Interjú Pokk Brigittával, a Ködös Igazság című könyv szerzőjével

2022. ápr. 30. Farkas-Csamangó Tekla

Pokk Brigitta első romantikus krimije egészen Kaliforniáig kalauzolja el az olvasót. Megismerhetjük két fiatal őszinte, szenvedélyes, ám olykor legyőzhetetlennek tűnő akadályokkal tarkított szerelmét. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan is született meg a történet, és milyen meglepetéseket tartogat még az író, olvassátok el a vele készített interjút!

Brigi, kérlek, mutatkozz be pár szóban olvasóinknak!

Nos, azt hiszem a legfőbb ismérvem a kávé, a rockzene és a tulipán-imádat. Amikor éppen nem írok, akkor film- vagy sorozatmaratonokat tartok, vagy olvasok.

Hogyan kezdtél el írni?

Az írás tini korom szerepjátékozós időszakára vezethető vissza, amikor pár ismerősömmel saját magunk találtunk ki egy történetet és játszottuk el azt írásban, a saját magunk által alkotott karaktereinkkel.

A Ködös Igazság életed első regénye. Mi inspirált a megírásra?

A Ködös Igazság úgy kezdődött, hogy egy régi barátnőmmel kedvtelésből elkezdtünk pingpong-szerűen írni egy sztorit. Én vittem a lány szerepét, ő a fiúét. Imádtam csinálni, bár elég kezdetleges és konkrétumok nélküli volt az egész. Aztán, ahogy haladt előre a történet, úgy kezdett kicsit ellaposodni is, majd végleg elapadt a közös munka. Évekkel később kedvet kaptam, hogy kezdjek valamit a Ködös Igazsággal, mert nekem végig a szívem csücske volt. Sajnáltam, hogy felhagytunk vele. A barátnőm pedig azt mondta, hogy nyugodtan írjam meg, ő már nem szeretne részt venni benne.

Mindig is tudtad, hogy ki szeretnéd adatni vagy inkább a fióknak írtad?

Nyílt titkos vágyam volt, hogy egyszer valami kézzel fogható dolog legyen belőle, mert mindig is úgy gondoltam, hogy érdemes rá. Aztán végül évekig csak a virtuális fiókban pihengetett, egészen múlt évig.

Kifejezetten dinamikus, fordulatokkal teli történetet alkottál. Van kedvenc karaktered vagy jeleneted?

Kedvenc karaktert azt hiszem, nem tudnék választani, mert mindegyiküket kedvelem bizonyos módon. De nyilván a főszereplők leginkább a szívem csücskei. Kedvenc jelenetem van pár. Spoiler nélkül nem nagyon tudok kiemelni egyet sem, de talán a drámaibbakkal szerettem a legjobban dolgozni. Illetve volt egy, amit sajnos kihúzattak velem időbeni összeférhetetlenség miatt, pedig azt nagyon szerettem.

Mennyire dolgoztad ki a szereplőket?

A karakterek mindegyike le van vezetve több jegyzettömbben is a számítógépemen. A nevüktől kezdve, a külső jegyeken át, az életkorukig, illetve a titulusukig. Voltak szereplők, akik vitték, alakították szinte saját magukat. Pl, Steven, de Phil is egy olyan figura, aki adta magát, hogy merre, hogyan fog terelődni a történetben.

Hogyan választottad meg a helyszínt? Jártál már ott, vagy szeretnél eljutni?

Őszintén bevallom, fogalmam sincs már, hogyan jött Kalifornia. Ez, azt hiszem, hogy még az első időkben íródott pingpong helyzetben adódott így. Talán én kezdtem a történetben Kalifornia napsugaraival, majd utána jött a Kalifornia Tökéletes Séfsegédje-titulus és innentől megmásíthatatlanná vált a helyszín.

Sajnos sosem voltam még Kaliforniában, bár az ottani időjárás nem is nekem való. New Yorkba szeretnék nagyon eljutni Amerikán belül – ez a helyszín is megjelenik egyébként a Ködös Igazságban.

Milyen visszajelzéseket kaptál az olvasóktól?

Eddig kivétel nélkül pozitív véleményeket kaptam, és ez nagyon jólesik.

Követve a közösségi oldalad, láttam, hogy elindult egy fotós kihívás a könyveddel kapcsolatban. Mit illik erről tudni?

A #MistyTruthChallenge egy olyan könyves-fotós kihívás, ahol a vállalkozó szellemű olvasóim a könyv borítójával kreatívkodhatnak. Unokanővérem indította útjára, ezzel egyébként az én figyelmemet is felhívva erre a plusz lehetőségre az olvasás után/előtt. Amikor igent mondtam a borítótervre, az én tudatomig el sem jutott, hogy amellett, hogy szép, még hasznos is lehet. De örülök, hogy ez ad egy pluszt az olvasóimnak és szeretettel várok minél több, kreatívabb fotót a kihívás keretein belül – is.

Hogyan állsz a folytatás kérdéséhez? Bízhatunk újabb Brigis – krimis izgalmakban?

Folytatásban egyáltalán nem gondolkodom, mert úgy gondolom, hogy egy szépen lezárt véget kapott.

Az viszont talán nem titok, hogy van még két szál, amit nagyon szívesen megvalósítanék a történettel kapcsolatban.

Az egyik a Ködös Oldal lenne, Damien szemszögéből, hiszen ő a másik kulcsfigurája a történetnek. Érdekes lenne megismerni az ő életét, lelkét, gondolatait, érzéseit kicsit jobban. A másik pedig a Ködös Múlt lenne, amit inkább a Ködös Igazság előzményének lehetne titulálni – tehát hogyan születtek meg azok a bizonyos ködös igazságok.

Milyen érzés, hogy van egy könyved, ami megtalálható a boltokban?

Szürreális.  Ha pár éve megkérdeztek volna ezzel kapcsolatban, nevetve azt felelem, hogy esélytelen. Fura, hogy ma már nem csak vásárlóként, hanem büszke íróként is betérek egy-egy könyvesboltba, kíváncsian, keresve – kutatva-nézelődve, hogy meglátom-e a gyermekemet.

Azt gondolom, nagyon is megérdemled ezt a büszkeséget! Kíváncsian várom, mikor bukkan fel az a bizonyos két szál könyvként a boltokban. Követőinket arra biztatom, bátran szerezzék be a Ködös Igazságot, vagy ízelítőként olvassák el könyvajánlónkat. Neked pedig köszönöm, hogy beavattál minket néhány érdekességbe egy interjú keretében.