Három kutyás film az ezredforduló előttről

2022. aug. 17. Szűrös Ivett

Az állatos, azonban belül is a kutyás filmek igen nagy népszerűségnek örvendenek. Legyen az ember akárhány éves is, de a legtöbben szívesen néznek olyan alkotásokat, melyekben négylábúaké a főszerep. Különösen igaz ez azokra, akik egyébként is rajonganak az állatokért.

Mostani filmajánlónkban összeválogattunk három régebbi kutyás filmet. Reméljük, hogy a tartalomismertetők meghozzák majd a kedveteket egyik-másik megnézéséhez, illetve az újranézéshez, ha már láttátok valamelyiket. És akkor most lássuk a filmeket:

Lassie hazatér

(Lassie Come Home, amerikai családi film, 1943)

Yorkshire (Anglia), 1930-as évek. A Carraclough családra nehéz idők járnak. Az apa nem talál munkát, így a család mindennapi megélhetése veszélybe került. Hogy némi pénzhez jussanak, Mr. (Donald Crisp) és Mrs. Carraclough (Elsa Lanchester) kénytelenek eladni skót juhászkutyájukat, Lassie-t. A kutyát Rudling herceg (Nigel Bruce) veszi meg, aki egyébként már régóta szeretné magáénak tudni a gyönyörű és okos ebet. Bár a szeretett kutyától való elválás a Carraclough szülőket is megviseli, a legjobban mégis a fiuk, Joe (Roddy McDowall) szenvedi meg Lassie hiányát. Az okos eb sem felejti régi gazdáit, és minduntalan visszaszökik hozzájuk. Végül Rudling herceg magával viszi a távoli skóciai birtokára a kutyát, azonban Lassie-nek ott sincs maradása, onnan is megszökik…

A Lassie hazatér Eric Knight azonos című, 1940-ben megjelent könyve alapján készült.

A filmben az egyébként nőstény Lassie karakterét egy hím kutya, Pal alakítja.

A Lassie hazatérben láthatjuk az akkor még színészi karrierje legelején járó Elizabeth Taylort is, ő formálja meg Rudling herceg unokájának szerepét.

Egyik kopó, másik eb

(Turner & Hooch, amerikai akció-vígjáték, 1989, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

Scott Turner (Tom Hanks) nyomozóként dolgozik Kaliforniában. Mivel azonban csak kevés igazi bűnügy történik a körzetében, így áthelyezését kéri. Nem sokkal azelőtt, hogy a férfi maga mögött hagyhatná a számára unalmas munkáját, gyilkosság történik. Az áldozat Amos Reed (John McIntire), aki Scott jó ismerőse volt.  Úgy néz ki, hogy a gyilkosság egyetlen szemtanúja a meggyilkolt férfi kutyája, Hooch. Bár a rend és tisztaságmániás nyomozó a háta közepére sem kívánja a koszos, nyáladzó ebet, ám sehol máshol nem tudja elhelyezni, emellett abban bízik, hogy az majd segít elfogni a tettest, ezért magához veszi. Vajon sikerül nekik a gyilkos nyomára bukkanni?

1989-ben készült egy másik olyan film is, melyben egy rendőr és egy kutya párosa kapta a főszerepet, ez pedig a Kutyám, Jerry Lee. A két alkotást gyakran emlegetik együtt, ami nem véletlen, ugyanis elég sok közöttük a hasonlóság.

Az 1989-es Egyik kopó, másik eb alapján készült egy azonos című sorozat (2021) is, ami azonban csak egy évadot ért meg, mivel nem igazán bizonyult sikeresnek.

Beethoven

(Beethoven, amerikai családi vígjáték, 1992)

Két tolvaj kutyákat lop egy állatkereskedésből, ám az ellopott ebek közül kettőnek, egy Jack Russel Terriernek és egy bernáthegyi kölyöknek sikerül megszökni. A kölyökkutya céltalan bolyongása során egyszer csak a háromgyermekes Newton család házába tér be. A gyerekek (Nicholle Tomm, Cristopher Castile, Sarah Rose Karr) és az édesanyjuk (Bonnie Hunt) nagyon örülnek az új jövevénynek, és sikerül meggyőzniük a tiltakozó édesapát (Charles Grodin) is, hogy tartsák meg a kutyust. A család a Beethoven nevet adja a bernáthegyinek. Az új családtag jelenléte igencsak felforgatja a szigorú rendhez és szabályokhoz szokott családfő életét…

A Beethoven című alkotásnak négy folytatása is készült, ezek közül azonban csak a második rész (1993) közelíti meg az első sikerét.

A filmben szerepel az akkor még színészi pályája elején járó Stanley Tucci és David Duchovny is. Előbbi az egyik tolvajt alakítja, míg utóbbi egy üzletember karakterét formálja meg.

Jó szórakozást a filmekhez