Filmajánló: Három Dennis Quaid film

2022. ápr. 25. Szűrös Ivett

2022. április 9-én ünnepelte 68. születésnapját Dennis Quaid amerikai színész. Karrierje a ’80-as években indult be. Azóta számos filmben játszott, tehetségét több műfajban is bizonyította.

Egyaránt szerepelt könnyedebb hangvételű (pl.: Apád-anyád idejöjjön!, családi vígjáték, 1998) és komolyabb (pl.: Holnapután, katasztrófafilm, amely a globális felmelegedés lehetséges következményeit mutatja be, 2004) témákat feldolgozó alkotásokban is.

Következzen most három általunk ajánlott film a színésztől.

Frekvencia

(Frequency, amerikai – időutazásos – sci-fi, mely drámai és thriller elemeket egyaránt ötvöz, 2000, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

1969: A háromtagú Sullivan család élete harmonikus, mindennapjaik dolgosan, ám szeretetben telnek. Frank (Dennis Quaid) tűzoltóként dolgozik, a felesége, Julia/Jules (Elizabeth Mitchell) ápolónő, és van egy hatéves fiuk, John/Johnny (Daniel Henson).

1999: John Sullivan (Jim Caviezel) immár felnőtt, nyomozóként dolgozik, és még mindig a régi családi házban él. Édesanyja már korábban egy kisebb lakásba költözött, édesapja pedig évekkel azelőtt meghalt. Egy nap John legjobb barátjának kisfia megtalálja Frank régi rádióját. Bár elsőre úgy tűnik, hogy a készülék nem működik, később mégis különös dolog történik. Johnnak sikerül beszélni rajta egy férfival, és minél több információt tud meg a másikról, egyre inkább úgy tűnik, a saját apjával beszélget a múltból. Amikor erre rájön, figyelmezteti a közelgő tűzesetre, amelyben életét vesztette. Bár a férfi szkeptikus, ám végül mégis hallgat Johnra, s így sikerül túlélnie a harminc évvel azelőtti raktártüzet. Azzal azonban egyikük sem számol, hogy a múlt megváltoztatása következményekkel járhat…

Jéghideg otthon

(Cold Creek Manor, amerikai thriller, 2003, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

Cooper (Dennis Quaid) és Leah (Sharon Stone) Tilson besokallva a nagyvárosi életből úgy döntenek, hogy vidékre költöznek. Végül egy kis keresgélés után rá is találnak álmaik házára. Eladják hát new yorki otthonukat, majd megveszik a banki árverés alatt álló, kissé lepusztult, ám sok lehetőséget magában rejtő Cold Creek Manort, amelyhez egyébként sikerül jóval a piaci ár alatt hozzájutniuk. A szülők és két gyermekük, Kristen (Kristen Stewart) és Jesse (Ryan Wilson) maguk mögött hagyják a nagyvárost, majd beköltöznek új otthonukba. Hamarosan betoppan hozzájuk a börtönből frissen szabadult korábbi tulaj, Dale Massie (Stephen Dorff), és munkát kér tőlük. A Tilson család végül belemegy, hogy némi fizetségért cserébe a férfi segítsen a felújítási munkálatokban. Ahogy azonban telnek a napok, egyre több jel arra utal, hogy rossz döntést hoztak, amikor felfogadták Dale-t…

A betolakodó

(The Intruder, amerikai pszichológiai thriller, 2019, 16 éven aluliak számára nem ajánlott).

Scott (Michael Ealy) és Annie Howard (Meagan Good), a fiatal házaspár úgy dönt, hogy ideje venni egy kertes házat, ahol majd felnevelhetik leendő gyermekeiket. Találnak is egy megfelelőnek ígérkező ingatlant a Napa-völgyben, amit a tulaj, az özvegy Charlie Peck (Dennis Quaid) némi hezitálás után végül el is ad nekik. A házátadás után a fiatalok búcsút vesznek a férfitól, aki elmondása szerint a Floridában élő lányához költözik majd. Nem sokkal később azonban Charlie újra megjelenik a háznál, de ez nem csupán egyszeri alkalom. Ezt követően a férfi újra és újra felbukkan a fiataloknál. Annie sajnálatot érez Charlie iránt, ám Scottot egyre inkább bosszantják a kéretlen látogatások, és úgy érzi, nincs minden rendben a régi tulaj körül…

Érdekes, hogy a Jéghideg otthon című alkotásban Dennis Quaid olyan karaktert alakít, akit az előző tulaj el akar űzni az újonnan vásárolt otthonából, míg ebben a filmben ő az, aki az eladott házához rögeszmésen ragaszkodik. A színészt egyébként ritkán látni negatív szerepben, így már csak ezért is érdemes lehet megnézni ezt a thrillert.

Jó szórakozást a filmekhez!