Három romantikus film Valentin napra

2023. febr. 14. Szűrös Ivett

Valentin nap alkalmából – elsősorban, de nem kizárólag – a romantikus filmek kedvelői számára összeválogattunk három igazán különleges alkotást.

Széttört szívek háza / Harmónia háza

(Das Haus der Harmonie, német-szingapúri romantikus film, 2005, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

A film kétrészes. Az első része az 1920-as évekbeli Szingapúrban kezdődik. Mei Ling (Fann Wong) egy gyönyörű, fiatal lány, aki egy neves és megbecsült orvos (Zhu Houren) egyetlen gyermeke. A szigorú édesapa bizonyos korlátok között engedi, hogy a lánya képezze magát, így zongorázhat és megismerheti a gyógynövények használatát is. A férfinak azonban fontos a tradíció és a család hírneve, ezért ragaszkodik hozzá, hogy a hagyományoknak megfelelően férjhez adja a lányát. Mei Ling már eleve sem lelkesedik az előre elrendezett házasság gondolatáért, amikor azonban szerelem szövődik közte és egy jóképű amerikai (Philippe Brenninkmeyer) között, végképp biztos benne, hogy a szíve sohasem lehet már másé. Vajon valóra válhat a két szerelmes közös jövőről szőtt álma?

A második részben Mei Ling és Richard immár felnőtt lányának életét követhetjük nyomon. Tanulmányai végeztével Harmony (Maggie Q) Los Angelesbe utazik. A lány a városba érkezése után nekilát, hogy felkutassa a gyökereit, s bár közben rossz tapasztalatok és kellemetlenségek is érik, a szerelem is rátalál Gideon (Daniel Morgenroth) személyében. A szerelmesek útjába azonban az élet számos akadályt gördít…

A film Barbara Wood Tökéletes Harmónia (Perfect Harmony, 1998) című könyve alapján készült.

Megint 17

(17 Again, amerikai romantikus vígjáték, 2009, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

1989-ben a 17 éves Mike O’Donnell (Zac Efron) nehéz, de felelős döntés hozott. Lemondott saját vágyairól, hogy azt tegye, ami a kötelessége. Nem folytatta sem a sportot, sem a tanulmányait, álmai beteljesítése helyett feleségül vette állapotos barátnőjét, Scarlett-et (Allison Miller). Húsz évvel később Mike (Matthew Perry) és Scarlett (Leslie Mann) immár kétgyermekes szülők, házasságuk azonban meghanyatlott, épp a válás küszöbén állnak. A férfi kénytelen a legjobb barátja, Ned (Thomas Lennon) lakásában meghúzni magát, a nő pedig próbál új kapcsolatok felé nyitni. Egy nap váratlan dolog történik: Mike átváltozik a 17 éves kori önmagává. A férfi a régi-új testében próbál újra közelebb kerülni a gyerekeihez és a feleségéhez.

Személyes megjegyzés: A Megint 17 engem egy kicsit emlékeztetett a Hirtelen 30 című, Jennifer Garner főszereplésével készült filmre, hiszen tulajdonképpen mindkét alkotás lényege az, hogy sokszor nem veszi észre és/vagy nem értékeli az ember eléggé azt, amit az élet ad. Sokkal többet vár, holott már mindent megkapott, ami igazán fontos.

Végtelen szerelem

(Endless Love, amerikai romantikus film, 2014, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

A 17 éves Jade Butterfield (Gabriella Wilde) a középiskolai évek alatt végig csak a tanulásra koncentrált, nem szerzett barátokat és szórakozni sem járt. Az érettségi utáni nyáron azonban egy fiú oldalán megtapasztalhatja mindazt, amit korábban kihagyott. Daviddel (Alex Pettyfer) egy iskolába jártak, a srácnak mindig is tetszett Jade, de részben a társadalmi különbségek, részben pedig a lány visszafogottsága miatt nem mert közelíteni hozzá. Amikor azonban közelebb kerülnek egymáshoz, azonnal fellángol közöttük a szikra. A fiatalok egymás iránti ragaszkodását és elköteleződését nem mindenki nézi jó szemmel. Jade apja (Bruce Greenwood) ugyanis azt szeretné, ha a lánya elsősorban a tanulásra és jövője építésére koncentrálna…

A 2014-es Végtelen szerelem Scott Spencer 1979-es azonos című könyve alapján készült, amit egyébként Franco Zeffirelli 1981-ben szintén megfilmesített.

Aki esetleg még nem hallott volna róla, létezik egy Végtelen szerelem címen futó török sorozat (Kara Sevda) is. De annak semmi köze sem az említett könyvhöz, sem pedig az abból készült filmekhez.

Jó szórakozást a filmekhez. Boldog Valentin napot

És ne feledjétek:

„A szerelem semmi annak, akit szeretnek, ám minden annak, aki szeret.”

Iskender Pala