Jobb emberré válni a rossz helyen? The Good Place: sorozatajánló

2021. aug. 25. Tollas Tímea

Ha azt mondom Netflix és sorozatok, akkor hány embernek csillan fel a szeme? A Netflix világa olyan, akár csak egy új dimenzió, ahol elengedhetjük magunkat (a kanapén, vagy ágyon tespedve ez nem is nehéz), kedvünkre romantikázhatunk a csöpögős filmek társaságában vagy éppen idegőrlő, de annál izgalmasabb perceket élhetünk meg a kedvenc misztikus sorozatok nézése közben.

Bekuckózás a puha kiságyba. A környezetünk, és minden negatív, fárasztó tényező kiiktatása pár órára. Melodráma, vígjáték vagy éppen romantika, a szabályokat mi szabjuk és a bevihető étel miatt sem kell aggódnunk.  Hiszen a milánói sertésborda vagy a töltött paprika is megfér a kedvenc Jane Austen filmünk mellett.

A Netflix az elmúlt időszakban igazán jó barátommá vált. Egyfajta mentsvárként funkcionált a sok teendő elvégzése után. Valahogy igazán jóleső érzés tölt el, amikor meglátom a nagy, mély vörösen izzó N betűt. Tudjátok, mihez tudnám hasonlítani?

A Narnia Krónikái című filmben a gyerekek a bedobott ablak miatt menekülésre kényszerülnek. Nem akarják vállalni tettük következményét, éppen ezért elbújnak egy ódon ruhásszekrényben. A szekrény azonban titkokat rejt és egy teljesen más világba repíti őket. Egy világba, amelyben végre önmaguk lehetnek, kalandokat és csodákat élhetnek át, új felfedezésekre és érzésekre is szert tehetnek. A Netflix világa számomra egy ilyen univerzum.

A jó helyen vagyok? Semmi sem az, aminek látszik!

A régi sorozatok és tonna számra újra nézett romantikus, sokszor kiszámítható filmek után valami újdonságra vágytam. Merőben mást szerettem volna nézni, mint eddig. A sok keresgélés után a Netflixen, már alig volt olyan találat a sorozatokra, amelyeket ne láttam volna. Hatásvadász, giccses, megint túl hatásvadász, ítéltem meg az előzetesekből. Nem volt könnyű dolgom korántsem. Aztán a nagy tortúra után, amikor már kezdtem volna feladni és csábultam el egy újabb tucat film felé, szembejött velem egy előzetes.

The Good Place. A jó hely? Na az meg vajon mit takarhat? Kategória szerint milyen besorolást kapott? Pszichológia, szituációs komédia. Hmmm, érdekes. Elkezdett izgatni már pusztán a sorozat címe és a műfaja is. Az előzetes csak fokozta a vágyakozásomat. Miért is ne próbáljak ki valami egészen mást, mint eddig? – gondoltam és belevágtam életem eddigi legtanulságosabb sorozatába.

Abbahagyhatatlan: lelki felüdülés és felismerés

Este 7-kor kezdtem el az első évadot és másnap hajnalig már az első évad feléig eljutottam. Könyveknél szoktuk azt mondani, hogy nem tudtuk letenni az olvasmányt, olyan nagy hatással volt ránk. Nos, ez a kifejezés teljes mértékben igaz volt rám, amikor ezt a sorozatot néztem. Magával ragadott és annyira élethű volt! Végre élet és valóság szaga volt az egésznek. Az emberek földi életét és annak kis rezdüléseit, viselkedés formáit vette górcső alá, ezután pedig következhetett a túlvilági útbaigazítás. Nem szeretném lelőni a sorozat cselekményét, ezért csak annyit mondanék, hogy egy nőről szól, aki a mennyben találja magát halálát követően. Ezután hihetetlenül vicces, de ugyanakkor keseredés felismeréseket tesz ebben a világban. Megkérdőjelezi egykori viselkedését és önmagába tekint. Változásokon megy keresztül, szerelemre talál és igazi barátokra, akikre szó szerint örökké számíthat.

Ahogy halad előre a cselekmény, úgy néz magába egyre inkább a néző is. Tanulságokat von le a sorozatból. Miközben fanyar poénokkal találkozik, úgy érzi, hogy az egyik szeme sír, a másik meg nevet. Valahogy minden egyes részben megtalálja az ember azt, amit keres a világban. Megtanulja végre átlépni a korlátait és rádöbben arra is, hogy milyen törékeny és rövid is az élet a Földön.

Ha azt mondom, alapjaiban változtatott meg a sorozat, akkor nem fejeztem ki magamat elég hűen. Nem csupán megváltoztatott és elgondolkodtatott, hanem arra sarkallt, hogy jobb emberré váljak és igyekezzek minél több hiányosságomon, negatív tulajdonságomon változtatni. Bizony, sokszor könnyes szemmel kapcsoltam ki a tévét egy-egy rész után és az álom sem könnyen jött a szememre. Töprengtem, újra gondoltam a sorozatbeli történéseket, majd kivetítettem a saját életemre is – rájöttem, hogy mennyire tökéletesen illik minden egyes apró történés! Úgy éreztem, mintha rólam mintázták volna Eleanor vagy éppen Tahani személyét. Együtt örültem velük, amikor vidám perceket éltek át és a bajban is úgy éreztem, hogy mellettük lehetek.

Remélem Mindenkinek meghoztam a kedvét ahhoz, hogy egy merőben más típusú sorozatot kezdjen el! Kívánom Nektek, hogy miközben a Good Place-t nézitek, járjon át Titeket is a változás szellemének érzete és próbáljatok jobb emberekké válni, bármennyire is nehéznek tűnik sokszor!