Hogyan készüljünk fel, ha vihart jósolnak

2022. jún. 20. Bálint Ildikó

Elbújnál a világ elől, amikor az időjárás jelentések azzal riogatnak, hogy égszakadás-földindulás következik? Legszívesebben bekuckóznál és nem vennél tudomást sem arról, hogy mi zajlik kint?

Hogy ezt megtehesd, nem árt, ha előre felkészülsz. Nem beszélve arról, hogy így hamarabb elkerülhető, hogy káresemény történjen.

Mire figyelj, ha vihar közeleg?

Számtalan káresemény érhet bennünket vihar alatt, hogy csak néhányat említsünk: kidől egy fa, amely veszélyezteti a házunkat, beázunk vagy akár villámcsapás okozta kár is jelentkezhet. Hogy minél inkább elkerülhessük a bajt, nézzük mit tehetünk.

Figyelj az otthonod folyamatos karbantartására

Ha rendszeresen felülvizsgálod a házad állapotát és, amit szükséges azt felújítasz, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy egy esetleges vihar nagyobb kárt fog okozni. Persze nem zárható ki teljesen, de az esélyek jobbak és te magad is sokkal nyugodtabban hajtod álomra úgy a fejed, hogy tudod, hogy minden rendeben van a ház körül.

A tetőszerkezet mellett érdemes például arra is figyelni, hogy a vízelvezető árok karban van-e tartva, ha nagyobb mennyiségű esővíz lezúdul, akkor az képes lesz-e elfolyni.

Van lakásbiztosításod? Mire terjed ki, milyen kiegészítőkért fizetsz?

Azt mondják, hogy ha valakinek nincs semmije, akkor nem fő a feje semmi után. Ez is egy felfogás, de azért szeretünk dolgokat birtokolni és a sajátunknak érezni. Ha értékesebb dolgaink vannak pedig nem árt bebiztosítani. Egy átlagos lakásbiztosítás is jó szolgálatot tehet viharkár esetén, de ha még megspékeljük némi extrával, akkor pláne nyugodtak lehetünk, mert tudjuk, hogy baj esetén a biztosító fizetni fog.

Van háziállatod?

Ha van kiskedvenced, akkor nem árt, ha róla is gondolkodsz, ha ítéletidő várható. A kutyák különösen félősek tudnak lenni, amikor dörög-villámlik. Biztosíts számára egy helyet, ahol meghúzhatja magát, vagy engedd be magadhoz, ha az kivitelezhető.

Apró óvintézkedések, amelyeket vihar előtt meg kell tenned:

  • ellenőrizd, hogy minden nyílászáró be van-e csukva
  • nem-e tud odakint a szél felkapni valamit, amit tönkretehet vagy ami akár másban is kárt tehet
  • ha van gépjárművünk, nem hagytuk-e fa közelében
  • erős villámtevékenység idején áramtalanítottuk-e az elektromos készülékeket

Az ingóságaink mellett természetesen a saját magunk testi épsége a legfontosabb. Kerüljünk minden kiemelkedő tárgyat, mint a tornyokat, elektromos távvezetékeket.

Ha szabadban kell lennünk, akkor minél messzebb legyünk vízfelületektől és a nyitott területektől.

Vihar előtt a legfontosabb, hogy tájékozódjunk, tudjuk, hogy mikor és mire számíthatunk. Ma már olyan előrejelzések állnak a rendelkezésünkre, amelyek jó eséllyel megjósolják, hogy mikor mi várható. A katasztrófavédelemnek is van egy alkalmazása, a VÉSZ, amely segíthet bennünket ebben.