Filmajánló: Három Meryl Streep film

2022. jan. 14. Szűrös Ivett

1949. június 22-én született Meryl Streep amerikai színésznő. Karrierje a hetvenes években kezdődött, azóta pedig sok filmben nyújtott emlékezetes alakítást. Páratlan tehetségét bizonyítja, hogy eddig három Oscar-díjat /1980: Legjobb női mellékszereplő – Kramer kontra Kramer; 1983: Legjobb színésznő – Sophie választása; 2012: Legjobb színésznő: A Vaslady/ és nyolc Golden Globe-díjat tudhat a magáénak.

A következőkben hoztunk nektek egy válogatást a színésznő régebbi filmjeiből. Talán nem ezek Meryl Streep legismertebb vagy legsikeresebb filmjei, ám kétségkívül olyan alkotások, melyek a maguk műfajában igazán kiválóak, ehhez pedig a remek színészi alakítás mellett az egyedi történet is hozzájárul.

Sikoly a sötétben (Evil Angels/A Cry in the Dark, ausztrál-amerikai filmdráma, 1988).

A történet 1980-ban kezdődik. Az adventista lelkész, Michael Chamberlain (Sam Neill) és felesége, Lindy (Meryl Streep) két fiukkal, valamint kilenc hetes lányukkal, Azariával kempingezni indulnak Ausztrália Outback nevű térségébe. Egy este azonban váratlan dolog történik. A család épp kempingtársaikkal vacsorázik, amikor meghallják a sátorban alvó csecsemő sírását, majd ezután a kislányt hiába keresik, nem találják. Bár az anya elmondja, mit látott utoljára, illetve mire gyanakszik, ám a nyomozó hatóságok, az orvosi jelentések, sőt még a közvélemény is kétségbe vonja ezt, és inkább afelé hajlik, hogy valamelyik családtag állhat Azaria eltűnése mögött… Vajon sikerül kideríteni, hogy valójában mi is történt?

A film megtörtént eseményeket dolgoz fel. A forgatókönyv John Bryson Evil Angels című könyvén alapszik.

Jól áll neki a halál (Death Becomes Her, amerikai vígjáték /fekete komédia/, 1992, 12 éven aluliak számára nem ajánlott).

Az író Helen Sharp (Goldie Hawn) és színésznő Madeline Ashton (Meryl Streep) régi ismerősök és riválisok. Irigylik egymástól a szakmai sikereket, a férfiakat, sőt még azt is, ha a másik épp jobban néz ki náluk. Helen Madeline iránti gyűlöletét csak fokozza, amikor az elszereti tőle vőlegényét, a plasztikai sebész Dr. Ernest Menville-t (Bruce Willis). A történet évekkel később folytatódik. Madeline és Ernest boldogtalan házasságban élnek, Helen viszont sikeresebb és szebb, mint valaha, erre pedig a férfi is felfigyel. A szerelmi háromszög már önmagában is elég lenne, ám itt még egy mágikus varázsszer is tovább bonyolítja a három főhős életét…

A film a legjobb vizuális effektusok kategóriájában Oscar-díjat nyert 1993-ban. A rendező és producer a híres Robert Zemeckis volt, aki többek között olyan fantasztikus filmeken dolgozott, mint például a Vissza a jövőbe trilógia, a Temetetlen múlt, vagy a Gothika.

Veszélyes vizeken (The River Wild, amerikai thriller/kalandfilm, 1994, 12 éven aluliak számára nem ajánlott).

A bostoni házaspár, Tom (David Strathairn) és Gail Hartman (Meryl Streep) házassága nem felhőtlen, a gondokat legfőképp az okozza, hogy a férfi túl sokat dolgozik, és emiatt csak kevés időt tölt a családjával. Mivel az apa a munkája miatt nem tud elmenni, a nő egyedül indul vadvízi evezésre a fiukkal, Roarke-kal (Joseph Mazzello) és kutyájukkal, Maggie-vel. A kislányuk, Willa (Stephanie Sawyer) a nagyszülőknél marad. Végül az utolsó pillanatban Tom mégis csatlakozik hozzájuk. A kis család útközben találkozik három másik kalandvágyó emberrel is, akik bár eleinte kedves és barátságos benyomást keltenek, ám olykor az első benyomás csalhat…

Izgalmas kalandthriller, amelyet nem csak a színésznő és a műfaj kedvelőinek, de igazából minden filmszeretőnek kellemes kikapcsolódást nyújthat.

Jó szórakozást és kellemes időtöltést a filmekhez!