Három Amy Adams film, amit nem érdemes kihagyni

2021. júl. 08. Szűrös Ivett

Amy (Lou) Adams egy amerikai színésznő, akinek eddigi alakításai is bizonyítják, hogy bármely műfajban képes megcsillogtatni a tehetségét. 2014-ben (Amerikai botrány) és 2015-ben (Nagy szemek) Golden Globe-díjat is nyert. 

Következzen most három olyan személyes kedvencem, melyben Amy Adams alakítja a főszerepet.

Bűbáj (Enchanted, amerikai családi film, 2007)

A történet elején egy rajzolt mesevilágban járunk. Andalgóciában él a kedves és mindig mosolygós Giselle (Amy Adams). A lányt eljegyzi Edward herceg (James Marsden), ám ezt nem nézi jó szemmel a fiú mostohaanyja, Narissa (Susan Sarandon). A királynő tervet eszel ki, hogy mindörökre eltüntesse Giselle-t. A gonosz ármánynak köszönhetően a lány egy nap New Yorkban találja magát. Az új, számára ismeretlen világban összefut Robert-tel (Patrick Dempsey), a válóperes ügyvéddel és annak kislányával. A férfi lánya kérésének eleget téve segít Giselle-nek. Nem sokkal később Edward herceg is megérkezik New York-ba, hogy megkeresse jegyesét. Amikor ez Narissa tudomására jut, nem marad tétlen, újabb gonosz terveket sző Giselle ellen…

Könnyed, romantikus vígjáték, mesés elemekkel és vidám, fülbemászó zenékkel. A szereplőgárda is kiváló. Amy Adams mellett több nagy és ismert színész is játszik a filmben, mint például Patrick Dempsey (Grace Klinika – Derek Shepherd), James Marsden (27 idegen igen) és Susan Sarandon (Édesek és mostohák).

(Különféle források szerint a Bűbáj második részét jelenleg forgatják, a történetről bővebb információt még nem lehet tudni.)

Tiszta napfény (Sunshine Cleaning, amerikai vígjáték/dráma, 2008, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

A harmincas éveiben járó Rose Lorkowski (Amy Adams) élete nem egészen úgy alakult, ahogyan azt középiskolás korában elképzelte: egyedülálló anya, takarítónőként dolgozik és egy nős férfi szeretője. A húga, Norah (Emily Blunt) élete sem túl fényes. Az édesapjuknál (Alan Arkin) lakik, nincs komoly párkapcsolata, ráadásul a legutóbbi munkahelyéről is kirúgták. Egy nap az iskola vezetése azt javasolja Rose-nak, hogy a kisfiát, Oscar-t írassa át egy speciális oktatási intézménybe. Ezt azonban a nő anyagilag nem engedheti meg magának, így szeretője tanácsára egy jövedelmezőbb vállalkozásba kezd. A húgával megalapítják a Sunshine Cleaning nevű céget, amelynek fő profilja a bűnügyi helyszínek takarítása.

A film műfaja inkább dráma, de vicces párbeszédek és szituációk is találhatók benne. A szereplők hétköznapi emberek, hétköznapi problémákkal, ezért a nézők akár azonosulni is tudhatnak egyik-másikukkal.

Nő az ablakban (The Woman in the Window, amerikai pszichológiai thriller/krimi/dráma, 2021, 16 éven aluliak számára nem ajánlott)

Dr. Anna Fox (Amy Adams) gyermekpszichológus, aki agorafóbiája* miatt elzártan él hatalmas new york-i otthonában. A nő sokat iszik és gyógyszereket is szed. Lakását és saját magát egyaránt elhanyagolja. Napjai magányosan és egyhangúan telnek. Egyedüli társasága a macskája, illetve van egy David (Wyatt Russell) nevű bérlője, aki az alagsorban lakik, de vele sem beszél túl sokat. Egy nap új lakók érkeznek a szemközti épületbe. Egy este, amikor Anna épp a szomszédokat kémleli, szemtanúja lesz egy bűnténynek. Rögtön jelenti a rendőrségnek, ám ők mindent rendben találnak. Vajon csak a képzelete játszott a nővel? Vagy tényleg gyilkosság történt?

Feszültséggel teli, izgalmas és csavaros történet.

A film A. J. Finn 2018-ban megjelent, azonos címet viselő könyvének adaptációja.

* agorafóbia: A görög agora (piactér) szóból ered, a fóbia pedig a valamitől való félelmet jelent. Tehát az agorafóbia magyar fordításban –> nyílt tértől való félelem. (forrás: Wikipédia)

Jó szórakozást!