Filmajánló: Újabb három karácsonyi film

2021. dec. 26. Szűrös Ivett

Egy korábbi cikkünkben már ajánlottunk nektek néhány szuper karácsonyi filmet (A Grincs, Kelekótya karácsony, Karácsony a kastélyban). Azonban mivel így télen, különösen a legszentebb ünnep idején az ember szívesen néz ilyen jellegű alkotásokat, szeretnénk veletek megosztani újabb három karácsonyi mozi tartalomismertetőjét.

Reméljük, hogy nem fogtok majd csalódni, amennyiben a megnézésük mellett döntötök.

Télapu
(The Santa Clause, amerikai családi vígjáték/dráma, 1994)

Scott Kelvin (Tim Allen) a munkájában rendkívül sikeres, ám a magánéletére ez nem igazán mondható el. A férfi ugyanis elvált, kisfiát, Charlie-t (Eric Lloyd) pedig a volt felesége, Laura (Wendy Crewson) és annak új férje, Neal (Judge Reinhold) neveli. Charlie az édesapjánál tölti a szentestét, éjjel azonban nem várt dolog történik: Scott házának tetejéről leesik egy Télapónak öltözött alak, majd nyoma veszik, a ruháját és a rénszarvasok húzta szánját viszont hátra hagyja, illetve marad még egy üzenet is a zsebében: „Ha valami történik velem, vegye fel a kabátom, a rénszarvas tudja a dolgát.” Nagyon úgy néz ki, hogy Scottnak kell átvenni a Télapó helyét… Vajon sikerül neki?

A filmnek készült két folytatása is: Télapu 2. – Veszélyben a karácsony (The Santa Clause 2, 2002) és Télapu 3. – A szánbitorló (The Santa Clause 3, 2006). Az első részt azonban egyik sem múlja felül, legalábbis véleményem szerint.

Kiskarácsony mindenáron
(Deck the Halls, amerikai családi vígjáték, 2006)

A massachussatts-i Cloverdale-ben lakik a Finch család. Néhány hét múlva karácsony, ami az apa, Steve (Matthew Broderick) kedvenc ünnepe, ezért szeretné, ha addigra időben és a tervek szerint elkészülne minden. A felesége, Kelly (Kristin Davis) és a gyerekeik, Madison (Alia Shawkat) és Carter (Dylan Blue) nem igazán osztoznak a családfő lelkesedésében, így csak ímmel-ámmal vesznek részt az előkészületekben. Míg a Finch család feje a jól bevált szokások alapján készül a legszentebb ünnepre, a szomszédba költözött egyik új lakó, Buddy (Danny DeVito) a fejébe veszi, annyi fénnyel világítja ki a házát, hogy azt az űrből is látni lehessen, ez azonban cseppet sincs ínyére Steve-nek… A két szomszédból ellenség lesz…

Régimódi karácsony
(An Old-Fashioned Christmas, amerikai-kanadai film, 2010, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

1870 decemberében járunk. Matilda /Tilly/ Bassett (Catherine Steadman) és gazdag nagyanyja, Isabella (Jacqueline Bisset) megérkezik világkörüli útjának legújabb állomására, Írországba. Az asszony szeretné bemutatni az unokáját és annak írásait egy régi ismerősének, Shannon grófjának, a híres írónak (Robert O’Mahoney), aki talán segíteni tud Tilly könyveinek kiadásában. Az azonban csak a birtokra való megérkezésük után jut a tudomásukra, hogy a gróf beteg, a család pedig elszegényedett. A feleség, Lady Shannon (Marion O’Dwyer) célja, hogy fia, Cameron (Leon Ockenden) feleségül vegye Tilly-t. Isabella azonban résen van, és meginvitálja unokája rég nem látott vőlegényét, Gideont (Kristopher Turner) is, hogy együtt töltsék az ünnepeket…

A film a nagy sikerű Kisasszonyok írójának, Louisa May Alcott-nak a műve alapján készült, és a Régimódi hálaadás (An Old-Fashioned Thanksgiving) folytatása, amit ugyancsak megfilmesítettek (2008-ban).

Jó szórakozást a filmekhez, és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!