Három filmújdonság a 2021-es évből

2021. nov. 20. Szűrös Ivett

A következőkben szeretnénk ajánlani három filmújdonságot a 2021-es évből.

Dzsungeltúra
(Jungle Cruise, amerikai kalandfilm, 2021, 12 éven aluliak számára nem ajánlott.)

London, 1916. Dr. Lily Houghton (Emily Blunt) fiatal, ambiciózus botanikus, akinek minden vágya, hogy megtalálja az úgynevezett Hold Könnyeit adó Élet Fáját, melynek gyógyító hatása miatt nagy hasznát venné az orvostudomány. A nőnek mindössze egy régi térképe és egy nyílhegye van, e két tárgy segítségével szeretné felkutatni a – tudósok többsége által mítosznak tartott – növényt. A kevés bizonyíték és nyom ellenére azonban Lily Brazíliába utazik, ahová elkíséri piperkőc testvére, MacGregor (Jack Whitehall) is. A fiatalok felfogadnak egy turisták hajóztatásával foglalkozó férfit, hogy a térkép alapján vezesse el őket a Hold Könnyeihez. A triónak nincs könnyű dolga, ugyanis nemcsak az Amazonas veszélyeivel kell megküzdeniük, hanem azokkal is, akik a gyógyító hatással bíró növényt szintén maguknak akarják. Útközben arra is fény derül, hogy Frank Wolff (Dwayne Johnson) sokkal több, mint egy egyszerű hajóskapitány…

Izgalmas kalandfilm, a történet végig pörög. Dwayne Johnson hozza a szokásos formáját, az általa megformált karakter akár ismerős is lehet a színész korábbi filmjeiből: vicces, jólelkű, bátor szépfiú.

(forrás: port.hu)

Idő
(Old, 2021, amerikai thriller, 16 éven aluliak számára nem ajánlott.)

Guy (Gael García Bernal) és Prisca Cappa (Vicky Krieps), valamint két gyerekük, a tizenegy éves Maddox és a hatéves Trent nyaralni érkeznek egy trópusi üdülőhelyre. A hotel menedzsere nekik és még néhány vendégnek ajánl egy félreeső kis partszakaszt, ahol nyugodtan eltölthetnek egy napot. A Cappa és egy másik család –, az orvos Charles (Rufus Sewell), annak felesége, Chrystal (Abbey Lee), kislányuk Kara és a férfi édesanyja, Agnes – él az ajánlattal. Nem sokkal az öbölbe érkezésük után csatlakozik még hozzájuk egy pár, Jarin (Ken Leung) és Patricia Carmichael (Nikki Amuka-Bird). Emellett ott van még a rapper, Mid-Sized Sedan (Aaron Pierre), aki már a megérkezésükkor is a parton volt. A férfi különösen viselkedik, azt állítja, hogy a hotel egyik hölgyvendégével közösen érkeztek, aki bement úszni, és azóta nem jött vissza. Nem sokkal később a víz partra sodorja a nő hulláját, ezt követően pedig a társaság legidősebb tagja, Agnes hirtelen halált hal. Az emberek azonban nem tudnak segítséget hívni, ugyanis amint át akarnak haladni az öbölbe vezető barlangjáraton, újra a parton találják magukat. Mintha valami természetfeletti erő akadályozná a kijutást.  Ha ez még önmagában nem lenne elég, egy kis idő után feltűnik nekik, hogy a gyerekek évekkel idősebbek lettek…, majd rájönnek arra, hogy minden szigeten eltöltött fél óra alatt egy évet öregszenek… Ráadásul a társaság tagjai között több olyan is van, aki súlyos betegséggel küzd. Vajon sikerül nekik megtalálni a kiutat, vagy a megállíthatatlanul pergő, felgyorsult idő miatt egy-két napon belül mindannyian életüket vesztik?

Az Idő Pierre Oscar Levy és Frederick Peters Homokvár (Sandcastle) című képregényének adaptációja. Forgatókönyvírója, rendezője és producere a híres M. Night Shyamalan. A férfi egyébként színész is, és rendszerint feltűnik a filmjeiben – ebben a turistákat szállító kisbusz sofőrjét alakítja.

Bár az alapötlet jó, ám a megvalósítás, vagyis maga a film felejthetőre sikerült – legalábbis véleményem szerint. Ennek ellenére egyszer érdemes megnézni.

(forrás: port.hu)

Till Death
(Till Death: (Mind)Halálig, amerikai thriller, 2021, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

Emma (Megan Fox) és Mark (Eoin Macken) évek óta házasok. A házasság azonban az utóbbi időben meghanyatlani látszik. A nő egyre boldogtalanabb, össze van zavarodva, s ez végül odáig vezet, hogy viszonyba bonyolódik Tommal (Aml Ameen), aki ráadásul a férje egyik alkalmazottja. Emma és Mark a tizedik házassági évfordulójukon egy étteremben vacsoráznak, majd ezután a férfi mintegy meglepetésnek szánva elviszi a feleségét abba a tóparti házba, amelyet a boldogabb időkben gyakran látogattak. Úgy tűnik, hogy a férj újrakezdést akar, ez Emmának sincs ellenére, így egy szép éjszakát töltenek együtt. Másnap reggel a nő arra ébred, hogy a férje hozzábilincselte magát. Emmának még teljesen felocsúdni sincs ideje, Mark fejbe lövi magát. A férfi mindent előre megtervezett: tombol a tél, a házat, annak környékét és a kocsit pedig olyan állapotban hagyta, hogy a nő képtelen legyen kimászni ebből a lehetetlen helyzetből. Emmának hát minden leleményességét latba kell vetni, hogy megszabaduljon a hozzábilincselt hullától, ráadásul nem várt „látogatók” is megjelennek a háznál…

Bár a film sok újat nem mutat, azért a műfaj kedvelőinek ajánlott megnézni, hiszen mégiscsak egy izgalmakban bővelkedő thrillerről van szó.

Jó szórakozást a filmekhez! 😊