Félelem és borzongás – Miért szeretjük a horrorfilmeket? (18+)

2020. máj. 16. Szűrös Ivett

Kevés pihentetőbb dolog van a világon, mint egy forró fürdő, egy finom vacsora, s végül pedig egy jó film. A világhálónak köszönhetően rengeteg online is nézhető alkotás közül választhatunk. A hangulatunk nagymértékben meghatározza, milyen műfajú filmek jöhetnek éppen szóba.

Amikor nagyon fáradtak vagyunk, akkor valami könnyedre, szórakoztatóra vágyunk, míg máskor inkább az izgalmasabb, esetleg félelmetesebb műveket részesítjük előnyben.

A horrorfilmeket sokan szeretik. És persze ugyanennyien nem. Mindenesetre jó pár van, amiből lehet szemezgetni, így ki-ki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A horrorfilmeknek két fő kategóriája van: pszichés és vizuális. A kimondottan véres, brutális, undorító jelenetek inkább az utóbbi csoportba tartozókra jellemzőek.

De miért is szeretjük a horrorfilmeket? Filmnézés közben már biztosan többekkel előfordult, hogy beleképzelték magukat egy-egy szereplő helyébe. Nos, ez a horror esetében nem olyan egyszerű, mint például egy nagy valószínűség szerint happy end-del záruló romantikus műnél. Ugyanis a horrorfilmeknél a karakterek általában sorra áldozatokká válnak. Sőt, olyan is előfordul, főként B kategóriás alkotásoknál, hogy már a sztori elején lerí a szereplőkről, ki van „halálra ítélve” a forgatókönyv szerint. Általában egy-két túlélő azért akad, jellemzően egy lány/nő, aki kezdetben a leggyámoltalanabb benyomást kelti a nézőkben, később mégis ő ússza meg egyedül az egészet. Persze ilyesmi inkább a véres, menekülős horrorfilmekben fordul elő. Igen népszerűek a szellemházas történetek is, ahol pedig egy család régi-új otthonát szállja meg/uralja valami gonosz, felsőbb hatalom (A rettegés háza – igaz történet alapján). És persze ott vannak még a felkapott zombis sztorik (28 nappal később; 28 héttel később).

Megfigyelhető a horrorfilmek esetében, hogy bizonyos szituációkban a szereplők észszerűtlenül cselekednek. Sohasem értettem például, miért futnak felfelé, az emeleti szobákba/padlásra vagy lefelé, a pincébe, elzárva ezáltal maguk elől a további menekülési útvonalak lehetőséget. Persze sok értelmet nem is kell keresni az ilyen jellegű filmekben, hiszen jórészt annyi a lényegük, hogy ránk ijesszenek, vagy a brutális jelenetekkel undort váltsanak ki.

Vannak olyan horror mozik is, amelyek megtörtént eseményeken alapulnak. Ezek még inkább borzongást váltanak ki, belegondolva, hogy egykor valakik hasonló szörnyűségeken mentek keresztül, mint a filmben szereplők. Akárhogy is, néha azért kifejezetten kedved kap az ember egy kis adrenalin szintet növelő kikapcsolódásra, egy jó horrorfilmre.