Filmajánló: Három Sylvester Stallone film

2022. júl. 19. Szűrös Ivett

1946. július 06-án született Sylvester Enzio Stallone amerikai színész, forgatókönyvíró, rendező, producer. Bár korábban is feltűnt a képernyőn, de igazi világhírnevet 1976-ban szerzett, amikor is bemutatták az elsöprő sikert arató első Rocky filmet. Rocky Balboa szerepének megformálása mellett a művet forgatókönyvíróként is jegyzi.

Sylvester Stallone egyike a ’80-as, ’90-es évek nagy akciósztárjainak. De nem csak akciófilmekben, hanem több műfajban is kipróbálta magát.

Mostani filmajánlónkban három régebbi filmet hoztunk a színésztől. Ajánljuk őket mindenkinek: az idősebbeknek, illetve azoknak, akik ismerik Stallone munkásságát a nosztalgia kedvéért; akik pedig még nem látták volna valamelyiket, az ismertetőket olvasgatva hátha kedvet kapnak egyik-másik megtekintéséhez.

Állj, vagy lő a mamám

(Stop! Or My Mom Will Shoot, amerikai vígjáték, 1992, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

Az agglegény, zsaruként dolgozó Joe Bomowski (Sylvester Stallone) élete fenekestül felfordul, amikor meglátogatja őt idős édesanyja. Tutti Bomowski (Estelle Getty) fia magánéletét az általa elvárt mederbe szeretné terelni, ezért – többek között – folyamatosan a nősüléssel nyaggatja. Miután pedig az asszony egy bűntény szemtanúja lesz, még Joe „társa” is lesz a munkájában…

Megjegyzés: Bár a kritikusok eléggé lehúzták a filmet, de azért vígjáték kategóriában nem olyan rossz alkotás ez.

A Tutti Bomowski karakterét megformáló Estelle Getty leginkább az Öreglányok (Golden Girls, 1985-1992) című sorozatból lehet ismerős. A szériában nyújtott alakításáért a színésznő 1988-ban Emmy-díjat is nyert.

A pusztító

(Demolition Man, amerikai sci-fi/akció, 1993, 16 éven aluliak számára nem ajánlott)

1996. Végre sikerül elfogni a hírhedt és veszélyes bűnözőt, Simon Phoenix-et (Wesley Snipes). A férfit büntetésképpen hibernálják.

2032. A nem túl távoli jövőben a San Diego, Santa Barbara és Los Angeles egyesítésével létrejött San Angeles-ben járunk. Évtizedekkel a lefagyasztása után Simon Phoenix-nek sikerül megszökni, szabadlábon pedig amerre csak jár emberéleteket követelő ámokfutást rendez. A különféle szigorú szabályok bevezetésének köszönhetően az erőszakos bűnözésre már rég nem volt példa, így a rend őrei nem tudják, mihez kezdjenek, képtelenek elfogni egy olyan kegyetlen bűnözőt, mint Phoenix. Egyetlen ember van, aki méltó ellenfele lehet a férfinak, így képes lehet megfékezni őt. Ő pedig nem más, mint John Spartan (Sylvester Stallone), az a zsaru, akit Phoenix-szel egy időben hibernáltak. Spartan segítője a 20. századért rajongó Lenina Huxley (Sandra Bullock) hadnagy lesz.

Érdekességek:

  • A filmben Sandra Bullock és Benjamin Bratt ugyanúgy rendőröket alakítanak, mint a néhány évvel később forgatott Beépített szépség című alkotásban.
  • Az egyik jövőben játszódó jelenetben említésre kerül, hogy Arnold Schwarzenegger elnök lett. A valóságban a színészt 2003-ban Kalifornia kormányzójává választották.
  • A Pusztító sok hasonlóságot mutat Nemere István Holtak harca című írásával.

Daylight – Alagút a halálba

(Daylight, amerikai akciófilm, 1996, 16 éven aluliak számára nem ajánlott)

A New Jersey és Manhattan közötti alagútban robbanás történik. A váratlan tragédia következtében többen életüket vesztik, néhányan pedig az életveszélyessé vált alagútban rekednek. Kit Latura, a taxisofőrként dolgozó volt mentőtiszt is szemtanúja a történteknek. A férfi azonnal a sebesültek segítségére siet, amikor pedig tudomására jut, hogy túlélők is rekedtek az alagútban, a megmentésükre indul.

Sylvester Stallone 2012-ben elhunyt fia, Sage Stallone szintén szerepel a filmben.