Eric Knight – Lassie hazatér (könyvajánló)

2022. dec. 27. Bálint Ildikó

Kevesen vannak, akik nem hallottak még Eric Knight Lassie hazatér című regényéről. Az író rövid életű volt, miután 1943-ban, 46 évesen egy repülőgép balesetben meghalt. Halála előtt 3 évvel jelent meg a Lassie hazatér című műve, amelynek köszönheti hírnevét. A regény már a megjelenését követően népszerűségnek örvendett és a sikere még a mai napig tart.

Kinek ajánlott a Lassie hazatér elolvasása?

Némi gondolkodás után nemrég döntöttem úgy, hogy egy 5 és 8 éves gyermekeimmel megismertetem a könyvet. Saját gyerekkoromból emlékeztem a történetre, egy rövid mesés változata az egyik nagy kedvencem volt. Mindenképp szerettem volna így megismertetni gyermekeimmel is a kutyás történetet. A hezitálásom abból adódott, hogy vajon egy mai gyermeknek mennyire kötheti le a figyelmét egy régebbi nyelvezetű, mély mondandókkal bíró könyv. Szerencsére kellemesen csalódtam, ugyanis fejezetről-fejezetre egyre nagyobb érdeklődést váltott ki belőlük.

Már maga az, hogy egy állat a főszereplő, akit mégis annyira emberinek érzünk, aki emberi tulajdonságokkal bír, egy érző lélek, képes megindítani a gyermeki fantáziát. Olvasás közben azt éreztem, hogy amikor Lassie már úton volt hazafelé szeretett kisgazdájához és rótta a mérföldeket, akkor lélekben mi, olvasók is vele futottunk, vele együtt éltük át minden pillanatot.

Néhány gondolatban a cselekményről

A történet középpontjában egy skót juhászkutya, Lassie áll. Időben az 1930-as években járunk, a nagy gazdasági világválság idejében. Maga az író, Eric Knight saját maga is tapasztalatot szerzett juhászkutya tenyésztésben, így nagyon jó ismerője volt ennek a kutyafajtának.

Lassie gazdája is elveszíti az állását, ezért lesz kénytelen a kutyáját – akit az egész család szeret- eladni. Kisfia, Joe Carraclough életében pedig mindennél fontosabb szerepet tölt be a kutya. Sokszor emlegetett, visszatérő pillanat, hogy Lassie délután 4 órakor mindig ott várja az iskola kapujában. Ez az az időpont, amely előtt kicsivel Lassie szíve is megdobban a regényben többször is és érzi, hogy neki most máshol kellene lennie.

Már a történet elején, mikor Lassie másik gazdához kerül, sejtjük, hogy nem adja könnyen magát Lassie, mert többször is megszökött az új gazdájától, ahol egyébként nem volt rossz dolga. Kényelmes élete lehetett volna, semmi más feladata nem lett volna, mint kutyakiállításokon pózolni. De ő nem erre vágyott, ő régi gazdáihoz vágyott vissza.

A második szökés után, sok-sok kilométerrel arrébb költöztetik Lassie-t. De itt is érzi Lassie, hogy ő nem ide tartozik, neki máshol van a helye. Kihasználja az első adandó pillanatot és elszökik. Maga sem tudja, mire vállalkozik, milyen hosszú út áll előtte, de tudja, hogy mennie kell.

Számos viszontagságon kell keresztül mennie, mire a távoli Észak-angliai skót vidékről visszajut a délen fekvő Yorkshire városába. Gonosz emberekkel, sintérekkel, rátámadó kutyákkal, óriási tavakkal, folyókkal találja szemben magát. A mindennapjait legtöbbször az éhség és a kimerültség jellemzi, de töretlenül megy előre, minden erejével arra összpontosítva, hogy elérje célját és visszatérjen régi gazdájához.

Útján azért segítő és jó emberekkel is találkozott. A végkimerültség állapotában talál rá két kisöreg, akik gondozásukba veszik, vigyáznak rá, míg megerősödik. De hamar eljön az idő, amikorra mindenki számára világosság vált, hogy Lassie-nek mennie kell, nincs tovább maradása náluk.

Útján segíti egy jópofa fazekas termékeket kínáló kereskedő, akihez hozzászegődik Lassie, még a színpadi mutatványaiban is részt vesz egy másik kiskutyával együtt. De az útja itt nem érhet véget, amíg nem lesz újra együtt kisgazdájával, Joe-val, addig mennie kell.

Rudling herceg, aki megvette Lassie-t önként mond le a kutyáról a regény végén, amikor megtudja, hogy az milyen tettet vitt végbe. Így Lassie elérte a célját, és visszakerült eredeti gazdájához.

Már 1943-ban megjelent a történet filmvásznon is, egy igazán szívhez szóló történet formájában, de 2020-ban egy újabb, modernebb feldolgozását is megjelentették.