Gyümölcsaszalás házilag

2022. szept. 07. Lebán Csenge

Nyár vége fele és ősszel rengeteg gyümölcs érik. Kezdve az almával és a körtével, a barackon át, egészen a szőlőig. Egyik finomabb, mint a másik, csak sajnos kevés időnk van kiélvezni. Legszívesebben egész télen ezeket ennénk. Jó hír, hogy van rá mód. Aszalással könnyen tartósíthatjuk gyümölcseinket, ráadásul ezzel a módszerrel nem kerülnek káros anyagok a szervezetünkbe.

Mi is az aszalás? Tulajdonképpen a gyümölcsök kiszárítása. Ez azért jó, mert elveszíti a nedvességtartalmának nagy részét, ami a jelentősen lassabb romlást idézi elő. Az aszalt gyümölcs így akár évekig eláll.

Fontos, hogy szép gyümölcsöket válasszunk, ne nyomódottat, ne félig rohadtat. Továbbá az is fontos, hogy éppen érett legyen, ne túlérett és ne éretlen. A kiválasztott példányokat mossuk meg. Van, amit egyben aszalhatunk, de az almát és a körtét érdemes karikákra vágni. A barack héját pedig jobb, ha lehámozzuk aszalás előtt. Sokan a természetes ízeket részesítik előnyben, de ha valaki szeretné, az édesebb aszalvány eléréséért áztathatja cukros vízben a gyümölcsöket a folyamat előtt.

Milyen feltételeknek kell teljesülni a tökéletes aszalt gyümölcs elkészítéséhez? Alacsony hőforrás, alacsony páratartalom, és folyamatos szellőzés.

A legegyszerűbb helyzet az, amikor van aszalógépünk. Mivel a masinát direkt erre tervezték, megfelelően képes biztosítani a három alapfeltételt, és a végeredmény valószínűleg kiváló lesz.  Napon is száríthatjuk őket, de ez talán a legmacerásabb és legrizikósabb módja. Mivel az időjárást nem tudjuk befolyásolni, nem biztos, hogy megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat fogunk ki. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a gyümölcs nem aszalódik, hanem egyszerűen elrohad. Ha mégis ezt az utat választjuk, a következőkre kell odafigyelni: tegyük a gyümölcsöket hálóba vagy saválló lemezre, és takarjuk le őket jól szellőző anyaggal, hogy a rovarok ne férjenek hozzá. Ezek után megkezdődhet az aszalás. Éjszakára vigyük be szobahőmérsékletre, majd reggel tegyük ki őket újra. A folyamat valószínűleg több napot vesz majd igénybe. A legköltségesebb, mégis leginkább megvalósíthatóbb módszer pedig a sütő. A gyümölcsöket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, amíg a sütő 60 fokon melegszik. Amikor berakjuk a tepsit, ne csukjuk be a sütőajtót teljesen, maradjon nyitva résnyire, ez biztosítja a szellőzést. Ha van légkeverés a sütőn, azt is érdemes bekapcsolni, illetve aki hajlandó rá, a sütő elé állíthat egy forgó ventilátort is. Jó néhány órát igénybe vesz majd, de az eredményért megéri. Idő közben kóstolgassuk, és ha eléri a megfelelő, rugalmas állagát, akkor készen vagyunk.  

A készterméket fontos, hogy teljesen kihűlt állapotában tároljuk. Lehetőleg légmentesen záródó üvegbe tegyük, amit aztán hűvös, száraz és viszonylag sötét helyre teszünk. Kisebb adagokban érdemes csomagolni, hiszen a megbontott üveggel jobb minél előbb elfogyasztani.

Ha úgy, gondoljuk, hogy van elég időnk és energiánk, próbáljuk ki a házi aszalást, hiszen így remek csemegéket tehetünk el télire. Ráadásul a vitaminpótlás is biztosítva lesz az egész család számára.