Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

2021. jún. 27. Diós Anita

A túrázás egyik árnyoldala a kullancsok jelentette fenyegetés, és sokan annyira tartanak az élősködőktől, hogy adott esetben inkább útnak sem indulnak.

Erre persze semmi ok, hiszen kellő odafigyeléssel és felkészüléssel kiiktatható a kullancsok jelentette kockázat. Ha pedig mégis kullancsot találunk, a higgadtság mellett a gyors cselekvés és az esetleges tünetek felismerése a legfontosabbak.

A kullancsok távoltartásának egyik legjobb módja az, ha teljesen zárt ruházatban indulunk útnak. Igaz, hogy nem divatos, de a zokniba tűrt nadrágszár bizony különösen hatásos a kullancsok ellen, amelyek gyakran a fűszálakról ránk kapaszkodva a lábszáron keresztül találják meg a testünk számukra kellemesebb területeinek irányába vezető utat.

A permethrin alapú kullancsriasztó szerek is hatékonyak lehetnek, még ha teljességgel természetesen ezek sem képeznek „pajzsot” a vérszívókkal szemben. Elsősorban zárt ruházattal párosítva működhetnek a riasztószerek, hiszen általában nem a bőrre, hanem a ruházatra kell felvinni őket.

Hazaérve ugyan nagyon jól eshet gyorsan lepihenni valahol, de még mielőtt ezt megtennénk, gyorsan érdemes átcserélni a ruházatot. Jó, ha a túrázáshoz használt ruhadarabok hamar a mosógépbe kerülnek, míg a – test átvizsgálása után – azok helyébe friss ruházatot húzunk.

A kullancsok elkerüléséhez nem árt tudni azt sem, hogy legnagyobb valószínűséggel a magas fűben és a sűrű cserék között fordulnak elő a paraziták, amelyek száma tavasszal és nyár elején jellemzően még magasabb, mint az év többi részében.

Amennyiben valaki mégis kullancsot talál magán, fontos, hogy ne essen kétségbe! Nem kell a kullancsot csavargatni, de forró gyufával főleg nem érdemes piszkálni. A kiszedéséhez érdemes kullancscsipeszt használni, azonban jobb híján puszta kézzel is ki tudjuk venni. A lényeg, hogy a kullancsot a feji részéhez minél közelebb csípjük el, majd távolítsuk el a bőrből. Azért is fontos mielőbb átellenőrizni a teljes testfelületet, majd haladéktalanul kivenni a kullancsot, mert ezzel gyakran megakadályozható, hogy megfertőződjünk valamilyen betegséggel.

A Magyarországon megtalálható kullancsok által terjesztett betegségek közül kettőnek van különös jelentősége a potenciálisan veszélyes, akár halálos szövődmények miatt. Ezek egyike a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsencephalitis), amely ellen 1991 óta elérhető védőoltás. Ebből bizonyos időközönként ismétlőoltásra is szükség van, ám aki gyakran jár kirándulni, annak mindenképpen érdemes kérnie az oltást. A másik komoly betegség a Lyme-kór. A betegség az esetek többségében viszonylag könnyen felismerhető a korai szakaszban, amikor antibiotikumokkal még jól gyógyítható. A csípés környékén megjelenő vörös, gyakran kokárdaszerű kör láttán mindenképpen keressük fel háziorvosunkat!

Aki kutyát is visz a kirándulásra, lehetőleg kedvencéről se feledkezzen meg! Állatok számára is léteznek ugyan kullancsriasztó samponok, nyakörvek és cseppek, de tökéletesen biztos megoldást ezek nem jelentenek. A lehetőségekhez mérten ezért érdemes a kutya bundáját is átnézni, nem lapul-e alatta kullancs. A babézia akár a kutya elmúlásához is vezethet, így egy kirándulást követően a tüneteket észlelve mihamarabb állatorvoshoz kell fordulni. A tünetek sajnos eleinte viszonylag ártalmatlannak tűnhetnek – az étvágytalanságra és bágyadtságra, levertségre még nem mindig figyelnek fel a gazdik. A láz ugyanakkor már mindenki számára figyelmeztető jel kell, hogy legyen.