Filmajánló: Három Gerard Butler film

2022. febr. 01. Szűrös Ivett

1969. november 13-án született Gerard Butler skót színész, producer, jogász. A jogi diploma megszerzése után csak rövid ideig dolgozott a szakmájában, majd a színészet felé fordult. A 90’-es évek közepétől kisebb szerepekben tűnt fel különböző filmekben. Néhány évvel később azonban már főszerepeket is játszhatott – mint például az Attila, isten ostora (2001) című alkotásban.

Mostani filmajánlónkban összeválogattunk három filmet a színésztől:

Idővonal (Timeline, amerikai sci-fi/kalandfilm, 2003, 12 éven aluliak számára nem ajánlott).

Edward Johnston professzor (Billy Connolly) régészeti ásatást vezet egy 14. századi falu, Castlegard közelében Franciaországban. A feltárás során több értékes leletre is bukkannak, egy nap azonban néhány tanítvány igazán érdekes felfedezést tesz. Találnak egy bifokális lencsét, amit csak évszázadokkal később találtak fel, illetve előkerül egy segítségkérő üzenet, ami magától a professzortól származik, ám több mint hatszáz éves tintával írták… André Marek (Gerard Butler) régész, az ásatáson részt vevő diákok, Kate (Frances O’Connor), Josh (Ethan Embry) és Francois (Rossif Sutherland), illetve Johnston fia, Chris (Paul Walker) a feltárást támogató cég központjába utaznak, ahol meglepve értesülnek róla, hogy feltalálták az időutazást, pontosabban a múlt egy bizonyos pontjába és helyére képesek visszajuttatni tárgyakat és embereket. A professzor nem sokkal azelőtt visszament 1357-be, és a fiatalok feladata, hogy visszahozzák őt a jelenbe. Ehhez pedig nekik is időutazni kell… Vajon sikerül nekik ez a lehetetlennek tűnő „küldetés”?

Az Idővonal Michael Crichton 1999-es azonos című könyvének adaptációja. Az írónak egyébként több művét is filmre vitték, közülük is talán a leghíresebb a Jurassic Park.

Próbatétel (Butterflies on a Wheel, amerikai-kanadai thriller, 2007, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

A chicagói Neil Randall (Gerard Butler) és felesége, Abby (Maria Bello) a tökéletes amerikai mintacsalád életét élik. A férfinak jó munkája van, szép otthonban élnek, és van egy gyönyörű gyermekük, Sophie. Egy nap azonban az addig gondtalannak tűnő életük egy csapásra rémálommá változik, amikor egy titokzatos idegen elrabolja a kislányukat. A Tom nevű férfi (Pierce Brosnan) 24 órán keresztül különféle feladatok elvégzésére kéri a házaspárt, ha pedig azokat nem akarják vagy nem tudják teljesíteni, a lányuk életével fenyegeti őket… Vajon sikerül nekik mindent az utasítások szerint tenni, hogy Sophie-nak ne essen baja?

A film angol címe a következő kérdésre utal: Who breaks a butterfly upon a wheel?, vagyis magyarra fordítva: Ki törne kerékbe egy pillangót?. A Próbatétel végén kiderül, hogy miért is ez a cím.

Greenland – Az utolsó menedék (Greenland, amerikai katasztrófafilm, 2020, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

John Garrity Atlantában él a családjával, és mérnökként dolgozik. A feleségével, Abby-vel (Morena Baccarin) nem túl jó a kapcsolata, de a fiukat, Nathant (Roger Dale Floyd) mindketten imádják. Egy nap a férfit arról informálják, hogy a családjával együtt mihamarabb el kell hagyniuk otthonukat és elindulni az üzenetben meghagyott helyre. A szomszédságban viszont egyedül csak ők kapnak ilyen felhívást. A többiek pánikba esnek, hiszen ez azt jelenti, hogy a Föld mellett elhaladó Clarke nevű üstökösről leszakadó darabok sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint arról a híradások korábban beszámoltak. John, Abby és a fiuk elindulnak a menedékhely felé, azonban a pánikba esett emberek között útjuk nem lesz zavartalan… Vajon sikerül nekik eljutni a világméretű katasztrófa esetére kialakított biztonságos menedékhelyre?

Jó szórakozást és kellemes időtöltést a filmekhez!