Filmajánló: Három Liam Neeson film

2022. febr. 13. Szűrös Ivett

2021. június 7-én töltötte 69. életévét Liam Neeson északír származású színész. Bár korábban is szerepelt filmekben, ám az igazi nagy áttörést az 1993-as Schindler listája jelentette, amelyben Oskar Schindler karakterét alakította.

Színészi karrierje azóta is töretlen, ám sajnos a magánélete nem alakult ilyen szerencsésen. 2009-ben egy síbaleset következtében ugyanis szeretett felesége, Natasha Richardson életét vesztette.

A következőkben szeretnénk ajánlani három szuper filmet a színésztől.

Elrabolva 1.
(Taken 1., amerikai akcióthriller, 2008, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

Az elvált Bryan Mills (Liam Neeson) volt CIA-ügynök napjai magányosan telnek, egyedüli boldogságát a lánya jelenti. A baj csak az, hogy ami az anyagiakat illeti a férfi nem veheti fel a versenyt volt felesége, Lenore (Famke Janssen) új párjával. Kim (Maggie Grace) ugyanis mindent megkap gazdag mostohaapjától: 17. születésnapjára egy ló az ajándéka, de emellett egy európai út is kilátásban van. Mivel azonban a lány még nem nagykorú, így az édesapjának is alá kell írnia a külföldi utazáshoz szükséges beleegyező nyilatkozatot. Bryan félti a lányát, ezért először nemet mond. Később azonban mégis aláírja a papírt. Kim és barátnője, Amanda (Katie Cassidy) azonban nem sokáig élvezhetik a szülőktől való független, szabad életet. Ugyanis nem sokkal azután, hogy megérkeznek a párizsi szállásukra, néhány férfi tör be a lakásba. Ekkor Kim épp telefonon beszél édesapjával, így Bryan fültanúja lesz a lányok elrablásának. A férfi azonnal lánya megmentésére indul…

A film legemlékezetesebb mondatai:

Nem tudom, hogy ki maga, azt sem, hogy mit akar. Ha váltságdíjat akar, elmondom, hogy nincs pénzem, de rendelkezem olyan különleges képességekkel, amelyeket pályám során tökélyre fejlesztettem, amelyek miatt a magafajták rémálma vagyok. Ha most elengedi a lányomat, máris végeztünk. Nem fogom keresni, nem üldözöm magát. De ha nem, meg fogom keresni, meg fogom találni, és meg fogom ölni.

Bryan Mills, Elrabolva című film

Érdekesség: Az előző monológhoz kapcsolódóan jó pár mém kering a neten. A képen Liam Neeson látható, amint egy telefont tart a kezében /a filmből kiragadott képkocka/, rajta a szöveg: Nem tudom ki vagy… kezdetű, a befejezés mindig más, csak a készítő fantáziáján múlik.

2012-ben elkészült az Elrabolva második, 2014-ben pedig a harmadik része is, de az elsővel egyik sem veheti fel a versenyt.

Non-Stop
(Non-Stop, amerikai akcióthriller, 2014, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

Bill Marks (Liam Neeson) légi marsallként dolgozik. Egy szokványosnak induló munkanap során a New York-London járaton utazva zsaroló SMS-eket kap: mindaddig amíg nem utalnak át a megadott svájci bankszámlaszámra 150 millió dollárt, 20 percenként meghal valaki a gépen. Bill komolyan veszi az üzeneteket, így mindent megtesz annak érdekében, hogy kiderítse ki áll a fenyegetés mögött. A baj csak az, hogy néhány embert kivéve –, köztük az egyik utastársát, Jen Summers-t (Julianne Moore) is leszámítva – senki sem hisz a férfinak…

Jeges pokol
(The Ice Road, amerikai akcióthriller, 2021, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

Kanadában beomlik a Katka nevű bánya egyik tárnája, melynek következtében több vájár odabenn reked. Életük attól függ, sikerül-e időben a helyszínre szállítani a mentéshez szükséges kútfejet és csöveket. A feladat nem egyszerű, hiszen a speciális eszközök csak kamionnal szállíthatók. A szezonnak viszont vége, a jó idő beköszöntével pedig életveszélyes a tavak egyre olvadó jegén való teherautós közlekedés. Ennek ellenére – fejenként 50 ezer dollár fejében – négyen mégis vállalják a feladatot: Jim Goldenrod (Laurence Fishburne), Tantoo (Amber Midthunder), Mike (Liam Neeson) és a testvére, Gurty (Marcus Thomas), valamint elkíséri még őket egy ún. kockázatelemző szakember (Benjamin Walker) is. Mivel az út rendkívül veszélyes, ezért három kamiont indítanak arra az esetre, ha útközben egyik-másikkal valami baj történne. Hamarosan azonban kiderül, hogy hétköznapi hőseinknek nem csak az olvadó jégút okozta nehézségekkel kell megküzdeni, de életük más miatt is veszélyben van…

Mivel új, 2021-es filmről van szó, ezért jelenleg a mozikban látható.