyvben leírt minden egyes gondolat. Mindenekfelett azok a sorok, amik arra utalnak, hogy a legelső lépés a gyermeki lélek megértésében az, ha elfogadjuk, és olyannak szeretjük őt, amilyen.

Ahogy a szerzők is visszautalnak rá, itt én is megemlítenék néhány számomra különösen elgondolkodtató sort:

„Azt soha nem tudtam elérni, hogy ha elültettem egy hamisciprust, abból tuja legyen. Az teljesen lehetetlen. Mert ő hamisciprus akar lenni. Ő hamisciprusnak készül, nem lehet más. Abban az esetben, ha kellőképpen gondozom és szeretem gyönyörűséges növény lesz belőle. […] Az a mélységes meggyőződésem, hogy az ember gyerekénél pontosan ugyanez a helyzet. Ha érteni akarom őt, akkor az első dolgom, hogy megértsem: tujának vagy hamisciprusnak született-e.”

Ranschburg Jenő

Ha pusztán csak azt a pár pontot vesszük figyelembe, amit ajánlómban igyekeztem kiemelni, máris megéri elolvasni a könyvet. Ám, ha még azt is megemlítem, hogy számos játékötletet és kommunikációs javaslatot találsz majd az oldalakon, amik segítségedre lehetnek a gyerekekkel töltött hétköznapok során, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy kincs kerül a kezedbe.

Jó olvasást kívánok.