Filmajánló: Az utóbbi idők két legjobb kutyás filmje

2022. nov. 17. Szűrös Ivett

A következőkben két viszonylag új kutyás filmet szeretnénk ajánlani. Az egyik A vadon hívó szava, a másik pedig a Clifford, a nagy piros kutya. Most azért pont erre a kettőre esett a választás, mert annak ellenére, hogy tulajdonképpen két teljesen más alkotásról van szó, – értjük itt ez alatt, hogy más időben és helyen játszódnak, illetve a történet se lehetne különbözőbb, – mégis vannak közöttük hasonlóságok is.

Az egyik legnyilvánvalóbb és legszembetűnőbb az, hogy a filmekben szereplő kutyák, Buck és Clifford (illetve a többi állat egy része is) CGI-technológiával készültek. Emellett azonban van olyan szemmel láthatatlan dolog is, mely ugyancsak közös a szóban forgó két filmben. Ez pedig az, hogy mindkét alkotás értékes tanulságokat közvetít, és mindezt ráadásul nem szájbarágósan, hanem a történéseken keresztül.

És most nézzük meg, miről is szól az utóbbi idők két legjobb kutyás filmje

A vadon hívó szava

(The Call of the Wild, amerikai kalandfilm, 2020, 12 éven aluliak számára nem ajánlott)

A történet a 19. század végén kezdődik, Kaliforniában. Buck, a hatalmas bernáthegyi-skót juhász keverék boldog és gondtalan életet él a gazdag Miller bíró (Bradley Whitford) otthonában. Egy éjjel azonban minden megváltozik. A kutyát ellopja egy alak, hogy jó pénzért eladhassa. Buck egy teherszállítóra kerül, ami egészen a messzi Yukonig viszi. Az ebet egy Perrault (Omar Sy) nevű férfi veszi meg, aki társával, Francois-val (Cara Gee) együtt kutyaszánnal hordja a leveleket a kietlen, hó- és jégfedte tájakon. Szánhúzókutyaként Buck sok új dolgot tanul, számtalan kalandban lesz része, jó és rossz élmények is érik. Azonban egy nap, amikor megszűnik a gazdái munkája, ismét eladósorba kerül. Az új tulajdonosa Hal (Dan Stevens) lesz, aki egy olyan ember, aki nincs tekintettel semmire és senkire, különösen a kutyáira nem, egyedüli célja, hogy aranyat találjon. Buck sorsa akkor fordul ismét jóra, amikor egy John Thornton (Harrison Ford) nevű férfi mellé kerül…

A vadon hívó szava Jack London 1903-as azonos című könyvének adaptációja. A művet egyébként már többször megfilmesítették.

Clifford, a nagy piros kutya

(Clifford the Big Red Dog, amerikai-angol-kanadai családi film, 2021, 6 éven aluliak számára nem ajánlott)

A tizenkét éves Emily Elizabeth Howard (Darby Camp) kettesben él ügyvéd édesanyjával (Sienna Guillory) New York-ban. Amikor az asszonynak a munkája miatt el kell utaznia, a kislányt Casey bácsikájára (Jack Whitehall) bízza. A férfi és Emily betérnek Mr. Bridwell (John Cleese) sátrába, amely tele van mindenféle különleges mentett állattal. A kislánynak megtetszik egy kis piros kölyökkutya, de a bácsikája nem engedi, hogy hazavigyék. Emily nagy nehezen beletörődik, hogy nem lehet az övé a kutyus, este azonban legnagyobb meglepetésére a szobájában találja az ebet. A kislány a Clifford nevet adja neki, és azt kívánja, hogy bárcsak nagy és erős lenne. A kívánsága sokkal hamarabb valóra válik, mint ahogyan azt gondolta, ugyanis az este még apró jószágból másnap reggelre óriási kölyökkutya lesz. Már maga az az adottság is figyelemfelkeltő, ha egy eb piros, ám ha ehhez még óriási méretekkel is rendelkezik, az maga a médiaszenzáció. A különleges kutya hírére felfigyel egy biotechnológiai cég tulajdonosa, Zac Tieran (Tony Hale) is, aki magának akarja az ebet…

A Clifford, a nagy piros kutya Norman Bridwell azonos című gyermekkönyv sorozatának filmes adaptációja. A műből korábban rajzfilmsorozat is készült.

Jó szórakozást és kellemes kikapcsolódást a filmekhez!