James M. Barrie: Pán Péter

2022. aug. 12. Bálint Ildikó

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ismerősen cseng Pán Péter vagy éppen ősi ellensége, Hook kapitány neve. Nevét jól ismerjük a számtalan feldolgozást megélt mesékből, mint az 1953-ban készült rajzfilmből, amely még máig is népszerű gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

De kevesebben tudják, hogy az eredeti történet még jóval a film előtt íródott, James Matthew Barrie (1860-1937) skót regény- és drámaíró tolla által. A skót író műve regény formájában 1911-ben jelent meg, színpadi feldolgozása ennél korábban, még 1904-ben volt New York városában. A Pán Péter részletekben már az 1980-as években megjelent magyarul a Móra Kiadó gondozásában. De a teljes, Barrie által írt magyar fordításra a 2010-es évek közepéig várni kellett.

Az író saját életéből merített ihletet a mű megírásához. A karakterek megmintázásához egy, a Kensington Parkban történt találkozás három fiútestvérrel és az azt követő, velük tartó barátság szolgált mintául.

Pán Péter

Ki ne álmodozott arról, hogy soha nem nő fel és örökké gyerek marad?! Pán Péter ezt a vágyat teljesíti be, ugyanis örökké gyermek marad és csak a gyermeki fantázia szabhat életének határt.

Részletesen megismerjük a címszereplő tulajdonságait, mint az önzőség, a másokon való uralkodási vágy vagy épp a saját tökéletessége. De ugyanakkor azt is megtudjuk, hogy mindig segít másokon és senkit nem hagy cserben. A történet fő cselekménye Sohaországban játszódik, ami Pán Péter otthona. Itt élnek az Elveszett fiúk is, akiknek Péter a vezetője. Sohaországban számos mesebeli lény elevenedik meg, sellők, tündérek, kalózok kalandjait élhetjük át.

A könyv különlegességét az adja, hogy az általánosságban ismert Pán Péter történetet sokkal részletesebben, a történetet aprólékosabban kifejtve ismerhetjük meg. Ez egyrészről előnyös, mert a részletgazdagságnak köszönhetően jobban elénk tárul Sohaország és az ott lakók élete. Illetve egyáltalán megtudjuk, hogy miért is marad örökké gyermek Pán Péter és miért nem akar felnőni sohasem. A jellemének fejlődéséről színes képet kapunk, ami a későbbi, feldolgozott kiadásokból nem derül ki ennyire részletesen.

Ez azonban egy kicsit nehézkesebben olvashatóvá teszi a művet. Sokszor, különösen az első 100 oldal során olyan érzés is a hatalmába keríthet minket, mintha nem is Pán Péterről olvasnánk. A Kensington Parkban játszódó jelenetek például egyik feldolgozásban sem köszönnek vissza, pedig a történet kiindulása szempontjából nem elhanyagolható. A mai Kensington Parkban (London) egyébként még szobor is van állítva Pán Péter tiszteletére.

A Pán Péter főszereplői

Pán Péter mellett a másik főszereplő Wendy, akit azért visz magával Péter Sohaországba, hogy legyen valaki, aki az elveszett fiúk anyukájukként szerethetnek. Két testvérével John-nal és Michael-lel egyszerre repül el Sohaországban, de a könyv végére mindannyian haza is térnek.

Rajtuk kívül még fontos szerep jut a hírhedt kalóznak, Hook kapitánynak, akinek egy krokodil leharapta az egyik kezét, amit Pán Péternek köszönhet és ezért örök ellenségévé vált a fiú. Kettejük küzdelme addig nem érhet véget, míg valamelyikük meg nem hal.

Érdekesség: Ebben a regényben született meg és terjedt el azóta angol nyelvterületen, a Wendy keresztnév.

Kinek ajánlott a Pán Péter elolvasása?

Nehéz lenne határvonalat húzni, hogy csak felnőtteknek, vagy csak gyerekeknek ajánlott az regény elolvasása. Egyaránt megtalálhatják benne a felnőttek is a mondanivalót és a gyerekek is felvehetik a mesés szálak fonalát. Véleményem szerint 8-10 évesnek kell lenni ahhoz, hogy a könyv érthető és követhető legyen. Maga a történet és a mesefilm sokkal kisebb korban is érdekes lehet, de a könyvhöz szükséges egy bizonyos fajta érettség.

Humor, irónia és filozófiai gondolatok egyaránt találhatók benne, így, aki mélyebb mondanivalóra vágyik, az is megtalálhatja a számítását.

A regény népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy már egy lelki betegséget is elneveztek a főhősről. Pán Péter szindrómaként definiálják azt a jelenséget, amikor a harmincas éveikben lévő fiatalok menekülnek a felnőttkorral járó felelősségtől, kihívásoktól.