Hasznos tippek kezdő autóvezetőknek

2022. nov. 24. Tollas Tímea

A kezdő vezetők sajnos gyakran elkövetik a legnagyobb hibát, legtöbbször közvetlenül a jogosítvány megszerzését követően: túlságosan sokat hisznek a vezetési tudásukról. Éppen ezért meggondolatlan döntéseket hoznak és olyan veszélyes helyzetekbe kerülnek, amelyekből nehéz a kiút. A következőkben összeszedtem a legfontosabb és egyben leghasznosabb tippeket, amelyeket érdemes betartani a kezdő vezetőknek.

„Vezetés közben nem szabad félni, a sebességet azonban tisztelni kell. Ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk, kirepülünk a pályáról. Nem túl kellemes érzés, ha nem tudod irányítani az autódat.”

idézet Sebastian Vettel Forma 1-es autóversenyzőtől

Sebesség. Eufórikus és adrenalin dús érzés. Autóba ülni nem nagy kunszt, gondolhatjuk a legtöbben, azonban jól és biztonságosan vezetni már annál inkább.

Első körben: gratulálok a jogosítványodhoz

Bárki bármit is mondjon: a vezetés nagy dolog, a jogosítvány megszerzése pedig igen nagy teljesítménynek számít. Éppen ezért legyél büszke magadra és arra, hogy sikerült elsajátítanod ezt a sokak számára igen összetett és bonyolult képességet.

Személyes tapasztalatból beszélek, amikor azt mondom, hogy bizony a vezetés nem gyerekjáték. Aki pedig így gondolja és nincsen meg benne a kellő alázat, annak semmi keresnivalója nincsen az utakon. A vezetés veszélyes és felelősségteljes üzem, ahol minden egyes másodperc és döntés számít. Ha fáradtnak és dekoncentráltnak érzed magadat, akkor semmiképpen se ülj autóba, hiszen ezzel nem csupán magadat, de mások testi épségét is kockára teszed!

Extra hasznos tippek kezdő vezetőknek

Fogadd meg a következő segítő tippeket és ha vezetésre kerül a sor, mindig legyél résen! Ne feledd, hogy sokszor nem Te vagy a hibás, hanem egy másik vezető, azonban minden baleset kivédhető egy kis odafigyeléssel.

Tartsd be a közlekedési szabályokat!

Az útjelző tábláktól kezdve az úttestig léteznek olyan szabályok, amelyeket a járművezetőknek azonnal fel kell ismerniük és be is kell tartaniuk. A sebességkorlátozás betartása, a megfelelő távolság megtartása közted és az előtted lévő autó között, a közlekedési jelzések betartása és a biztonsági öv becsatolása pedig csak néhány ezek közül.

A közlekedési szabályok megtanulása és alkalmazása segít abban, hogy biztonságosan és nyugodtan élhesd meg a vezetés szépségeit.

Lassíts

Bizonyos kutatások és felmérések szerint a tizenévesek nagyobb valószínűséggel száguldoznak az utakon, mint az idősebb sofőrök. Minél nagyobb a sebességed, annál kevesebb időd van az autód megállítására, és annál veszélyesebbek lesznek az esetleges ütközések is, illetve az azt követő sérülések.

Mindig kapcsold be a biztonsági övedet

Mindig! Sose feledkezz meg erről a fontos lépésről, ugyanis a legtöbb balesetnél ez életmentő szerepet játszik. Nagyon fontos, hogy indulás előtt győződj meg róla, hogy az utasaid közül mindenki becsatolta a biztonsági övét!

Figyeld az időjárást

Az eső, a szél és a hó mindig megnehezítheti és veszélyesebbé is teheti a vezetést. Éppen ezért esős időjárásban győződj meg arról, hogy a fényszórók világítanak, és ne félj lassítani, hiszen ezzel elkerülheted a váratlan és veszélyes helyzeteket.

Mielőtt autóba pattannál, mindenképpen nézz ki az ablakon vagy ellenőrizd az időjárás jelentést.

Tartsd be a fenti szabályokat és élvezd a vezetés által nyújtott szabadságot.