Fábián Janka – Az Anna-bál szerelmesei (könyvajánló)

2023. febr. 12. Lebán Csenge

Fábián Janka 2021-ben megjelent műve, az Anna-bál szerelmesei nem az első könyve az írónőnek, amiben nagy szerepet kap a magyar tenger. Az Emma-könyvek egyik meghatározó helyszíne is a Balaton, így már rég belopta magát a szívembe (valójában már Karády Anna Füredi-könyveivel). Ez a történet azonban még inkább megszerettette velem a tavunkat.

A XIX. században játszódik, főszereplőnk egy földbirtokos lánya, Györöky Ilka, aki édesapjával él balatonfüredi birtokukon. Rengeteg valójában élt, híres személy felbukkan a könyvben, mint például József nádor, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, és mások. Az Anna-bál szerelmesei legfőképpen a nemesek életét mutatja be. Megláthatjuk, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük, hogyan tengették mindennapjaikat, és milyen kötelezettségeik voltak családjaik, jobbágyaik és társadalmuk irányában.

Balatonfüredet ebben az időben rengeteg csapás sújtotta, kezdve a nyár nélküli évvel, majd folytatódott tűzvészekkel és járvánnyal. Az erős város azonban minden alkalommal talpra állt, újjászületett, és még szebbé alakult, mint azelőtt. Láthatjuk, melyik társadalmi rétegnek milyen szerepet kellett vállalni az újjáépítésben, kinek milyen áldozatot kellett hozni.

Mindeközben az élet nem állt meg. Ilka és barátnője, Krisztina helyüket keresik a társadalomban barátságok és szerelmek által. Ilka életében több férfi is esélyes lehet arra, hogy életét hozzá kösse, azonban a körülmények nem mindig egyszerűek. Vajon ki lesz az igazi? A gyermekkori barát, aki már tizenkét éves korában megfogadta, hogy feleségül veszi őt? A nemesi származású házi tanító, aki egy közös tánc óta igencsak megdobogtatja a lány szívét? Vagy a jó családi hátterű, udvariaskodó és jóképű Szentgyörgyi fiú?

És mikor is alakult ki a máig tartott hagyomány, az Anna-bálozás? Ki kezdte el és kinek a tiszteletére tartották eredetileg? Hogyan zajlott kezdetben? Minderre választ kapunk, miközben bepillantást nyerhetünk egy másik nemesi család, a Szentgyörgyi-Horváth família életébe, akikhez Krisztina is tartozik.

Az Anna-bál szerelmesei egyrészt egy bájos történet két fiatal lány szabados lelkületéről, vidámságáról, tervezgetéséről. Azonban azt is láthatjuk, hogyan romlanak el dolgok, és milyen, amikor valaki nem az az ember, akinek mutatja magát. Milyen, amikor az emberek összesúgnak az ember háta mögött, és milyen megtapasztalni, hogy rossz döntést hoztunk. Egyúttal tanulságot ad arról, hogy ha nem adjuk fel és mindig hiszünk, akkor a dolgok előbb vagy utóbb jóra fordulnak, és sorsunk is új vágányra térhet.

Nekem nagyon tetszett az Anna-bál szerelmesei, azonban rengeteg dolog volt, amire nem számítottam. Ez alapvetően jó, hiszen a regény fordulatos és érdekes. Viszont voltak olyan történések is, amiket egyszerűen nem értettem. Ilyen volt Ilka néhány ellenséges gesztusa, indokolatlan döntése, és furcsa észjárása. Ami sok esetben talán magyarázható azzal, hogy édesanya nélkül nőtt fel. Azonban minden alól ez nem mentheti fel őt. Gyakran saját magát sodorta bajba, pedig semmilyen kényszerítő körülmény nem kötelezte őt semmire sem. Végül persze megoldódtak a problémák, de ez csupán a véletlennek volt köszönhető, nem pedig annak, hogy Ilka megemberelte magát.

Összességében ajánlom mindenkinek, akit érdekel a történelmi Magyarország, a régi társadalmi viszonyok, problémák, az akkori élet. Fábián Jankának ez a stílusa, és nagyon jól is áll neki. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó könyve, amit elolvastam.