Három film ottalvós bulikra (18+)

2020. máj. 14. Szűrös Ivett

Manapság az online kapcsolattartás fiatalok és idősök körében egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Azért bízom benne, hogy a mai tinik még ismerik az ottalvós bulik, pizsamapartik máshoz nem hasonlítható, egyedi hangulatát is. Ilyenkor általában egy-egy film is megnézésre kerül, s kétségkívül az izgalmasabb, félelmetesebb alkotások örvendenek nagyobb népszerűségnek. A következőkben három fiatalokról szóló filmet szeretnék ajánlani, egy thrillert és két horrort.

Átnevelő tábor (Boot Camp, 2007, kanadai-amerikai thriller)

Az ember életében az egyik legfontosabb életszakasz a tinédzserkor. A tinik igen befolyásolhatóak, sérülékenyek, s némelyikük bizony lázadásra is hajlamos. Azok a fiatalok pedig, akiket valamilyen testi-lelki trauma is ért, még inkább nehezebben vészelik át ez az önmagában is meghatározó életszakaszt. Ezért is fontos, hogy a szülők a kellő szigor mellett, megértéssel és türelemmel legyenek gyermekeik irányában. A filmben épp az ellenkezőjét láthatjuk. A szülők által problémásnak tartott, kezelhetetlen tiniket egy táborba küldök, azzal a céllal, hogy ott majd „megnevelik” őket. A főszereplő (Mila Kunis) nem tudja feldolgozni apja halálát és azt, hogy az anyja új társat talált. Amikor a lány megvádolja mostohaapját, őt is egy javító-nevelő táborba küldik, ami a szökések megelőzése érdekében egy szigeten kapott helyet. A lány párja azonban tervet eszel ki, hogy kiszabadítsa szerelmét. Többet nem szeretnék elárulni a filmről, de érdemes megnézni, főként tiniknek és hasonló korú gyerekeket nevelő szülőknek ajánlott. Az átnevelő tábor egyébként igaz történeten alapul. A való életben is léteznek hasonló létesítmények világszerte.

A félelem szigete (Fear Island, 2009, kanadai horror)

Egy fiatalokból álló baráti társaság kikapcsolódni érkezik egy mindentől távol eső kis nyaralóba. Másnap azonban egyiküket holtan találják, a hajójuk pedig eltűnik. Az áldozatok száma nő. A történet az egyedüli túlélő rendőrségen tett vallomása alapján bontakozik ki előttünk. Vajon ki lehet a gyilkos? Bár horrorként van feltűntetve, inkább mondanám fordulatos thrillernek. A főszereplő Haylie Duff (Hillary Duff nővére), akinek színészi játéka hagy némi kívánnivalót maga után, mégis maga a történet a szokásos sablonok ellenére is tartogat meglepetéseket.

Gyilkos elmélet / Mészárlás szabály szerint (Kill Theory, 2009, amerikai horror)

A három közül ez a legvéresebb, így aki nem szereti az ilyen jellegű filmeket, annak nem ajánlott. Ebben egy pszichopata kényszeríti arra egy baráti társaság tagjait, hogy sorra leöljék egymást. A végén csak egyikük maradhat életben. A film csattanóval zárul.