Ikonikussá vált filmek a „foltos csodák”-ról

2022. márc. 30. Szűrös Ivett

101 kiskutya

(101 Dalmatians, amerikai családi film/vígjáték, 1996, 12 éven aluliak számára nem ajánlott).

Roger (Jeff Daniels) Londonban él, videójáték-tervezőként dolgozik, és van egy Pongo nevű dalmatája. Anita (Joely Richardson) Londonban él, divattervezőként dolgozik Szörnyella de Frász (angol neve: Cruella de Vil) cégénél, és van egy Perdita/Perdy nevű dalmatája.

Egy nap épp ugyanabban az időben a férfi és a nő útja a St. James parkon vezet keresztül. Ekkor a két dalmata rögtön „szemet vet” egymásra, s nekik köszönhetően gazdáik is találkoznak. De nem csak Pongo és Perdita, hanem Roger és Anita számára is sorsdöntő ez a találkozás. Nem sokkal később a férfi és a nő összeházasodnak. Egy kis idő elteltével dupla örömhír éri őket: Anita babát vár, Perdita-nak kölykei lesznek.

Közben Szörnyella (Glenn Close) nem tudja kiverni a fejéből Anita egyik korábbi tervét, amely egy foltos bundát ábrázol. A nő nem ismer határokat, mindenre képes azért, hogy elkészülhessen a vágyott ruhadarab… még arra is, hogy élő kölyköket raboljon el és áldozzon fel… Ám sem ő, sem a segítői nem számolnak azzal, hogy olykor bizony az állatok okosabbnak bizonyulnak, mint az ember…

A magyar cím megtévesztő lehet, ugyanis nem 101, hanem 99 kiskutya szerepel a történetben, ennyire van ugyanis szükség a bunda elkészítéséhez. A két felnőtt kutyával együtt lesz 101 dalmata.

Érdekesség, hogy az elsősorban Doktor House-ként ismertté vált és azóta is leginkább ezen a néven emlegetett Hugh Laurie szintén szerepel a filmben.

102 kiskutya

(102 Dalmatians, amerikai családi film/vígjáték, 2000, 12 éven aluliak számára nem ajánlott).

Úgy tűnik, hogy három börtönben töltött év és Dr. Pavlov (David Horovitch) kezelése elég volt ahhoz, hogy Szörnyella de Frász (Glenn Close) kigyógyuljon bundák iránti vágyából. Ezért a bíróság bizonyos feltételek mellett szabadlábra helyezi. A nő ezentúl Ella-nak hívatja magát, megszabadul korábbi bundáitól és megmenti a bezárástól az Új Élet Kutyamenhelyet (angol neve: Second Chance – Második Esély). (Szörny)Ella nevelőtisztje Chloe Simon (Alice Evans) lesz, aki ráadásul annak a Paca nevű dalmatának is gazdája, aki – Perdita és Pongo kölykeként – egyike volt az elrabolt 99 kiskutyának. Chloe nem bízik abban, hogy Szörnyella megváltozott, de az Új Élet Kutyamenhely alapítója, Kevin Shepherd (Ioan Gruffudd) szerint mindenkinek jár egy második esély. Vajon kinek lesz igaza? Tényleg megváltott Szörnyella, vagy ez csak átmeneti állapot?

Érdekesség: Alice Evans és Ioan Gruffudd a film forgatásán találkoztak először. A nő akkor még Olivier Picasso, a híres festő unokájának jegyese volt, ám elhagyta őt színészkollégájáért. A pár 2007-ben házasodott össze, két kislányuk is született, 2021-ben viszont különváltak útjaik.

+ 1 filmújdonság

Szörnyella

(Cruella, amerikai krimi-vígjáték, 2021, 12 éven aluliak számára nem ajánlott).

Estella Miller (5 évesen Billie Gadsdon; 12 évesen Tipper Seifert-Cleveland alakítja) kreatív, ám különc kislány. Egyfajta kettősség jellemzi: olykor úgy viselkedik, mint egy átlagos gyermek, máskor előjön vadabb, lázadó természete. Az édesanyja úgy dönt, hogy Estella különcsége és divathoz való jó érzéke miatt jobb lesz, ha vidékről Londonba költöznek. A költözés napján tesznek egy kis kitérőt, megállnak a nő egy régi ismerősénél. A látogatás azonban nem várt tragédiával végződik. Ezután a 12 éves kislány egyedül megy Londonba, ahol hozzácsapódik két utcagyerekhez. Tíz évvel később láthatjuk újra viszont a három fiatalt. Horace (Paul Walter Hauser), Jasper (Joel Fry) és Estella (Emma Stone) tolvajlásból tartják fenn magukat, amiben igen sikeresek. A lány azonban többről álmodik, még mindig vonzza a divat világa. Azonban nem sokkal azután, hogy megkapja élete lehetőségét, olyan felfedezést tesz, ami újra előhozza vad, lázadó természetét…

Bár dalmaták ebben a filmben is szerepelnek, mégis inkább azon a folyamaton van a hangsúly, ami Estella átalakulását okozza. Ez egyébként érdekes, ugyanis az itt megismert Szörnyella nem igazán emlékeztet a 101 és a 102 kiskutyában látott „kutyák rémére”. De többet nem is szeretnék elárulni a filmről, hiszen idei alkotásról van szó, így még sokan nem látták.

Megjegyzés
Míg a 101 és a 102 kiskutya igazi kellemes kikapcsolódást nyújtó családi filmek, melyeket nagyobb gyermekek is megnézhetnek, addig a Szörnyella inkább felnőttek számára készült alkotás.