Hamarosan itt a Black Friday. Mire figyeljünk oda ha vásárolni akarunk?!

2021. nov. 05. Szűrös Ivett

A Black Friday, vagyis magyarra fordítva a fekete péntek elnevezésű akció hagyománya az Amerikai Egyesült Államokból ered. A hálaadást követő pénteken tartják, és a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetének is tekinthető. Magyarországon 2014. november 28-án tartották meg először, és évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Idén november 26-ára esik. De a nagy leárazások valójában nem csupán egyetlen napra koncentrálódnak, ugyanis már a tulajdonképpeni fekete péntek előtti hetekben, vagyis szinte egész novemberben találkozhatunk a szokásosnál kedvezőbb ajánlatokkal, sőt előfordulhat, hogy egyes üzletek és online webáruházak hamarabb megtartják a Black Friday-t. Mindenesetre ebben az időszakban a kereskedők célja az, hogy minél csábítóbb ajánlatok bevetésével növeljék a forgalmukat, a vásárlók pedig igyekeznek levadászni a legjobb akciókat.

A következőkben szeretnénk néhány tanácsot adni azoknak, akik vásárlást terveznek a Black Friday idején:

  • Ha tervezett vásárlásról van szó, különösen akkor, ha már hetekkel, esetleg hónapokkal előre tudod, hogy bizonyos dolgokat fekete pénteken, illetve az azt megelőző vagy követő napokban történő nagy leárazásokkor szeretnél beszerezni, érdemes listát írni a beszerzendő termékekről, valamint folyamatosan nyomon követni azok árváltozásait. Aki nem csak tudatos, de szemfüles vásárló is, azt nem lehet könnyen átverni, és nem esik bele az úgynevezett „kamuakciók” csapdájába. Ugyanis előfordulhat, hogy egyes kereskedők a Black Friday előtt felviszik bizonyos termékek árait, majd később azokat akciózzák le. De aki nem tudja vagy nem akarja heteken, hónapokon keresztül figyelgetni az árváltozást, az közvetlenül vásárlás/rendelés előtt is ellenőrizheti azt például az árukereső.hu oldalán található árdiagramnak köszönhetően, amelynek segítségével az ember áttekintést kaphat az adott termék árának alakulásáról.
  • Ha lehet, próbálj meg ragaszkodni a korábban megírt listához, vagyis tényleg csak azokat vedd meg, amiket összeírtál. Ezt a tanácsot azért ajánlott megfogadni, mivel így elkerülhetjük, hogy elcsábuljunk egy-egy olyan akciós termék láttán, aminek bár valóban kedvező az ára, de igazából nincs is rá szükségünk. Olykor tehát hiába jó fogás valami, ha a későbbiekben annak nem vennénk semmilyen hasznát, így a jó ár ellenére valójában pénzkidobás megvenni ilyesmit.
  • Ami az online vásárlást illeti egyébként is fontos az óvatosság, de Black Friday idején – az ilyenkor megszaporodó csalások és visszaélések miatt – érdemes még körültekintőbbnek lenni.
  • Ha esetleg lemaradsz egy jó akcióról, akkor se keseredj el. Főként egyes webshopokban bevett szokás, hogy már jó előre beharangoznak néhány terméket, melyek Black Friday napján kihagyhatatlan áron lesznek megvásárolhatók. Ez persze így önmagában szuperül is hangzik, az már kevésbé, hogy a véges raktárkészletből általában nem jut mindenkinek. Sokszor hoppon marad, aki szeretne mondjuk egy féláras laptopot vagy épp hűtőt, hiszen ezek a termékek gyakran már az akció kezdetének legelső perceiben elfogynak… Így nem marad más hátra, mint tovább nézelődni, és ha szerencsénk van, akkor a szükséges termékeket, ha nem is elképesztően alacsony, de viszonylag kedvező áron sikerül megvenni.

Jó, biztonságos és sikeres vásárlást mindenkinek! Kívánjuk, hogy sikerüljön minden szükséges holmit a lehető legjobb áron beszerezni. 😊