Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

2022. nov. 15. Bálint Ildikó

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Szereted az olyan könyveket, amelyek nem a cselekmény gyorsasága, a hihetetlen kalandok miatt válnak érdekessé és egyben izgalmassá? Helyette inkább a sorok között megbúvó érzelmek, a mély mondanivaló miatt olvasod és ejt rabul a történet?

Burnett A Titkos kert című műve ilyen. Sokszor csak annyi történik oldalakon keresztül, hogy nő a fű, nőnek a virágok és a levelek a fán, de valami miatt mégis magával ragad a történet és izgalommal olvasod.

A kert, mint a könyv szimbóluma

Az egész mű középpontjában, mint szimbólum, egy angliai, yorkshire-i kert áll. Mary Lennox, aki Indiában született egy arisztokrata angol családba, szülei halála után ide kell költöznie, nagybátyjához Archibald Cravenhez.

A kislány egész eddigi életére (10éves) az elhanyagoltság, a szeretet teljes mellőzése, elszigeteltség volt jellemző. Sem barátai, sem szülei nem szerették, magányosan, dajkájával teltek mindennapjai.

Egy ideig azt hihetjük, hogy Angliában sem lesz másképp, mert nagybátyja cseppnyi érdeklődést sem mutat iránta, senkitől nem kap kedvességet. De be kell vallani, hogy cseppet sem az a fajta jellem, akivel szívesen lennénk kedvesek. Undok, flegmatikus, kiállhatatlan jellemként ismerjük meg.

A történet akkor vesz fordulópontot, amikor tudomást szerez a cselédlánytól, Marta Sowerby-től arról, hogy van az udvarban egy kert, amikor a néhai Mrs. Craven gondozása alatt állt haláláig és azóta zárva van, ráadásul valahol elrejtve.

Beindul a fantáziája, kapcsolatot próbál meg kialakítani Ben Weatherstaff-al, a kertésszel. Addig beszélgetnek, amíg fel nem fedezi a „titkos kertet” és megtalálja a kulcsát.

Közben barátság alakul ki közte és a cselédlány testvére Dickon között. Dickon egy igazi csodabogár, aki beszél az állatok nyelvén és sokat tud a természetről. Mary felfedi előtt a féltve őrzött titkát, arról, hogy megtalálta a kertet.

Az eldugott kisfiú

A cselekmény szálát tovább bonyolítja, hogy Mary kideríti végre, hogy honnan jön az egyre többször visszatérő sírás a házban. Egy éjszaka addig megy a síró hang után, míg meg nem találja nagybátyja fiát, Colint.

Colinról gyerekkorában eldöntötték, hogy gerincproblémái vannak, mozgásképtelen és ezzel beskatulyázták az egész életét. Nyomorokként kezelték és mindent elkövettek, hogy minél inkább annak is érezze magát.

A két különc gyerek közös beszélgetéseik során megtalálják a közös hangot, egészen annyira, hogy Colin lemegy a tolószékével a kertbe, mert már annyit hallott róla.

És nemsokára megtörténik a csoda. Feláll a tolószékből és járni kezd. Az a kisfiú, akit már majdnem eltemettek.

Napról napra, ahogy a természet növekszik a kisfiú is egyre jobban erőre kap. Bámulatos átváltozásnak lehetünk szemtanúi, amely a természet közelségének köszönhető.

A történet végén mindenki- még a korábban teljesen zárkózott és a fiát szinte gyűlölő- Mr. Craven is áhítattal nézi fiát, akit a titkos kert meggyógyított és egészséges fiúvá tett.

Nincsenek tehát feszültség dús jelenetek, nem történik semmi rendkívüli, csak gyerekek játszanak egy kertben, ápolgatják a növényeket, aminek köszönhetően nemcsak a természet kap új erőre, hanem egy beteg kisfiú is. Miközben egy savanyú, undok kislányból kedves és barátságos jó barát válik.

Felnőtteknek és 5-7 éves kortól gyerekeknek is ajánlom.