Filmajánló: Három Tom Hanks film

2022. márc. 24. Szűrös Ivett

1956. július 9-én született Tom Hanks amerikai színész, producer, író. Karrierje a ’80-as években kezdődött, az első igazi sikert pedig az 1988-as Segítség, felnőttem! című filmben nyújtott alakítása hozta meg a számára, amiért Oscar- és Golden Globe-díjra egyaránt jelölték, de végül „csak” az utóbbit zsebelte be.

Az elmúlt évtizedekben számos sikerprodukcióban szerepelt. Tehetségét az elnyert díjak száma is bizonyítja. Csak hogy a legjelentősebbeket említsük, eddig két Oscart (1994 – Legjobb férfi főszereplő – Philadelphia; 1995 – Legjobb férfi főszereplő – Forrest Gump) és négy Golden Globe-díjat tudhat a magáénak.

A következőkben szeretnénk ajánlani három régebbi, ám igazán jó filmet a színésztől.

Segítség, felnőttem!
(Big, amerikai vígjáték, 1988, 12 éven aluliak számára nem ajánlott).

A 12 éves Josh Baskin (David Moscow) New Jersey-ben él a szüleivel és a kishúgával. A fiú egy nap azt kívánja egy régi érmebedobós masinától, hogy nagy legyen. Arra azonban nem számít, hogy kívánsága már másnap reggelre valóra válik. Pedig megtörténik vele a lehetetlen, egy éjszaka alatt éveket öregedik, majd harmincas férfiként (Tom Hanks) ébred. Josh legjobb barátja, Billy (Jared Rushton) segítsége és tanácsai révén próbál boldogulni és alkalmazkodni a megváltozott élethelyzetéhez. Erre pedig egészen addig szüksége is van, amíg újra meg nem találják a Zoltar nevű csodatévő masinát.

A filmben nyújtott alakításáért Tom Hanks 1989-ben – vígjáték kategóriában – Golden Globe-díjat nyert.

Forrest Gump
(Forrest Gump, amerikai vígjáték/dráma, 1994, 12 éven aluliak számára nem ajánlott).

A filmben az átlag alatti IQ-val rendelkező, így kissé butácska, ám jólelkű, becsületes és – még felnőttként is gyermekien – őszinte Forrest Gump (Tom Hanks) életét követhetjük nyomon az ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek elejéig. A történet nagy része a férfi elbeszélései alapján bontakozik ki előttünk. Egyszerűsége és gyengébb felfogóképessége ellenére Forrest diplomát szerez, szolgál Vietnámban, több sportágban is sikereket ér el, híres és fontos emberekkel találkozik, és még gazdag vállalkozó is válik belőle. Ő azonban az elért sikerek és a hatalmas vagyon ellenére is megmarad annak a jó és becsületes fiúnak, akinek az édesanyja (Sally Field) nevelte. Emellett bárhová is sodorja az élet, sohasem felejti el első és egyetlen szerelmét, Jenny-t (Robin Wright).

Forrest Gump Winston Groom 1986-ban megjelent, azonos című könyvének adaptációja.

A filmben több olyan mondat is elhangzik, amely szállóigévé vált. Ezek közül is talán a következő kettő a legismertebb: „Az a hülye, aki mondja.” / „Fuss, Forrest! Fuss!”

A film több neves díj mellett hat Oscart is bezsebelt.

Számkivetett
(Cast Away, amerikai kalandfilm/dráma, 2000, 12 éven aluliak számára nem ajánlott).

A történet 1995-ben kezdődik. A harmincas éveiben járó Chuck Noland (Tom Hanks) a FedExnél dolgozik, és egy igazi karrierista. Munkamániája lassan már a párkapcsolatát is veszélyezteti, pedig a barátnője, Kelly (Helen Hunt) személyében egy igazán jó és megértő társra talált. Egy nap egy hirtelen jött munka miatt a férfinak ismét el kell utaznia. A cég repülője viszont viharba kerül, majd lezuhan. Úgy hiszik, hogy a gépen utazók közül mind meghaltak, senki sem sejti, hogy Chuck túlélte, és egyedül rekedt egy lakatlan szigeten…

A filmben nyújtott alakításáért Tom Hanks elnyerte a legjobb drámai színésznek járó Golden Globe-díjat 2001-ben.

Jó szórakozást és kellemes időtöltést a filmekhez!