J. K. Rowling: A karácsonyi malac (könyvajánló)

2023. febr. 23. Bálint Ildikó

J. K Rowling neve az ismert Harry Potter sorozat után sokak számára ismerős csenghet. Az írónő egy újabb nagy sikerű regényt tudhat maga mögött, amellyel kifejezetten a gyerekeket célozta meg. Azt mondanám, hogy 6 éves kortól közös olvasásra, 10 éves kor fölött pedig egyéni olvasmány élménynek is kiváló.

Mitől jó olvasmány A karácsonyi malac című könyv?

Egy olyan témát boncolgat, amit minden gyermek, kortól, nemtől, származástól magáénak érezhet. Ez nem más, mint az alvóka szeretete, valamint az annak elvesztésétől való félelem.

Jack, a főszereplő kisfiú is így jár, amikor szenteste napján az autópályán haladva, a fiú mostohatestvére kidobja az ablakon az imádott plüssmalacát. Hiába próbálják már megkeresni, az nem vezet eredményre. Hiába vesznek egy hasonszőrű plüsst, az úgy tűnik, nem tudja pótolni az elvesztett kedvencet.

Ugye minden kisgyermek féltve őrzi az ő kedvenc alvókáját és hatalmas törést okozna számára, ha elveszítené? Jack életében sincs ez másképp, épp ezért, Szenteste lévén, amikor a csodák közel járnak hozzánk, ő is csodatevésre szánja el magát.

Kalandos és izgalmakban bővelkedő történet, megannyi varázslattal átitatva

Jack, az újdonsült – ámde még nem kedves – plüssmalacával útnak indul az Elveszettek Birodalmába, hogy meglelje Plüssmalacot, elvesztett kedvencét. Ebben a birodalomban lakik a Veszejtő, akinek az a feladata, hogy az elvesztett játékokat végleg megsemmisítse.

Az izgalmas kalandokban több segítőtársuk is akad egy beszélő uzsonnás doboz (Uzsi) társaságában, egy bátor iránytű (Kompasz) személyében és nem utolsósorban Remény személyében, aki egy szárnyas lény.

Mindig ott lebeg a szemük előtt való félelem, hogy mi lesz, ha éjfélt üt az óra és akkor többé nem juthatnak haza a saját világukba.

Különleges helyszínek, különleges szereplők

Az Elveszettek Birodalmának különböző helyszínei vannak, aszerint, hogy az odakerülő tárgyak mennyire hiányoznak -vagy épp nem hiányoznak- annak, aki elvesztette őket:

  • a Kallódó
  • a Pótolható
  • a Baj-Hogy- Nincs Meg
  • a Siratatlanok Pusztája
  • a Hiányoltak Hona
  • a Szeretettek Szigete
  • a Veszejtő tanyája

Beszélő nevek, mert kiderül belőlük az az érzelmi szint, amit az elvesztő átél.

Vannak a regényben kárbecslők, (egy lyukasztógép, meg egy villa), akiknek az a feladata, hogy az elveszett játékokat kategorizálja.

Plüssmalac végül nagy nehezen előkerül a Szeretettek Szigetén, de kiderül, hogy ahhoz, hogy Jack visszakaphassa őt, a karácsonyi malacnak, akit helyette kapott a Veszejtő karmai közé kell kerülnie. Jack nem nyugszik ebbe bele, elmegy a Veszejtőhöz és kiszabadítja a Kalacnak nevezett karácsonyi malacot, így együtt, hárman térhetnek haza, bebizonyítva, hogy a szeretet mindenre képes.

Legyen karácsony, vagy csak egy átlagos hétköznap igazi felüdítő élmény olvasni ezt a könyvet, amelyet Jim Field illusztrációi tesznek még élvezetesebbé.