Filmek, amik láttán másként szemléled az életet

2022. nov. 07. Farkas-Csamangó Tekla

Mindannyiunk tapasztalatai szerteágazóak és gyakran nagyon különbözőek. Viszont, az biztos, hogy időről időre mindenkinek szüksége van egy kis feltöltődésre. Ebben a cikkben három olyan filmet ajánlok, ami garantáltan energiát ad. Mert közös pont bennük a kitartás, a megküzdés, a szeretet és az igaz történet.

E filmek segítségével megtapasztalhatod, hogyan lehet előnyt kovácsolni a hátrányból, és miként lehet sikert elérni szinte a semmiből. Ráadásul a neves színészek játéka biztosan szórakoztató perceket okoz majd az egész családnak.

A boldogság nyomában

Életrajzi dráma 117 percben. Gabriele Muccino rendezte. Az amerikai mozikban 2006 végén mutatták be, idehaza pedig 2007 februárjában került a nagyközönség elé először. Érdekes, hogy a két legfontosabb szereplő a való életben és a vásznon egyaránt apa-fiú kapcsolatban állnak egymással. A film egy mindenre elszánt, de sokszor szerencsétlen helyzetekbe kerülő családapa, Chris Gardner napjait dolgozza fel, akit Will Smith alakít. Fiát, Christophert, Jaden Smith játssza.

A férfi hiszi, hogy meg tudja teremteni kisfiának és feleségének a boldogságot és az anyagi jólétet. Azonban minden próbálkozása kudarcba fullad. Elszegényednek, a felesége pedig elhagyja. Chris így kénytelen egyedül nevelni a fiát, de még ekkor sem adja fel. Utolsó dobásként kitanulja a bróker szakmát. Eközben már hajléktalanként élnek, megállókban húzzák meg magukat, azonban az apa erőfeszítése mindent felülmúl. A legnehezebb szituációkban is képes szeretettel viszonyulni gyermekéhez. Olykor megható, máskor pedig kilátástalan percekben, de mindig számíthatnak egymásra, és a férfi igyekszik mindent megtanítani a fiának, aminek segítségével megállhatja a helyét a világban.

A szív bajnokai

Szintén egy életrajzi dráma. A főszerepet Sandra Bullock kapta, aki Oscar-díjat érdemelt ki érte.  John Lee Hancock rendezésében, az Amerikai Egyesült Államokban 2009-ben, itthon 2010-ben debütált a sztori.

Ez az igaz történet egy afroamerikai fiatalról szól, aki rettenetesen nehéz gyerekkort tudhat maga mögött. Az apját megölték, anyja pedig drogproblémákkal küzd. Michael tehát nincs egyszerű helyzetben, otthona sincs, ráadásul a tanulásban elért eredményei sem elég jók a biztos jövőhöz. Mégis az iskola adja meg számára a lehetőséget a boldogságra. Ugyanis SJ, egy tőle jó pár évvel fiatalabb fiú, összebarátkozik vele. Az anyja, Leigh Anne (Sandra Bullock) pedig szállást ad neki. Kis idő múlva már az egész család támogatja Michaelt, akiről hamarosan nem várt dolgok derülnek ki.

Habár Sandra Bullock szerepét jogosan méltatják a filmben, a kisfiú, SJ (Jae Head) is kimondottan jól sikerült karaktert elevenít meg.

Életrevalók

Az Életrevalók kicsit más, mint a fentebb bemutatottak, de hihetetlenül vicces történéseivel és komoly tartalmával fantasztikus esti vagy hétvégi programot nyújthat bárkinek. Francia vígjátékként néha éles-, olykor pedig feketehumort is tartogat a nézők számára. 2011-ben rendezte Olivier Nakache és Eric Toledano. Még ebben az évben a mozikba került Magyarországon, és nálunk is óriási sikert aratott.

Philippe (François Cluzet) egy ejtőernyős baleset után kerekesszékbe kényszerül. Csak a fejét tudja önállóan mozgatni, így folyamatos ellátásra szorul. A tágabb környezete a fizikai akadályozottsága miatt lenézi őt, de gazdag arisztokrata mivoltából adódóan, megtűrik. Mivel szüksége van ápolóra, felfogadja maga mellé Drisst (Omar Sy), aki a gettóból jelentkezik az állásra, csak azért, hogy segélyt kaphasson. Éppen emiatt eleinte kerüli a munkát és határozottan alkalmatlannak tűnik a feladatra. Ugyanakkor abszolút teljes értékű embernek tekinti Philippe-t. Ennek hatására színt visz a férfi napjaiba, barátság szövődik köztük, ráadásul Driss élete is megváltozik a történet során.

A filmben számos emberi érték jelenik meg. Többek között tanúi lehetünk egy szívhez szóló, rendkívül tartalmas férfibarátságnak. Ami humoron és megértésen alapul. Emellett egész más szemszögből tekinthetünk a társadalmi különbségekre és a fogyatékosságra is.

Kritikák

Az Életrevalók című film aratta a legmeghatározóbb sikert még a kritikusok körében is. Ám, mindhárom sztori vegyes fogadtatásban részesült. Főleg, mert minden esetben igaz történet alapján dolgoztak a rendezők, de számos helyen változtattak a valóságon. Személy szerint mégis azt gondolom, hogy az apró eltérések nem vonnak le semmit a lényegből.

Az, hogy neked, mit adnak útravalóul, csak akkor derülhet ki, ha megnézed őket. Jó szórakozást kívánok a filmezéshez.