Fotós tippek nyaraláshoz

2022. aug. 13. Fodor Andrea

Nyáron van a szabadságok fő szezonja, ilyenkor, aki csak teheti valamilyen módon igyekszik kikapcsolódni, nyaralni. Ezekből a nyári emlékekből töltődünk, merítünk erőt az év során. Emiatt is érdemes ezeket az emlékeket valamilyen módon megőrizni.

Ehhez remek eszköz lehet egy-egy fotó, melyet bekeretezve, vagy akár albumba rendezve az év során bármikor elővehetünk. Most szeretnénk néhány tippet adni ahhoz, hogyan készíthetünk különleges és szuper fotókat nyaralásunkról.

Az első és legfontosabb dolog: ne gondoljuk túl, nem szükséges extra drága, profi fotósfelszerelés ahhoz, hogy jó képeket csináljunk. Egy átlagos okostelefon, mely a legtöbbünk zsebében ott lapul ugyanúgy alkalmas lehet arra, hogy remek képeket kattintsunk a nyaralás alatt.

Néhány alapvető fotós dologgal azért persze érdemes tisztában lennünk, ezeket összegyűjtöttük:

  • A szemből sütő napfényt kerüljük, mert elvesznek a részletek, és a színek is torzulnak (hacsak nem speciálisan ellenfényes fény-árnyék képeket szeretnénk készíteni).
  • Ügyeljünk a vízszintre – a legszebb tengerpartos fotót is el tudja rontani egy ferdén fotózott kép! Ez nem csak tengerpartos képeknél van így, a legtöbb természetfotónál ugyanúgy ügyelnünk kell a vízszintre.
  • Figyelj az arányokra – emeld ki, ami fontos, és helyezz kevesebb hangsúlyt azokra a részletekre, melyek nem annyira lényegesek.
  • A fények hatalmas befolyással vannak egy-egy képre! Ha például tengert vagy más természetes vizet fotózol, akkor a 11 és 14 óra közötti órák a legmegfelelőbbek, ekkor a legerősebbek a fények – ugyanakkor épületek, városrészletek megörökítéséhez inkább a reggeli vagy az esti órák a legalkalmasabbak, hiszen a nagy fényben elvesznek a részletek.
  • Ne csak szemmagasságból fotózz, rengeteg izgalmas kép készülhet, ha más beállításokat is kipróbálsz.
  • Légy türelmes és várj! Ha a téma, amit fotózni szeretnél tele van emberekkel, akkor maradj és várd ki a megfelelő pillanatot, így tényleg a téma marad főszerepben majd a képeden, nem az arra sétáló többi turista.

Ha ezekre az alapvető dolgokra odafigyelsz, egészen biztosan szuper képek születnek majd. Azonban, ha még nem elégednél meg ennyivel, akkor jöhet a kreativitás. Használj hétköznapi tárgyakat egy-egy különleges fotó kedvéért kellékként. Lehet az akár egy borospohár, szemüveg, vagy akár egy egyszerű homokozóvödör is. Billenj ki a hagyományos fotózás kereteiből és engedd szabadjára a fantáziád. Egy távolibb beállítás elé beillesztett rendhagyó tárgy igazán vicces és kreatív fotókat tud eredményezni.

Kísérletezz bátran, a mai digitális korban maximum néhány perces munkával letörölheted a sikertelen próbálgatások eredményeit. A maradék egyedi fotó pedig bőven kárpótol majd az erre eltöltött idődért.