Filmajánló: Három Kevin Costner film

2022. ápr. 17. Szűrös Ivett

2022. január 18-án ünnepelte 67. születésnapját Kevin Costner amerikai színész, filmkészítő. Bár korábban is a filmes világban dolgozott, ám az igazi áttörést az 1990-ben bemutatott Farkasokkal táncoló (Dances with Wolves) című western hozta meg a számára. A filmet összesen hét Oscar-díjjal jutalmazták, ebből kettőt Costner nyert (legjobb rendező, legjobb film).

Noha az azóta eltelt években a színész-rendező több elismerést is bezsebelt, ám a Farkasokkal táncolóval elért sikereket máig nem sikerült felülmúlnia. Annak ellenére így van ez, hogy az elmúlt évtizedekben igazán emlékezetes alkotásokban is szerepelt.

Következzen most három általunk ajánlott Costner-film.

Waterworld – Vízivilág
(Waterworld, amerikai posztapokaliptikus sci-fi, 1995, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

A távoli jövőben járunk. A sarki jég teljesen elolvadt, melynek következtében a tengerszint több ezer méter magasra emelkedett, a kontinensek pedig víz alá kerültek. Az emberiség megmaradt része mesterségesen kialakított zátonyokon próbálja túlélni a mindennapokat. Különféle mendemondák keringenek arról, hogy létezik egy Szárazföld nevű hely. Azok, akik hisznek benne, arról álmodnak, hogy egyszer eljutnak oda. A baj csak az, hogy senki sem tudja, merre is található pontosan. Néhányan úgy gondolják, hogy talán a tízéves Enola (Tina Majorino) hátán lévő tetoválás lehet a Szárazföldhöz vezető út térképe. Helen (Jeanne Tripplehorn), a kislány nevelője tudja, hogy milyen „értéket” képvisel a gyermek, ezért igyekszik megvédeni, nehogy rossz emberek kezébe kerüljön. Egy nap azonban támadás éri a zátonyt, ahol laknak, ők pedig menekülésre kényszerülnek. Céljuk az, hogy eljussanak a Szárazföldre, melyhez a Tengerész (Kevin Costner) segítségét kérik. A trió útja azonban nem lesz egyszerű, ugyanis a Deacon (Dennis Hopper) által vezetett kalózok (füstölők) a nyomukban vannak…

Szitakötő
(Dragonfly, amerikai misztikus/romantikus dráma, 2002, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

Joe (Kevin Costner) és felesége, Emily (Susanna Thompson) orvosok a chicagói kórházban. A nő időnként önkéntes munkát is végez, és annak ellenére elvállal egy újabbat, hogy már hét hónapos terhes. Emily Venezuelába utazik, ahol azonban buszbalesetet szenved. A nőt hiába keresik, sem élve, sem holtan nem kerül elő. Joe teljesen kikészül a történtek miatt, és a munkába temetkezik. Egy este a férfi arra ébred, hogy Emily papírnehezéke magától legurul az éjjeliszekrényről. Innentől kezdve pedig Joe egyre több különös dologra lesz figyelmes, amiket egy idő után a felesége hollétével kapcsolatos jeleknek vél. Végül Venezuelába utazik annak reményében, hogy sikerül Emily nyomára bukkanni…

Mr. Brooks

(Mr. Brooks, amerikai thriller, 2007, 16 éven aluliak számára nem ajánlott)

A külvilág számára irigylésre méltóan tökéletes a Brooks család élete. Earl (Kevin Costner) sikeres üzletember, szerető férj és apa. Senki, még a felesége, Emma (Marg Helgenberger) sem sejti, hogy a férfi titkos szenvedélye nem más, mint a gyilkolás. Earl rendkívül okos és precíz, sohasem hagyott maga után nyomot, így a rendőrség is tanácstalan az általa elkövetett esetekben. A férfi két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy felhagy a gyilkolással, ami sikerült is, ám rosszabb énje (alteregója), Marshall (William Hurt) végül csak ráveszi egy újabb bűntettre. Úgy tűnik azonban, hogy „kijött a gyakorlatból”, mivel elkövet egy végzetes hibát, amely miatt akár le is lepleződhet. De a férfinak nem csak emiatt kell aggódnia, ugyanis váratlanul hazatér a lánya, Jane (Danielle Panabaker) is a főiskoláról, ám Earl sejti, hogy a lány nagyobb bajban van, mint ahogyan azt állítja. Közben a rendőrség újra előveszi az Ujjlenyomatos gyilkos ügyét. Tracy Atwood (Demi Moore) nyomozó próbál meg fényt deríteni az elkövető kilétére.

Jó szórakozást a filmekhez!