Három szuper katasztrófafilm

2020. júl. 19. Szűrös Ivett

Filmet nézni szinte mindenki szerint, nem véletlenül ez az egyik legkedveltebb kikapcsolódási forma. Bizonyára sokak számára ismerős lehet, amikor az embert csak úgy elönti a De meg néznék egy jó filmet! érzés. Az, hogy éppen milyen műfajhoz van kedvünk, függhet az egyéni ízlésünktől, de az aktuális hangulatunktól is. A katasztrófafilmek kétségkívül olyan alkotások, amelyeknek kellően jól felépített forgatókönyv, képi megvalósítás és színészi játék esetén nem nehéz elnyerniük a nézők tetszését, és akár olyan többször nézés kedvencekké is válhatnak, amiket időről időre megnéz az ember.

Holnapután (The Day After Tomorrow, 2004-es)

Jack Hall (Dennis Quaid) klimatológus kutatásai alapján arra a következtetésre jut, hogy a Földet közelgő katasztrófák sora fenyegeti. A férfinak senki sem hisz, egészen addig, míg előrejelzései valósággá nem válnak. A katasztrófák egymás után következnek be, végül pedig elkezdődik a hőmérséklet drasztikus csökkenése. Az északi államok lakosainak már túl késő, a délebbre élőket Mexikóba evakuálják. Jack fia (Jake Gyllenhaal) New York-ban rekedt, a férfi két barátjával együtt elindul, hogy megmentse őt a jég fogságából.

Szinte hihetetlen, hogy a film bemutatása óta már több mint 15 év eltelt. Ennek ellenére ma is kellemes kikapcsolódást nyújt, s talán el is gondolkodtat, annak ellenére, hogy tudományosan nem tartják elég megalapozottnak.

2012 (2009-es)

Szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna a maják által 2012-re jósolt világvégéről. Nos, ez a filmeseket is megihlette. A történet szerint az amerikai kormány már 2009-ben tisztában volt vele, hogy három évvel később a Föld elpusztul. Ezért katasztrófatervet készítettek, valamint óriásbárkák építésébe kezdtek, hogyha eljön az ideje, akkor a kiválasztottakat megmentsék. Jackson Curtis (John Cusack) író egy véletlen folytán értesül a közelgő világvégéről és a kormány tervéről. Attól fogva pedig az egyetlen célja az, hogy családját az egyik bárka fedélzetére juttassa.

Szerencsére a valóságban a Föld és az emberiség is túlélte 2012. december 21-ét.

Törésvonal (San Andreas, 2015-ös)

San Francisco-t és környékét hatalmas földrengés rázza meg. Ray Gaines (Dwayne Johnson) pilóta és válófélben lévő felesége (Carla Gugino) azonban elindulnak, hogy megkeressék a város romjai között rekedt lányukat, Blake-et (Alexandra Daddario).

A katasztrófafilmekre jellemző klisék mindhárom filmben jelen vannak. A hétköznapi emberből született hős figurája, a látványos és olykor lehetetlen akciójelenetek, valamint az egyéni drámák bemutatása az ilyen műfajú alkotások sajátja.