Filmajánló: Három Julianne Moore film

2021. dec. 17. Szűrös Ivett

2021. december 03-án tölti be 61. életévét Julianne Moore amerikai színésznő, író. Színészi pályafutása a 90-es években kezdődött, azóta számos alkotásban, köztük olyan sikerfilmekben is szerepelt, mint például a Jurassic Park 2. része (1997) vagy a Carrie (2013).

2015-ben elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat is a Megmaradt Alice-nek című filmben nyújtott alakításáért.

A következőkben szeretnénk ajánlani három filmet a színésznőtől.

Felejtés

(Forgotten, amerikai sci-fi/pszichológiai thriller, 2004, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

Telly Paretta (Julianne Moore) elveszítette kilencéves fiát Sam-et (Christopher Kovaleski), amikor a repülő, amin utazott nyomtalanul eltűnt. Bár azóta eltelt tizennégy hónap, az asszony mégsem tudott túllépni a történteken. Nap mint nap csak a fia jár az eszében. A férje, Jim (Anthony Edwards) és az orvosa, Dr. Jack Munce (Gary Sinise) próbálnak segíteni neki, ám mindhiába. Végül egy nap a két férfi szembesíti Telly-t azzal, hogy a fia és minden, ami vele kapcsolatos csak az asszony fantáziájának műve. Sam nem létezett. Az asszony képtelen elhinni ezt, ezért felkeresi azt a férfit, akinek a gyermeke szintén az eltűnt gépen volt. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy Ash (Dominic West) nem emlékszik a saját lányára… Telly viszont nem adja fel, és egy idő után a férfinak is kezd felsejleni a múlt. De vajon ki és miért akarja, hogy teljesen elfeledkezzenek a gyermekekről, mintha soha nem is léteztek volna?

Bár régebbi alkotás, de nem tucatfilm, így mindenképpen megéri megnézni annak, aki még nem látta.

Válótársak

(Laws of Attraction, ír-angol-amerikai romantikus vígjáték, 2004, 12 éven aluliak számára nem ajánlott).

Audrey Woods-ban (Julianne Moore) és Daniel Rafferty-ben (Pierce Brosnan) csak egyetlen közös dolog van, ez pedig a munkájuk: mindketten sikeres válóperes ügyvédek. Személyiségük és munkamódszerük azonban teljesen különbözik. A nő megfontolt, összeszedett és ragaszkodik a formaságokhoz. A férfi sokkal lazább, gyakran késve érkezik és az irodájában is káosz uralkodik. Ennek ellenére azonban sikeres ügyvéd, akinek még arra is van ideje, hogy könyvet írjon. Audrey és Daniel első közös ügye a férfi és megbízója győzelmével zárul. Nem sokkal ezután egy újabb válóper hozza őket össze. Audrey lesz a férj, Thorne Jamison (Michael Sheen), Daniel pedig a feleség, Serena (Parker Posey) ügyvédje. A tét nagy, mindkét fél magának akar egy Írországban található kastélyt. Ezúttal vajon Audrey vagy Daniel nyeri meg a pert? És ami talán még ennél is fontosabb, tényleg ellenszenv az, amit egymás iránt éreznek, vagy valami egészen más?

Next – A holnap a múlté

(Next, amerikai sci-fi / akció-thriller, 2007, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

Chris Johnson-nak (Nicolas Cage) különleges képessége van: két percre előre látja a jövőt, de csak a sajátját. A férfi Las Vegas-ban dolgozik bűvészként, és munkája során nagy hasznát veszi rendkívüli adottságának. Emellett előszeretettel látogatja a kaszinókat is, hogy képessége révén egy kis jövedelem-kiegészítéshez jusson. Chris igyekszik visszafogni magát, és csak annyi téttel játszani, illetve annyit nyerni, hogy ne hívja fel magára a figyelmet. Ennek ellenére a férfi mégis egyre gyanúsabbá válik a biztonságiak számára. Chris egyik nap a kaszinóban megakadályoz egy rablógyilkosságot. Ezzel pedig felhívja magára egy FBI ügynök, Callie Ferris (Julianne Moore) figyelmét is. A nő szeretné, ha Chris segítene megakadályozni egy terrorcselekményt, a férfi azonban nemet mond. Véleménye azonban megváltozik, amikor a terroristák elrabolják újdonsült barátnőjét, Liz-t (Jessica Biel)…

Érdekesség: A filmben szerepel a leginkább Columbo hadnagy szerepéről ismert Peter Falk is.

A Next alapötletét Philip K. Dick Aranyember (The Golden Man) című novellája adta.

Jó szórakozást.