Indulj el te is a kalandok útján és hajózz ki a tengerre Berg Judit Rumini című könyvsorozatával

2022. júl. 27. Bálint Ildikó

Melyik gyerek (és felnőtt) ne szeretne elkalandozni egy mesebeli világban, ahol hihetetlen kalandok várnak rá? Ha felszállunk Berg Judit folytatásos kalandregényének a segítségével a Szélkirálynő nevű hajóra, akkor kalandban nem fogunk hiányt szenvedni.

Nem sok olyan regénysorozat született a magyar irodalomban, amely ekkora erővel magával képes ragadni az olvasó fantáziáját.

Miért a Rumini?

Évek óta szemeztem a könyvsorozattal, de vártam, hogy a legnagyobb gyermekem 7 éves legyen, mert attól tartottam, hogy nem fogja élvezni. De lehet kár volt ennyit is várni, mert a számításaim csaltak. Az történt ugyanis, hogy a 7éves nagylány mellett a még alig 5 éves kislányom vált a legnagyobb rajongóvá.

Néhány hónap kellett csupán ahhoz, hogy kiolvassuk a 10 történet, amelynek a többsége igencsak vaskos. Elárulom, ha magamnak olvastam volna, akkor ez az idő nagyban lerövidül, mert sokszor letehetetlennek éreztem.

Annyira izgalmas kalandok követik egymást, hogy még a felnőttek képzelete is szárnyra kel. Rumini és Balikó a két hajósinas, Galléros Fecó, az eszes matróz, hogy csak néhányat említsek a főszereplők közül.

Megannyi kalandon keresztül ismerkedhetünk meg a jó és a rossz fogalmával, a becsületes és a becstelen szereplőkkel.

A hangoskönyv, mint lehetőség

A könyv formátum mellett a könyvsorozat első 4 része hangoskönyv formájában is megvásárolható, ami első látásra nem biztos, hogy figyelemfelkeltő. Én is azt hittem, hogy nem fogja lekötni a gyerekek figyelmét. Hogy ezzel ellentétben mi történt? Az én 5 éves kislányom hónapok óta, minden egyes áldott nap, sokszor több órán át hallgatja az egyes történeteket.

Van, hogy már reggel 7 órakor Rumini szól a pendrive-ról. Ennek pedig az az eredménye, hogy kívülről fújja a történeteket, szó szerint idéz belőlük. Korát meghazudtoló szókinccsel fejezi ki a hallottakat.

Úgy, hogy igen, nálunk működött valamilyen varázslat, amit a Rumini történetek idéztek elő. A könnyed, humoros, sokszor szívhez szóló történetekbe a gyerekek hihetetlen gyorsan beleképzelik magukat és sajátjukénak érzik.

Márpedig véleményem szerint az a jó mese, amely annyira beindítja a fantáziát, hogy pillanatok alatt a szereplők helyébe képzelhetjük magunkat.

Mozivásznon még sajnos nem kapott lehetőséget bizonyítani Rumini, de bízom benne, hogy néhány év múlva már ott is élvezhetjük a főként egerekről szóló nem mindennapi történeteket.

Pár évvel ezelőtt színpadi előadáson jelent meg a Pesti Magyar Színház előadásában az egyik kötet, a Ferrit- szigeten.

Bízzunk benne, hogy az írónő további kalandokkal fog még bennünket szórakoztatni. Addig is mindenkit a regények olvasására buzdítok, mert örömteli kikapcsolódást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.