Három Nicole Kidman-film, amit nem érdemes kihagyni

2021. ápr. 28. Szűrös Ivett

Nicole Kidman 2021. június 20-án ünnepli 54. születésnapját. Az Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő irigylésre méltó karriert futott be, számos sorozatban és filmben szerepelt. Karrierje máig töretlen. Ami persze nem meglepő, hiszen tehetsége párját ritkító.

Következzen most három személyes kedvencem tőle.

Túl az Óperencián
(Far and Away, amerikai romantikus kalandfilm/dráma, 1992, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

A történet 1892-ben kezdődik. Írországban járunk. Joseph Donnelly (Tom Cruise) apja meghal, házukat pedig felgyújtják a kifizetetlen bérleti díj miatt. A férfi bosszút akar állni a birtok urán, Daniel Christie-n (Robert Prosky), ám közben ő maga sebesül meg. Ezután Joseph-et felviszik az egyik szobába, ahol ellátják a sérüléseit. Nem sokkal később azonban összetűzésbe keveredik Stephen Chase-szel (Thomas Gibson), azzal a férfival, aki elrendelte a házuk felgyújtását. Emiatt az incidens miatt másnap hajnalra párbajt tűznek ki. Közben a birtok urának lánya, Shannon Christie (Nicole Kidman) beavatja Joseph-et szökési tervébe. Elmeséli neki, hogy Amerikába akar menni, ahol ingyen osztogatják a földeket, és azt javasolja, hogy menjen ő is vele, ám a férfi ezt visszautasítja. Másnap, a párban hajnalán azonban végül mégis együtt szöknek el. Vajon sikerül nekik megvalósítani a saját földről szőtt álmot?

A film műfaját nehéz meghatározni. Néhol romantikus, máskor inkább drámai, de vicces párbeszédek és jelenetek is vannak benne.

Érdekesség, hogy a film forgatása idején a két főszereplő, Nicole Kidman és Tom Cruise házasok voltak.

Átkozott boszorkák
(Practical Magic, amerikai romantikus vígjáték, 1998, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

Az Owens család nőtagjai különleges képességekkel bírnak, s ez az adottság generációról generációra öröklődik. Azonban van egy régi átok, mely szerint az a férfi, akibe beleszeretnek, halálra van ítélve. Sally (Sandra Bullock) és Gillian (Nicole Kidman) még gyerekként árván maradnak. Ezután a két nagynéni gondoskodik a lányok neveléséről. Évek telnek el. Gillian elszökik, hogy a maga útját járja. Sally családot alapít. Néhány év múlva azonban az átok őt is utoléri. A férje, Michael (Mark Feuerstein) meghal, ő pedig a két kislányával visszaköltözik a nagynénik házába. Közben Gillian bajba keveredik, és Sally segítségét kéri. Nem sokkal később megjelenik egy Gary nevű nyomozó (Aidan Quinn), aki az eltűnt James Angelov (Goran Visnjic) ügyében nyomoz. A férfi és Sally között vonzalom alakul ki…

Más világ
(The Others, spanyol-amerikai thriller, 2001, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

1945-ben járunk, a helyszín Jersey szigete. Itt él Grace Stewart (Nicole Kidman) és két gyermeke, Anne (Alakina Mann) és Nicholas (James Bentley). Bár a második világháborúnak vége, ám az asszony férje, Charles (Christopher Eccleston) nem tért haza a frontról. Grace épp új személyzetet keres, mert a régiek szó nélkül elmentek. Egy nap egy idős asszony, egy férfi, valamint egy fiatalabb lány érkezik a házba. Grace alkalmazza őket, mint új szolgálókat, ám előtte ismerteti velük a legfontosabb szabályokat: senki sem nyithat ki egy új ajtót anélkül, hogy az előzőt be nem zárta volna, emellett pedig a függönyöket is behúzva kell tartani. Ennek oka pedig az, hogy a gyerekek egy ritka betegségben szenvednek, nem érheti őket napfény. Ahogy telnek a napok a család különös, szinte természetfeletti dolgokra lesz figyelmes. Vajon mi állhat a megmagyarázhatatlan jelenségek hátterében?

A fenti tartalomleírásnál többet nem érdemes előre tudni a filmről, különben nem éri akkora meglepetés az embert, amikor kiderül az igazság…

Kellemes kikapcsolódást.